Budjettiluokan alustat: yhdeksän H55- ja H57-emolevyä vertailussa

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

Gigabyte H55M-USB3


Gigabyte on yksi kahdesta valmistajasta, jotka lähettivät USB 3.0:aan tukevan emolevyn testiimme. H55M-USB3 kärkkyää kallimpiin hintaluokkiin, sillä siitä löytyy myös HDMI ja DisplayPort. Kaikkia neljää ulostuloa voidaan hyödyntää kahden näytön järjestelmissä.Käteviin ominaisuuksiin kuuluu myös toinen x16-levyinen PCIe-paikka, mutta testimme paljasti sen olevan rajoitettu ainoastaan yhteen 2,5 Gb/s kaistaan. Oikealla x16-paikalla on 32-kertainen kaistanleveys toiseen verrattuna. Näytönohjaimen asentaminen tähän paikkaan estää integroidun näytönohjaimen toiminnan.


Windows XP:n asentajat arvostavat romppuasemaliitäntää AHCI-ajureiden asennuksessa. Päivitääjät taas arvostanevat sarjaportin ja Ultra ATA:n olemassa oloa. Rinnakkaisportti kuitenkin puuttuu
H55M-USB3:n ensisijainen kohdeyleisö on high-end-viihdekeskusrakentajat, joten heille vanhoista liitännöistä tuskin on paljoa iloa. Heidän mielenkiinto kohdistuu todellisen PCIe x16- ja PCI-paikkojen sijainteihin, jotka sopivat täydellisesti riser-korttien käyttöön matalaprofiiliseissa koteloissa. Muistipaikkoja on neljä ja asemia voi asentaa emolevylle seitsemän. RAID 0 ja 1 ovat tuettuina.

BIOS-ominaisuudet

H55M-USB3:sta löytyy laaja kirjo yli- ja alikellotusominaisuuksia. Hiljaista konetta tai tehokasta konetta havittelevien tarpeet ovat siis tyydytetyt. Säädöt on hajautettu muutamaan alivalikkoon M.I.T.-valikon alle.Alikellottajat voivat minimoida jännitteen alentamalla kerrointa tai BCLK-taajuutta, joista viimeisintä ylikellottajat voivat käyttää havitellessaan taivaita drive strenghtin ja tai clock skewtä (kellovääristymä) apuna käyttäen.DRAM Timing Selectable –asetuksen asettaminen tilaan “Quick" mahdollistaa Channel B –ajoitusten asettamisen samanaikaisiksi Channel A:n kanssa, mikä yksinkertaistaa muistiasetuksia.Muistijännitettä voi säätää aina 1,90 volttiin ja prosessorin ytimen jännitettä 2,60 volttiin, jotka riittänevät kovallekin ylikellottajalle. Gigabyte on muistanut myös alikellottajilla asettamalla alarajat 1,30 volttiin ja 0,50 volttiin.Emolevyltä löytyy tallennuspaikat kahdeksalle BIOS-profiilille, jotka voidaan tarvittaessa siirtää kovalevylle. Gigabyte tallentaa automaattisesti neljä viimeisintä BIOS-konfiguraatiota huonomuistisia ajatellen.

Varustelu

Laajat liitäntämahdollisuudet eivät näy enää myyntipakkauksen mukana toimitettavien kaapeleiden määrässä. Ainoastaan yksi Ultra ATA- ja kaksi SATA-kaapelia on mukana. Mukana saa vielä Dolby Home Theater -tarran.

Kommentoi artikkelia