Parhaat näytöt – marraskuu 2014

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Hintaluokka: 100€ - 200€Edullista näyttöä etsiessä kannattaa pitää mielessä muutama perusasia. Suurimmat erot näyttöjen välillä ovat käytetyssä paneelityypissä, jalustan säädöissä sekä näyttöliitännöissä. Halvimmat perusmallit ovat yleensä TN-paneeleja varustettuna VGA ja DVI/HDMI -liitännällä, jalustan ollessa säädettävissä vain kallistuksen osalta. Pienellä panostuksella paneelin saa vaihdettua IPS/PLS-versioon, ja nostettaessa budjettia 200 euron tuntumaan laatu, fyysinen säädettävyys ja liitäntävalikoima paranevat roimasti. Alla on listattuna toimittajan valinnat tästä hintaluokasta, ja niiden hinnat kirjoitushetkellä.


Samsung S24D390HL
Koko: 24"
Paneeli: 1920x1080 PLS
Liitännät: HDMI, VGA
Säädöt: Kallistus
Muuta:
Arvosteluja: Digitalversus, Prad.de, Digitaltrends
Hinta kirjoitushetkellä: ~140€
Hinta- ja tuotetiedot Edukas.fi:ssä

Samsungin PLS-paneelia käyttävä näyttö edustaa budjettikategorian perusarvoja. Tarjolla on VGA ja HDMI -liitännät, jalustassa pelkkä kallistussäätö. Tästä huolimatta sen käyttämä PLS-paneeli on selvästi vastaavan hintaisia TN-paneeleita laadukkaampi katselukulmiltaan ja väreiltään, eikä sen 5ms vasteaika ole käytännössä merkittävästi huonompi verrattuna TN-paneeleihin. Jos yksi HDMI-liitäntä riittää, ja fyysisiä säätöjä ei kaipaa, Samsung on hyvä budjettiratkaisu uutta näyttöä etsivälle. Reiluun sataan euroon saa kyllä vastaavan kokoisia näyttöjä TN-paneelilla, mutta suosittelemme ehdottomasti panostamaan muutaman kympin lisää tähän Samsungin PLS-paneeliin jos kuvanlaadulla on yhtään merkitystä ostopäätöstä tehtäessä.


Dell P2314H
Koko: 23"
Paneeli: 1920x1080 IPS
Liitännät: DisplayPort, DVI, VGA
Säädöt: Pivot, korkeus, kallistus, kierto
Muuta:
Arvosteluja: TftCentral
Hinta kirjoitushetkellä: ~170€
Hinta- ja tuotetiedot Edukas.fi:ssä

Dellin toimistokäyttöön suunnattu P2314H tuo mukanaan laadukkaamman jalustan kunnollisilla säädöillä. Näyttö käyttää IPS-paneelia, joka on verrattavissa Samsungin PLS-paneeliin. Liitäntöjen osalta Dellissä on DisplayPort, DVI ja VGA, mutta HDMI puuttuu. Tarjolla on myös tuuman isompi P2414H, mutta sen hinta lähestyy jo liian lähelle parempaa U2414H-mallia ollakseen järkevä ostos.

Kommentoi artikkelia