Opas: Kuinka PC rakennetaan?

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 1 kommentti

Prosessorijäähdyttimen asennusLämpötahnaLämpötahnaa käytetään siksi, että se poistaa pienet ilmataskut prosessorijäähdyttimen ja prosessorin metallikuoren väliltä. Tällöin lämmönsiirtyminen on tehokkaampaa. Tehdasjäähdyttimissä on usein valmiiksi laitettu jäähdyttimen pohjaan tahnatarra, joka lämmetessään pehmiää ja leviää prosessorin pintaan. Muihin jäähdyttimiin pitää erikseen laittaa lämpötahna tai -rasva.


Lämpötahnan levittämiseen on olemassa muutama tekniikka, joista säästeliäin on pienten pisaroiden tiputtaminen ympäri kontaktipintaa. Osa artikkelia lukevista eksperteistä tuntee varmaan sydämentykytyksiä nähdessään vasemmanpuoleisen kuvan (alla). Lämpötahna kannattaa levittää niin, että pruuttaa tahnaa ensin prosessorille ja levittää sen asettamalla jäähdytin prosessorin päälle ja ottamalla se sitten pois niin monta kertaa, että tahna on tasaisesti levinnyt.


Lämpötahnavalmistajat suosittelevat toista keinoa: laita lämpötahna prosessorille ja levitä se muovilastalla. Tässä on vikana se, että tahna kiinnittyy movilastaasi eikä prosessorin pintaan. Ideana on saada mahdollisimman ohut kerros, jolloin tahna ei toimi eristeenä vaan oikeasti johtaa lämpöä. Nykytahnoilla tämä ongelma on melkolailla mitätön.

Älä laita liikaa tahnaa jottei ylimääräinen aine pursua yli prosessorin reunojen ja aiheuta sotkua.

Clip-On-jäähdyttimet

AMD käyttää omissa retail-jäähdyttimissä edelleen metalliklipsukiinnikketä. Kun olet saanut jäähdyttimen paikoilleen, niin hivuta metalliklipsu moviulokkeen ympärille ja tee sama temppu toisellakin puolella (jossa on vipu). Viimeistele kiinnitys vääntämällä vipu lukkoon.

Pin-On-jäähdyttimet

Intel otti ensimmäisenä kertaa niin sanotun pin-on-kiinnitysjärjestelmän jäähdyttimille LGA 775 –kannan myötä. Tämä järjestelmä on säilynyt sittemmin LGA 1366- ja LGA 1156 –kannoissa. Kiinnityksessä ei tarvita mitään muuta kuin paina jäähdytinratkaisun kulmissa olevat tapit alas kunnes kuuluu "klik".


Lukituksen saa irrotettua vääntämällä tappeja vastapäivään 90 astetta. Muista ennen uudelleenkiinnitystä kääntää tapit takaisin lukitusasentoon.

Screw-On-jäähdyttimet

Intelin pushpin-järjestelmän suurin heikkous on se, että se synnyttää suuret jännitysvoimat emolevylle neljään kohtaan. Osa valmistajista suositteleekin erillisen asennuslevyn kiinnittämisen emolevyn takapuolelle, jolloin kuormitusvoimat saadaan jaettua suuremmalle alueelle. Tämän tyyppiset jäähdyttimet asennetaan yleensä ruuvein.


Koska asennuslevy on takapuolella, niin levyä käyttävät jäähdyttimet pitää asentaa ennen kuin emolevy kiinnitetään koteloon. Tilanne on tietysti eri jos kotelosta löytyy aukko tätä tarkoitusta varten.

kommentti 1

OneMember

PC Parts Picker on yksi parhasita sivuista johon on hyvä kasata oma komponenttilista.
Se ilmoittaa myös yhteensopivuusongelmista jos niitä tulee vastaan.
Ainakin suurimmat suomalaiset verkkokaupat on tuon listalla edustettuna.Suomeksi: Foorumin säännöt | Foorumin käyttöopas |
In English: Forum rules | Remember to behave |

Kommentoi artikkelia