Parhaat näytöt – marraskuu 2014

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Hardware.fi osto-opas: Työpöytä- ja pelinäytöt: marraskuu 2014


Johdanto
4K tekee tuloaan kovaa vauhtia olohuoneisiin, mutta samalla myös työpöytäpuolella näyttöjen resoluutio on pikku hiljaa kasvamassa ulos Full HD -standardista myös kukkaroystävällisempien mallien osalta. Vaikka moni panostaa paljon tehokkaaseen pelikoneeseen, saattaa näyttö olla vielä vanhan koneen jäljiltä, tai muuten vain muuhun kokoonpanoon nähden mitäänsanomaton. Näyttöjen tapauksessa pätee kuitenkin sama asia kuin sängyn ostossa, eli jos aikoo viettää ison osan päivästään sen ääressä, kannattaa ostaa kerralla hyvä. Lisäksi näyttöjen elinikä on PC-maailmassa verrattain pitkä, joten niitä ei tarvitse olla vaihtamassa joka vuosi.

Tässä artikkelissa nostamme esiin hyviä valintoja eri kokoluokista ja budjettikategorioista. Emme syvenny tarkasti kuvankäsittelijöille tarkoitettuihin yksityiskohtiin, vaan etsimme sopivaa näyttöä yleiseen työpöytäkäyttöön sekä pelailuun. Tarkoituksena on antaa yleiskatsaus nykyiseen tilanteeseen markkinoilla, ja siihen, mitä ominaisuuksia kannattaa pitää silmällä kun lähtee ostamaan uutta näyttöä tietokoneelleen.

Artikkelin tuotevalinnat on tehty kirjoitushetken hintojen ja saatavuuden mukaan, ja tuttuun tapaan huomioon ei oteta yksittäisiä tarjoustuotteita. Mitään suoranaista paremmuusjärjestystä ei tässä artikkelissa tehdä, vaan nostamme kaikista budjettikategorioista esiin muutamia suositeltavia malleja, jotka tuovat hinnalleen konkreettista vastinetta ominaisuuksillaan. Pyrkimyksenä on valita tuotteita joiden saatavuus Suomessa olisi kunnossa, mikä ei valitettavasti ole aina taattua. Suositeltujen mallien lisäksi mukana on myös muutama silmällä pidettävä tuote jota ei ole vielä saatu myyntiin asti Suomessa.

4K-näyttöjen hinnat ovat laskemassa kovaa tahtia, ja vaikka nyt tarjolla on n. 500€ hintaluokassa 28" TN-paneelilla varustettuja 4K-näyttöjä, saattaa olla viisasta odottaa vielä tovi uudempien 27" 4K IPS-paneelien markkinoille tuloa, sillä ne todennäköisesti korvaavat kyseisen hintaluokan TN-näytöt, ja nämä vanhemmat paneelit joko tiputetaan lähemmäksi 300€ hintaluokkaa tai ne poistuvat markkinoilta ensi vuoden aikana. Lisäksi myös pelaajien kannattaa miettiä, odottaako parempaa saatavuutta ja hintaa uusille G-Sync ja FreeSync -näytöille ensi vuoden puolella.

Kommentoi artikkelia