Arvostelussa Ubuntu 10.04 LTS: Lucid Lynx

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 1 kommentti

Testitulokset: Käynnistys, Unitila, Herätys ja Sulkeminen
Useimmat käyttöjärjestelmät hehkuttavat käynnistysaikoja, jotka on mitattu boot loaderin päättymisestä työpöydän ilmestymiseen. Työpöytä ei kuitenkaan ole läheskään heti ilmestyessään oikeasti käytettävissä. Ja oikeastaan myös boot loaderin kesto pitäisi laskea myös mukaan, sillä OS/distro voi itse valita oman boot loaderin ja tehdä siihen omat asetuksensa.

Kaikki ajat mitattiin käyttämällä sekuntikelloa. Käynnistys- ja herätysmittauksissa aloitimme ajastuksen kun painoimme virtanappia, ja lopetimme kun työpöytä oli toimintakuntoinen.

64-bittisellä testikoneellamme kesti noin 14 sekuntia päästäkseen POST-ruutuun ennen kuin GRUB ottaa hallinnan. Tätä aikaa ei otettu huomioon käynnistys- ja heräysajoissa koska se ei riipu käyttöjärjestelmästä. Unitilaan siirtyminen ja koneen sulkemiseen kulunut aika mitattiin siitä kun OS varmisti sulkukäskyn siihen asti kun kone sulkeutui.Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope nopeutti käynnistysaikoja huomattavasti, ja 9.10 Karmic Koala nopeutti tätä entisestään tuomalla Upstartin, joka poisti alussa olevan jäätyneen työpöydän.

Lucid on vielä nopeampi, ja parantaa korvattavana olevaan LTS Hardy Heroniin verrattuna tulosta selvästi. Uusi 10.04 LTS on melkein 30 sekuntia nopeampi kuin 8.04. Lucid Lynxin käynnistysaika on melkein 20 sekuntia! 10 sekunnin käynnistysaika, jonka Canonical toivoi saavuttavansa tällä julkaisulla saattaa olla mahdollista, joskin vain SSDn avulla.

Hardy menee unitilaan nelisen sekuntia Lucidia nopeammin. Mutta Lynx on noin kahdeksan sekuntia nopeampi heräämään ja sulkeutumaan. Samasta syystä Hardy herää paljon nopeammin kuin se käynnistyy, kun taas Lucid on nopeampi käynnistymään kuin heräämään. Lucid on mielestämme voittaja tällä osuudella, koska se voitti Hardyn kolmessa neljästä testistä - selvästi paremmalla käynnistyajalla

kommentti 1

Anonymous User

Täsmälleen samaa mieltä noista vasemmalle siirretyistä napeista. Aina kun asennan johonkin koneeseen ubuntun, ne siirtyvät välittömästi oikealle. Tämä ei haittaisi niin paljon jos ne saisi suht helposti muutettua, mutta kun se on vielä niin hankalaa...

Kommentoi artikkelia