Opas: Kuinka PC rakennetaan?

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 1 kommentti

Muista muistit!




Ratkaisu mihin tahansa muistikiistaan kuulostaa varsin yksinkertaiselta: hanki 1,5 voltin DDR3-1066 (PC3-8500) muistit. Kaikki yleisimmät prosessorikannat (AM3, LGA 1156 ja LGA 1366) tukevat vähintään tätä muistityyppiä. Ne eivät ole hinnalla pilattuja yhden tai kahden gigatavun koossa ja myydäänhän näitä dual- ja triple-channel-kiteissä. DDR3-1333-muisteilla on kyllä pieni suorituskykyetu verrattuna 1066-muisteihin, ja ne ovat lähes samanhintaisia. 1333-muistien pitäisi toimia ihan yhtä hyvin, vaikkeivat kuuluisivatkaan viralliseen tukilistaan (esim. Bloomfield-pohjaiset Core i7 –prosessorit).

DDR3-1600-muistit sen sijaan vaativat hieman tarkempaa harkintaa. Ensimmäinen vastaan tuleva seikka on, että DDR3-1600-muistit vaativat lähes poikkeuksetta epästandardin 1,65 voltin käyttöjännitteen. Muuten muistit eivät toimi tällä nopeudella. Yleensä emolevyt valitsevat automaattisesti jännitteeksi 1,5 volttia, minkä vuoksi muistit toimivat hitaammilla asetuksilla. Tämä on tullut usealla vasta-alkajalle yllätyksenä, minkä vuoksi foorumit ovat täyttyneet kysymyksistä "miksi DDR3-1600 muistit näy DDR3-1333:na (/tai DDR31066:na)?"

Intel XMP (Extreme Memory Profiles) ja EPP 2.0 (Enhanced Performance Profiles) ovat kilpailevia teknologioita, joiden avulla muistehin voidaan tallentaa ylikellotusprofiileja, jolloin emolevyt tietävät automaattisesti millaisilla asetuksilla muistien tulisi toimia. Täysin automatisoituja teknologiat eivät ole, sillä käyttäjän on itse valittava BIOSista mitä profiilia hän haluaa käyttää.

DDR3-1600:aa nopeammat muistit ovat yleensä kalliita ja käytännön tasolla niiden tuoma suorituskykylisä hitaampiin verrattuna on mitätön.

Mites sitten halvemmat järjestelmät, joissa käytetään edelleen DDR2-muisteja? Gigatavun DDR-667-muistit ovat niin yleisiä, että näitä kapuloita saa muutamalla kympillä. Halpuutensa vuoksi ei ole mitään syytä valita sen sijaan hitaampaa DDR2-533-muisteja uuteen koneeseen. DDR2-800 voi sen sijaan osoittautua hyväksi ostokseksi, koska niitä saa samoihin hintoihin kuin DDR2-667-muistejakin.

Mitä tulee muistin määrään, niin suositellemme vähintään yhtä gigatavua jos käytät 32-bittistä Windows-käyttöjärjestelmää. 64-bittiseen Windows-koneeseen suosittelemme vähintään kahta gigatavua kevyeeseen käyttöön ja peruskäyttöön neljää gigatavua. Raskaampiin käyttötarkoituksiin kannattaa hankkia kahdeksan gigatavua muistia. Jos tarvitset enemmän kuin kahdeksan gigatavua, niin et todennäköisesti tarvitse sen tietämiseen kenenkään muun neuvoa.

kommentti 1

OneMember

PC Parts Picker on yksi parhasita sivuista johon on hyvä kasata oma komponenttilista.
Se ilmoittaa myös yhteensopivuusongelmista jos niitä tulee vastaan.
Ainakin suurimmat suomalaiset verkkokaupat on tuon listalla edustettuna.



Suomeksi: Foorumin säännöt | Foorumin käyttöopas |
In English: Forum rules | Remember to behave |

Kommentoi artikkelia