Budjettiluokan alustat: yhdeksän H55- ja H57-emolevyä vertailussa

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

ASRock H55M Pro


ASRock kilpailee kaikissa hintaluokissa tarjoamalla edullisia vaihtoehtoja ja hydöyntämällä kaikki piirisarjan tarjoamat ominaisuudet. Lisäksi ASRock tarjoaa laajahkot ylikellotusmahdollisuudet legacy-portteja unohtamatta.H55M Pro tee tässä suuntauksessa poikkeusta.Kilpailijoidensa tapaan AsRockin emolevyltä löytyy HDMI-, DVI- ja VGA-ulostulot, joiden lisäksi emolevyltä löytyy mahdollisuus asentaa kahden näytönohjaimen konfiguraatio. Toinen kannoista on rajoitettu x4 nopeuteen (2,5 Gb/s), eikä se häiritse millään tavoin integroidun näytönohjaimen toimintaa. Valkoiseen kantaan kytketty näytönohjain voi siis toimia prosessorille integroidun näytönohjaimen rinnalla tai vaihtoehtoisesti toisen erillisen näytönohjaimen tukena, jolloin koneeseen voi kytkeä useamman näytön.H55M Pron ulkoasu on erinomainen. USB 2.0- ja IEEE-1394-etupaneelikytkennät sijaitsevat alhaalla etukulmassa, jolloin johdot riittävät varmasti missä tahansa microATX-kotelossa. Viisi SATA-porttia on myös erinomaisesti sijoitettu kaapeleiden ulottuvuutta ajatellen. PCI Express x16- ja x1-kannat ovat hyvin sijoiteltu, sillä riser-korttien käyttö on mahdollista matalissakin koteloissa.

Budgettikellottajat ovat innoissaan, sillä tässä AsRockin LGA 1156 –emolevystä löytyy tuki useille LGA 775 –prosessorijäähdyttimille. Tämä pätee tosin vain niitä jäähdyttimiä, joissa kiinnitys tapahtuu jousilla johtuen LGA 1156 –prosessorien matalammasta profiilista.

Yksi asia mikä H55M Prosta puuttuu on rommpuasemaliitäntä. Windows XP:n asentajien tulee huomata tämä epämukavuus jos on tarve asentaa AHCI-ajurit asennuksen yhteydessä. Myös CD In, jota käytetään vanhemmissa TV-korteissa, puuttuu kokonaan. Sarja- ja rinnakkaisportit sen sijaan löytyvät.

BIOS-ominaisuudet

ASRock oli ensimmäisiä valmistajia, jotka ottivat laajat ylikellotusominaisuudet mukaan microATX-emolevyihin. OC Tweaker –valikon avaaminen paljastaa, että kellotusmahdollisuudet ovat samanlaiset kuin saman hintaluokan ATX- emolevyissäkin.


Taajuus- ja jännitesäädöt ovat niin kattavat, että niillä kyllä pääsee kokeilemaan kokoonpanonsa rajoja. AsRock on lisännyt mahdollisuuden tallentaa kolme BIOS-profiilia.DRAM-ajoitussäädöt eivät ole runsaat, mutta tarpeeksi laajat useimmille käyttäjille.

VarusteluH55M Pron mukana tulee ainoastaan kaksi SATA-kaapelia. Ultra ATA- ja romppuasemapaikkojen puutteen vuoksi näille laitteille tarkoitettuja kaapeleita ei ole mukana.

Kommentoi artikkelia