Budjettiluokan alustat: yhdeksän H55- ja H57-emolevyä vertailussa

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

Biostar TH55XE


Biostar on tehnyt viime vuodet kovasti töitä yrittäen saada aikaan kuhinaa ylikellotuspiireissä. Se ei ole kuitenkaan unohtanut ominaisuuksien tärkeyttä. Verkkokaupoissa TH55XE:tä myydään 105 dollarin hintaan ja sillä rahalla ostaja saa HDMI-, DVI- ja VGA-ulostulot, kaksoisnäyttötuen sekä eSATA- ja IEEE-1394-portit.


DVI-I-ulostulo saattaa antaa sellaisen kuvan, että emolevyyn voisi kytkeä kaksi analogista näyttöä, mutta se ei onnistu. Tavallinen DVI-VGA-adapteri ei auta, sillä ulostulo tukee ainoastaan digitaalista signaalia.


TH55XE:stä löytyy PCIe x16- ja x4-liitännät, kaksi PCI-liitäntää ja neljä DIMM-paikkaa. HTPC-rakentajat ja pelaajat osaavat arvostaa kuutta USB-porttia ja yhtä FireWire-headeria. Päivittäjät taas ovat varmasti mieluissaan Ultra ATA- sekä sarja- ja rinnakkaisportteista. Biostar on muistanut myös ylikellottajilla asentamalla power- ja reset-painikkeet emolevylle.

Sisäisiä SATA-portteja löytyy viisi kappaletta, koska Biostar on toteuttanut eSATA-väylän piirisarjan tuen kautta. Tämä tuskin on rajoite, sillä harvassa pienessä kotelossa on edes tilaa kuudelle asemalle. Suorat SATA-portit on hyvä ratkaisu ajatellen pieniä koteloita, lisäksi ne on sijoitettu niin alas, ettei isokaan näytönohjain pääse estämään niihin käsiksi pääsyä.

TH55XE on harvoja emolevyjä joista meillä ei ole ollut pahaa sanottavaa ulkoasuratkaisuihin liittyen. Olisimme kuitenkin toivoneet, että x4-paikat olisivat olleet avopäisiä.

Biostar on asentanut MOSFET-siilit prosessorin virransäätöpiireihin, mikä on harvinaista tämän hintaluokan microATX-emolevyssä. Biostarin emolevy sopii hyvin keskisuurella budjetilla liikkeellä olevalle ylikellotajalle.

BIOS-ominaisuudet

TH55XE pitää sisällään kaikki ne ylikellotusominaisuudet mitkä löytyvät isovelimalleistakin. Erilliset alivalikot lisäävät käyttäjäystävällisyyttä.Automaattisia säätöjä ajoituksille ei liiemmin ole.

Biostar antaa mahdollisuuden ali- ja ylijännitteille sekä prosessorille että muisteile. Hiljaista konetta suunnittelevat saattavat kuitenkin pettyä sillä Biostar mahdollistaa prosessorin jännitteen säätämisen ainoastaan 80 millivolttia alle vakiojännitteen. Muistien jännitteen saa alimmillaan 1,30 volttiin.Biostarin CMOS Data Reload –ominaisuus mahdollistaa jopa kymmenen BIOS-profiilin tallentamisen.

VarusteluBiostar ei ole liiemmin panostanut emolevyn varustelutasoon. Kuvassa näkyvien osien lisäksi mukana tulee yksi molex-SAtA-adapteria ja tarranauha, joilla kaapelit saa kiinnitettyä toisiinsa.

Kommentoi artikkelia