Nettiselainten Grand Prix VI: Firefox 6, Chrome 13, Mac OS X Lion

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 1 kommentti

Hyötysuhde: MuistinhallintaPäätimme muuttaa hieman muistinhallinnan testejä. Aiemman viiden minuutin odottelun sijaan muistinkulutus mitataan heti 39 välilehden sulkemisen jälkeen. Tarkistusmittaus tehdään jo viiden minuutin kuluessa aiemman kymmenen sijaan, sillä kymmenen minuuttia on yksinkertaisesti liian pitkä aika odottaa sovelluksen vapauttavan muistia käyttöjärjestelmälle.

-39 välilehteäVaikka Chrome kuluttaa toimiessaan paljon muistia, se myös hallitsee käyttämänsä muistin tehokkaasti ja vapauttaa kaiken käyttämästään muistista käyttöjärjestelmän käyttöön 75 MB lukuun ottamatta heti välilehtien sulkemisen jälkeen. Toiselle sijalle tuleva IE9 pudottaa muistinkäyttönsä 200 MB tasolle. Applen Safari ottaa kolmossijan käyttämällä enää 325 MB muistia. Firefox varaa sulkemisenkin jälkeen vielä lähes 400 MB ja saavuttaa vain neljännen sijan. Opera kuitenkin varaa melkein tasan 400 MB ja jää viimeiseksi.

Chrome voittaa myös Mac OS X -alustalla tiputtaen muistinkäyttönsä 1,8 gigatavusta vain 200 megatavuun, mikä on edelleen pienempi kuin muiden selainten kokonaismäärä Windows-alustalla. Opera ottaa kakkossijan 520 MB tuloksellaan (joka on vajaa puolet 40 välilehden käyttämästä). Applen oma Safari jää yllättäen kolmanneksi 620 megatavun tuloksella, mikä on vain 110 MB vähemmän kuin 40 välilehden kulutus. Firefox 6 suoriutuu huonoiten käyttäen sulkemisenkin jälkeen yli gigatavun muistia.

Viiden minuutin jälkeenViiden minuutin odottelun jälkeen Chrome on edelleen johdossa käyttäen enää 50 MB. IE9 pitää myös toisen sijan luovuttaen käyttöjärjestelmälle 70 MB jääden 130 MB tasolle. Firefox 6 hyppää kolmannelle sijalle pudoten lähes 400 MB käytöstä hieman yli 250 megatavuun. Safari 5.1 vapauttaa viidessä minuutissa 60 MB lisää, mutta jättää silti Applen neljännelle sijalle. Opera käyttää edelleen eniten muistia vapauttaen Windowsilla vain 40 MB.
Chrome johtaa myös Mac OS X:n tapauksessa tiputtaen muistinkäyttönsä vielä 70 MB verran 130 MB tasolle. Opera on edelleen toisella sijalla 510 MB tuloksellaan, vaikka selain vapauttaa vain 10 MB viidessä minuutissa. Safarikin pitää kolmannen sijansa ja vapauttaa 55 MB päätyen 560 megatavuun. Firefox 6 vapauttaa viimeinkin isomman määrän muistia (300 MB), mutta silti kulutus jää 750 MB tasolle.

Chrome ja Internet Explorer ovat selkeitä voittaja muistinhallinnassa, mutta ne myös käyttävät eniten muistia raskaassa kuormituksessa. Safari ja Firefox ovat suurin piirtein tasapainossa Windows 7 -alustalla ja Opera suoriutuu heikoimmin koko projektista. OS X -alustalla Firefox on kuitenkin suurin häviäjä, kun Opera ja Safari ovat lähes tasoissa keskenään. Yleisesti ottaen Windows 7 -versiot hallitsevat muistinkäyttönsä huomattavasti paremmin.

kommentti 1

Croft

EDIT: Tarkemmin luettuna turha oli huomioni koska käännös on täynnä erilaisia virheitä. :]

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 13. tammikuuta, 2012 @ 6:12

Kommentoi artikkelia