Onko emolevyn USB 3.0 -ohjaimella väliä?

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

USB 3.0 -liitäntää käyttäviä tuotteita löytyy hyvin markkinoilta, mutta piirisarjavalmistajat ovat selvästi kehityksestä jäljessä. AMD:n A75:tä lukuun ottamatta mikään markkinoilla oleva piirisarja ei tue natiivisti USB 3.0:aa. Tämä on pakottanut emolevyvalmistajat turvautumaan kolmannen osapuolen kehittämiin ratkaisuihin. Tässä artikkelissa selvitetään, onko näiden USB 3.0 -ohjainten välillä suorituskyvyn kannalta oleellista eroa.

USB 3.0:n yleistymisestä huolimatta yli kymmenen vuotta vanhalla USB 2.0:lla on edelleen vankka asema markkinoillaa. Sen julkaisu oli aikoinaan iso juttu, mutta se ei enää riitä vastaamaan nykypäivän tarpeita. Noin 35 megatavun siirtäminen sekunnissa on aivan liian vähän, kun käsiteltävänä on isoja teräväpiirtotiedostoja tai musiikkikirjastoja. USB 2.0:n heikkous tulee parhaiten ilmi silloin, kun paikasta toiseen siirretään tuhoton määrä pieniä tiedostoja.USB-standardin kolmas versio mahdollistaa viiden gigabitin siirtämisestä paikasta A paikkaan B yhdessä sekunnissa, ainakin toeriassa. Se on siis noin kymmenen kertaa nopeampi kuin USB 2.0. Selvästä edustaan huolimatta uusi USB-versio on yleistynyt luvattoman hitaasti. Standardi julkaistiin jo vuonna 2008, mutta vasta vuoden kuluttua Buffalo Technology sai markkinoille ensimmäisen USB 3.0 -yhteensopivan ulkoisen kovalevyn. Standardia tukevia emolevyjä ei kuitenkaan juuri löytynyt noihin aikoihin.

Hitaasti mutta varmasti ollaan päästy tilanteeseen, jossa lähes jokaisesta myynnissä olevasta emolevystä löytyy USB 3.0 -tuki. AMD on myös julkaissut A75-piirisarjan, joka tukee standardia natiivisti. Intelin ja useimmissa AMD:n piirisarjoissa tuki joudutaan tekemään kolmannen osapuolen piirin avulla. Tukea ei ole tulossa myöskään Intelin X79:ään.NEC Electronics (nykyisin Renesas Technology) esitteli markkinoiden ensimmäisen USB 3.0 -ohjainpiirin. Se pysyi jonkin aikaa myös markkinoiden ainoana ratkaisuna, kunnes ASMedia, Etron ja AMD ovat esitelleet omat tuotteet.

Kommentoi artikkelia