Budjettiluokan alustat: yhdeksän H55- ja H57-emolevyä vertailussa

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

Loppupäätelmät


Evgan emolevyn suurin heikkous oli sen BIOS, siitä ei esimerkiksi löytynyt AHCI-tukea. Tuen puutteen vuoksi emolevy jäi jälkeen hyötyohjelmatesteissä. Peli- ja enkoodaustestien jälkeen erot häviävät. Lopullinen suorituskyky ei näin ollen eroa lainkaan muista emolevyistä.Asus yllätti meidät lähettämällä P7H55D-M EVO –emolevyn, jonka BCLK-taajuus oli 133,4 MHz. Silti se joutui jakamaan BCLK-testissämme kärkipaikan MSI:n kanssa. Evgan AHCI-tuen puute aiheutti sen, että emolevy jäi kärjestä jälkeen noin kaksi prosenttia tässä testissä, mutta muihin eroa syntyi noin prosentin verran.


Emolevyjen hinnat vaihtelevat suuresti. Ostajan pitää kuitenkin aina muistaa käyttötarkoitus johon hän on tuotetta ostamassa. Olemme koonnet muutaman ehdotuksen:

Mediakeskuksiin: Gigabyte H55M-USB3

Asuksen P7H55D-M EVO ja Gigabyten H55M-USB3 erottuvat muista USB 3.0- ja HDMI-liitännöin. Gigabyten emolevyssä on kuitenkin parempi hinta-laatusuhde, sillä sen hinta on matalampi.

H55M-USB3 hakkaa Asuksen myös siinä, että riser-kortti mahtuu siinä paremmin pieniinkin koteloihin. Gigabyten suurin etu kuitenkin on sen alhainen hinta USB 3.0:a tukevaksi emolevyksi.

Kompakteihin pelikoneisiin: Biostar TH55XE

Muutamassa testimme emolevyssä oli kaksi PCIe x16 –pituista paikkaa, vaikka jokaisessa toinen toimi ainoastaan x4-nopeudella eikä siihen voi kuvitellakaan laittavansa SLI- tai CrossFireX-konfiguraatiota. Biostar erottuu muutoin muista parhaimmaksi pelilankuksi alhaisella hinnallaan ja hyvillä kellotusmahdollisuuksillaan.

Paras valinta alle sadalla dollarilla: ASRock H55M-Pro

ASRockin H55M-Pro tukee neljää muistimoduulia ja sen ulkoasu mahdollistaa vaivattoman asentamisen vaativiin microATX-koteloihin. Ei pidä unohtaa myöskään kelvollisia ylikellotusmahdollisuuksia. ASRockin emolevy sopii erityisen hyvin kahteen eri käyttötarkoitukseen:

  • Moninäytöllisiin toimistokoneisiin: H55M-Pro tukee kahta monitoria integroidun ja erillisen näytönohjaimen yhteiskäytössäkin.

  • Päivittäjille: H55M-Prosta löytyy rinnakkaisportti, josta on hyötyä jos käytössä on vanhempia laitteita.Paras mini-ITX pelaamiseen: ECS H55H-I

ECS ottaa niska otteen Intelistä ylikellotusominaisuuksiensa vuoksi. Intelin emolevy ei sovellu ylikellottamiseen, koska sen virransyöttötekniikka on kovin vaatimaton.

Minimalistiseen kokoonpanoon: Intel DH57JG

Kuusi USB-porttia, RAID-tuki, alhaisin lämmöntuotto ja korkein energiahyötysuhde. Siinä syitä miksi Intelin DH57JG sopiin erinomaisesti kirjaa pienempiin tietokoneisiin

Kommentoi artikkelia