Nettiselainten Grand Prix VI: Firefox 6, Chrome 13, Mac OS X Lion

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 1 kommentti

Kaksi voittajaa, yksi Windowsille ja yksi Mac OS X -alustalle


Tässä kilpailussa jaetaan kaksi voittosijaa, yksi Windows-alustan parhaalle ja yksi Mac OS X -alustan parhaalle.

Windows-alustan paras selain

Chromen versio 13 ansaitsee Googlelle jälleen kerran voiton Nettiselainten Gran Prix -kilpailussa. Chromen ykkössijojen suuri määrä lähes jättää omaan arvoonsa sen heikkoudet.Mozillan Firefox 6 -selaimella on vain yksi heikompi kohta ja testin suurin määrä vahvoja sijoituksia voittotuloksia lukuun ottamatta, mikä oikeuttaa taas vahvaan kakkossijaan. Puutteet CSS-suorituskyvyssä sekä suuri määrä lähinnä kohtalaisia tuloksia estävät Firefoxin nousun ensimmäiselle sijalle. Vaikka Mozillan uusi nopeampi kehitystahti saattaa olla haitaksi luotettavuutta mitattaessa, se mahdollistaa kuitenkin suorituskyvyn ylläpitämisen Googlen Chromen suhteen. Firefoxin seitsemännen version odotetaan tuovan parannuksia JavaScript-suorituskykyyn sekä muistinkäyttöön ja sen hallintaan, mikä saattaisi olla tarpeeksi ykköspaikan viemiseen seuraavassa isossa vertailussa.

Microsoftin Internet Explorer 9 ottaa kolmannen sijan, vaikka sen hitaampi päivityssykli jättää sitä yhä enemmän nopeasti kehittyvien Chromen ja Firefoxin jälkeen. Kuitenkin Flash-, HTML5- ja muistinhallintatestien hyvät tulokset nostavat sen edelleen mitalisijoille.

Opera ottaa kokonaiskilpailussa neljännen sijan, mutta se ei jää kauas IE9:n kolmanteen paikkaan oikeuttavasta tuloksesta. Heikko muistinhallinta sekä HTML5-rautakiihdytyksen puute ja WebGL-tuen puute laskevat norjalaisselaimen pisteitä.

Safari jää Windows-alustalla viimeiselle sijalle. Puuttuva tuki HTML5-kiihdytykselle ja WebGL-tekniikkalle eivät juuri mahdollista mitalisijoista kilpailua. Safarin Windows-versio on kuitenkin lähinnä varjo sen Mac OS X -alustalla toimivasta versiosta.

Mac OS X -alusta paras selain

Natiivi alusta antaa Safarille mahdollisuuden esitellä todelliset kykynsä. Safari 5.1:n suorituskyky OS X Lion -alustalla pärjää jopa Firefox 6:n Windows-versiolle.Mac OS -kilpailussa Chrome ottaa toisen sijan, vaikka sen suorituskyky ei yllä läheskään samalle tasolle kuin Windows-alustalla. Ongelmina ovat puuttuvat HTLM5-kiihdytys, ahnas muistinkäyttö sekä heikko luotettavuus.
Kolmannen sijan Mac OS -testissä ottaa Opera ja sen pisteet ovat lähes vastaavat kuin Windows-versionkin, mikä tarkoittaa vakaata suorituskykyä alustasta riippumatta. Ongelmatkin ovat samat kuin Windows-versiolla ja lisäksi JavaScript- ja DOM-suorituskyky ovat Windows-versiota heikompia kuten myös sivunlatauksen nopeus.

Lähellä Operan takana tulee Firefox. Kuten Chromenkin tapauksessa, Windows-versio päihittää kevyesti selaimen Mac OS -käännöksen. Firefoxin ongelmat ovat samoja kuin Windowsissa, mutta lisänä tulevat ongelmat muistinkäytössä.

Vertailuja käyttöjärjestelmien välillä

Mac OS X Lion on nätin näköinen ja sen hyvät puolet ulottuvat myös pintaa syvemmälle. Safari 5.1 -version pisteet ovat erittäin lähellä Chromen Windows-alustalla saavuttamaa tulosta ja se saattaa jopa päihittää Firefoxin Windows-version. Eli jos Safari 5.1:n tulokset otetaan mukaan Windows 7 -tulosten vertailuun, Safarin Mac-versio ottaa vähintään jaetun kakkossijan.

Tuloksia lukiessa on syytä muistaa, että näitä testejä ei ole suoritettu virallisella Applen rakentamalla Mac-tietokoneella. Aiemman Linux-testin perusteella emme uskoneet, että OS X -testin pisteet yltäisivät niinkin lähelle Windows-testin tuloksia. Kun tulosten marginaalit ovat näin kapeat, kunnollisella Mac-koneella ajetut testit saattaisivat itse asiassa nostaa Safarin Mac-version tulokset koko testin voittaneen Chromen Windows-version ohi. Tulosten varmistamiseksi vaadittaisiin syvällisempi Macintosh- ja Hackintosh-alustojen vertailu.

Tämän testin tuloksissa Mac-alustalla toimiva selain saavutti saman tai korkeamman pistemäärän Windows-pohjaisiin selaimiin verrattuna 10 testissä kaikista 29 testistä. Käytetystä Hackintosh-kokoonpanosta huolimatta Mac OS X päihitti Windows-versiot Flash-, HTML5 ja WebGL-testissä sekä jopa tärkeissä sivunlatausnopeuden testeissä. Lisäksi Safarin ja Chromen Mac-versioiden parempi standardien noudattaminen kallisti vaa'an Mac OS X:n puolelle niissäkin testeissä.

Toisaalta taas 19 testissä parhaan tuloksen tarjoaa Windows 7 -pohjainen selain. Microsoft voi siis ainakin toistaiseksi julistautua selainalustojen kisan voittajaksi työpöydällä. Ero on kuitenkin pienenemässä ja Apple tekee kaikkensa päihittääkseen kilpailijansa.

Alkuperäinen artikkeli: Web Browser Grand Prix VI: Firefox 6, Chrome 13, Mac OS X Lion
Alkuperäisen artikkelin kirjoittaja: Adam Overa

kommentti 1

Croft

EDIT: Tarkemmin luettuna turha oli huomioni koska käännös on täynnä erilaisia virheitä. :]

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 13. tammikuuta, 2012 @ 6:12

Kommentoi artikkelia