Onko emolevyn USB 3.0 -ohjaimella väliä?

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

Onko ohjaimella väliä?Kuten on tullut jo selväksi, markkinoilta löytyy useampi vaihtoehto USB 3.0 -ohjaimeksi. Mikä niistä on sitten kaikkein paras tai nopein?Nykypäivänä USB-portti löytyy laitteesta kuin laitteesta, minkä takia tietokoneista tahtoo loppua portit kesken. Usean portin yhtäaikainen käyttö vaikuttaa suorituskykyyn, sillä ilmoitetut nopeudet ovat aina ohjainkohtaisia, ei porttikohtaisia. Esimerkiksi USB 2.0:n kohdalla kaksi samaan aikaan käytössä olevaa porttia jakaa 35 megatavun tiedonsiirtokapasiteetin.


Jos siirtelet paljon tiedostoja samaan aikaan useammalle laitteelle, niin esimerkiksi HighPointin RocketU 1144A -laajennuskortin hankkiminen voisi olla järkevää. Jokainen sen sisältämä USB 3.0 -paikka on kytketty omaan ASMedia ASM1042 -ohjaimeen. Kortti kytketään emolevyn PCIe x4 -paikkaan, jonka tiedonsiirtokapasiteetti on 2 GB/s. Se riittää juuri tarjoamaan kutakin neljää porttia kohden 500 MB/s, joka on samalla tasolla kuin USB 3.0:n teoreettinen maksimisiirtonopeus.

Ratkaisu on selvästi parempi kuin emolevyissä käytetään. Esimerkiksi Gigabyten A75-UD4H ja Asuksen F1A75-V Pro sisältävät molemmat neljä USB 3.0 -paikkaa, jotka ovat toteutettu A75:llä. Näiden lisäksiA 75-UD4H:ssa on kaksi EJ168-ohjainta, jotka tukevat neljää USB 3.0 -lisäpaikkaa. Asuksessa on taas vain yksi ASM1042-piiri, joka tuo kaksi lisäporttia.

Nämä kolmannen osapuolen piirit ovat kuitenkin epäideaalisempia verrattuna A75:een, koska ne jakavat yhden PCIe x1 -väylän kahdelle portille. Mikäli molemmissa porteissa on kiinni laite, niin PCIe-väylästä voi muodostua pullonkaula.

Tämän ongelmatilanteen johdosta pyrimme antamaan tässä artikkelissa vastaukset seuraaviin kysymyksiin, jotka ovat saattaneet jo pulpahtaa lukijoiden mieliin:
  1. Onko jokin USB 3.0 -ohjain parempi kuin toinen?
  2. Onko edellä mainittu PCIe-pullonkaula todellinen?

Vastauksia haetaan seuraavilla konfiguraatioilla:

HighPoint RocketU 1144A ja AMD A75 FCH:
  • Yksi USB 3.0 -laite
  • Kaksi USB 3.0 -laitetta
  • Neljä USB 3.0 -laitetta


Etron EJ168 ja ASMedia ASM1042:
  • Yksi USB 3.0 -laite
  • Kaksi USB 3.0 -laitetta

Kommentoi artikkelia