Opas: Kuinka PC rakennetaan?

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 1 kommentti

Laitekaapeleiden kytkentä


Myös SATA-virta- ja datakaapelit ovat tehty niin, ettei niitä voi asentaa väärin. Vanhemmissa SATA-laitteissa käytettiin erillisen SATA-virtaliittimen sijasta vanhempaa Molex-liitäntää. Molex- ja SATA-virtajohtimia ei tule kutenkaa kytkeä samanaikaisesti laitteeseen.


PCIe-liittimen kautta ei aina saada siirrettyä niin paljoa virtaa kuin näytönohjain tarvitsisi. Siksi monista näytönohjaimista löytyy 6- tai 8-pinninen lisävirtaliitin. Näitä paikkoja ei pidä sekoittaa emolevyn lisävirtaliittimiin, sillä niissä napaisuus on erilainen. Uusimmat 8-pinniset johdot ovat suunniteltu niin, ettei niitä saa vahingossakaan laitettua emolevylle.


Romppuasemat alkavat olemaan jo historiaa, mutta eräs niihin liittyvä myytti on hyvä vielä rikkoa. Romppuaseman kaapelissa oleva punainen juova (pin 1, datakaapeli) ei aina kuulu samalle puolelle kuin rommpuaseman virtapistoke on, kuten joskus on väitetty.


Uusista romppuasemakaapeleista löytyy nasta, jolloin johto voidaan asentaa vain yhdellä tavalla. Joissakin asemissa, kuten yllä olevassa kuvassa, voi olla aukko ylä- että alapuolella, jolloin kaapelin asentaminen väärinpäin on mahdollista. Onneksi useimpien meistä ei enää tarvitse välittää näistä laitteista.

ATAPI- ja Ultra ATA –asemissa aiemmin puheena ollut pin 1 on “toisella puolella" liitäntää, kuten oikeanpuolimmaisesta kuvasta voi päätellä. Epästandardinmukaista asemaa emme ole nähneet moneen vuoteen.


Romppu- ja ATA-asemien virtakaapelit sopivat vain yhdellä tavalla. Näistä kahdesta johtotyypistä romppuaseman virtajohdon asentaminen on helpompaa asentaa väärinpäin. Katso siis tarkkaan ennen kuin asennat sitä.

kommentti 1

OneMember

PC Parts Picker on yksi parhasita sivuista johon on hyvä kasata oma komponenttilista.
Se ilmoittaa myös yhteensopivuusongelmista jos niitä tulee vastaan.
Ainakin suurimmat suomalaiset verkkokaupat on tuon listalla edustettuna.Suomeksi: Foorumin säännöt | Foorumin käyttöopas |
In English: Forum rules | Remember to behave |

Kommentoi artikkelia