Parasta Tom’s Hardwaressa: Kuinka PC rakennetaan?

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

Kaapelikytkennät emolevyllä


Nykyisessä ATX-standardissa käytetään 24-pinnistä virransyöttökaapelia, joka aiemmin löytyi vain palvelin-kokoluokan EPS-virtalähteistä. Alla olevasta kuvasta näkyy kuinka 20-pinninen virtakaapeli voidaan kytkeä emolevyn 24-pinniseen pistokkeeseen. Leveämpi pistoke on suunniteltu niin, että se toimii sekä 20- että 24-pinnisten kaapeleiden kanssa.


24-pinninen virtapistoke toi mukanaan lisävirtaa PCI Express –paikoille. Useimmat laajennuskortit eivät kuitenkaan tarvitse enempää virtaa kuin ne saavat 20-pinniseltä.

4- ja 8-pinniset ATX 12V –pistokkeet ruokkivat prosessoria. Aiemmin P4:nä tunnettu paikka teki ensiesiintymisen Intelin Pentium 4 –prosessoreiden myötä. Myöhemmin AMD:kin hyppäsi kelkkaan mukaan. Näistä uudempi, 8-pinninen paikka, tarkoitettiin alun perin täyttämään Pentium D- ja Prescott-pohjaisten Pentium 4 –prosessoreiden virtanälkää. Nykyään AMD:n ja Intelin prosessoreiden hyötysuhde ollaan saatu sille tasolle, että ne pärjäisivät hyvin 4-pinnisellä lisävirralla. 8-pinninen paikka on ristituellinen eli sitä hyödyntävät emolevyt toimivat suurella todennäköisyydellä myös 4-pinnisellä lisävirralla.


Yllä olevassa kuvassa näkyy prosessorijäähdyttimelle tarkoitettu 4-pinninen liitin ja etupaneelin audioliitin. Jälleen, 4-pinniset paikat toimivat mainiosti 3-pinnisillä kaapeleilla. Audioliitännät sinun tulee tarkistaa emolevysi ohjekirjasta.

Kotelon virta- ja reset-painikkeet sekä virta- ja kovalevhuomiovalot kytketään yleensä emolevyn etualareunaan. Tarkista kytkennät jälleen emolevyn ohjekirjasta.


USB-standardi on ollut valmiina jo joitain vuosia. Monet emolevyvalmistajat ovat peittäneet ylimääräisen pinnipaikan etupaneelin USB-liittimistä sen takia, että johdot tulee kytketyksi oikeinpäin. Väärä kytkentä vahingoittaisi emolevyä, joten ole huolellinen muiden USB-kytkentöjen kanssa.

Kommentoi artikkelia