Nettiselainten Grand Prix VI: Firefox 6, Chrome 13, Mac OS X Lion

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 1 kommentti

Mac OS X Lion ja Safari-selain


Safari 5.1 for Mac OS X Lion pitää sisällään muutamia hienoja ominaisuuksia, joita ei selaimen Windows-versiosta löydy. Vaikka mikään tässä esitellyistä ominaisuuksista ei paranna suorituskykyä, tehokkuutta tai luotettavuutta, niillä saattaa silti joidenkin käyttäjien kannalta olla enemmän merkitystä kuin yllä luetelluilla asioilla yhteensä. Kaikki ominaisuudet ovat tarjolla vain Safarin Mac-versiossa. Lisäksi ne huokuvat tiettyä loppuun asti viedyn suunnittelun tuntua, jota vain Cupertino pystyy ilmeisesti tarjoamaan.

Koko näytön tila

Vaikka koko näytöllä selaaminen ei missään tapauksessa ole uusi ominaisuus (se on ollut tarjolla useimmissa selaimissa jo pitkään), Safarin tekniikka on kokonaisuutena toimivampi kuin kokonaan ruudulle levittyvä selain. Sitä paitsi animaatio on tyylikästä.



Full-screen-tilassa navigaatio sekä välilehdet pysyvät näkyvissä. Käyttäjällä ei ole tarvetta liikutella hiirtä ylimpään reunana näiden tärkeiden toimintojen esiintuomiseksi. Yläreunan koskettaminen hiirellä tuo kuitenkin esiin Macin oman valikkopalkin, jonka kautta kaikkea pystyy säätämään. Suurin syy Full-screen-tilan käytölle on kuitenkin se, että se on ainut keino saada Safarin ikkuna maksimoitua. Koska OS X ei sisällä ollenkaan nappulaa ikkunan maksimoinnille (vaan se sisältää "älykkään kokosäädön"), full-screen-tila tulee todella tarpeeseen.

Monikosketusta hyödyntävät eleet
Kuten koko Lion-käyttöjärjestelmä, Safari 5.1 tukee useita monikosketuseleitä, jos käytössä on siihen soveltuva ohjainlaite.

Rullaus
Ylöspäin pyyhkäisy kahdella sormella saa sivun rullaamaan alaspäin ja vastaavasti alaspäin pyyhkäisy vierittää sivua ylöspäin. Lisäksi ele huomioi liikkeen nopeuden, eli nopeampi pyyhkäisy saa myös sivun liikkumaan nopeammin ja pidemmälle.

Eteen / Taakse
Samainen kahden sormen pyyhkäisyele sivulle suoritettuna toimii eteen ja taakse ohjaimena. Kahden sormen pyyhkäisy oikealle lähettää selaimen sivuhistoriassa taaksepäin ja pyyhkäisy vasemmalle eteenpäin. Eteen ja taakse vievät nappulat ovat luultavasti selaimen käytetyimmät ohjaimet, mutta koskaan aiemmin niiden käyttö ei ole ollut yhtä helppoa.



Safari matkii kirjan tai lehden sivun kääntämistä animaatioissaan, kuten monet tabletit ja e-kirjanlukijat.

Nipistyszoomaus
iPadista, iPhonesta ja iPod Touchista tuttu nipistyszoomaus toimii nyt myös Mac OS X -järjestelmässä. Kahden sormen liikuttaminen kauemmas toisistaan kosketusalustalla saa sivun zoomautumaan sisäänpäin. Sormien nipistäminen yhteen saa sivun loittonemaan.



Zoomaus näpäyttämällä
Mac OS X Lion mahdollistaa vielä toisenkin tavan zoomata selainikkunaa. Kahdella sormella suoritettu näpäytys zoomaa kursorin lähellä olevalle alueelle. Toinen näpäytys palauttaa näkymän takaisin lähtötilaansa.

Reader
Applen Safari sisältää Reader-nimisen toiminnon, jota ei löydy muista selaimista. Reader käytännössä muuttaa nettisivut siistiksi "kirjan sivuksi" kuten voisi olettaa löytävänsä esimerkiksi PDF-dokumentista. Sivu esitetään alkuperäisen nettisivun päällä ja muut osat ruudusta tummennetaan häiriöiden vähentämiseksi.





Readerin avulla sisällöstä kiinnostunut lukija pääsee eroon sekä sivupalkeista että mainoksista. Olimme yleisesti ottaen erittäin yllättyneitä kuinka tehokkaasti Reader selventää nettisivun varsinaista sisältöä. Tässä videolla on Reader sekä Reading List -toiminto.



Vaikka kyseessä ei olekaan uusi toiminto, käytännön toteutusta on paranneltu ja illuusio "sivusta" toimii paremmin monikosketuseleillä.

Reading List

Yksi osa Reader-toimintoa on Reading List. Se on toiminto, jonka avulla voi tallentaa nettisivuja selaimen sivupalkkiin myöhempää tutustumista varten. Siitä nimitys Lukulista.



Kun yhdistetään full-screen-tila, monikosketus, Reader sekä Reading List, nettisivujen selailu alkaa tuntua painotuotteen lukemiselta. Se on todella hieno kokemus. Ei silti taianomainen, vaan hieno.

kommentti 1

Croft

EDIT: Tarkemmin luettuna turha oli huomioni koska käännös on täynnä erilaisia virheitä. :]

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 13. tammikuuta, 2012 @ 6:12

Kommentoi artikkelia