Arvostelussa Ubuntu 10.04 LTS: Lucid Lynx

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 1 kommentti

Testitulokset: UNiGiNE HeavenVaikka käyttämämme testipelit alkavat olla jokseenkin vanhoja verrattuna siihen mitä Windowsilla on tarjolla, Linuxilta löytyy UNiGiNE benchmark. Käytämme vanhempia Sanctuary- ja Tropics-testejä Heavenin lisäksi.Ensimmäinen testikierros tuotti hieman yllättäviä tuloksia. Vanhempi LTS 8.04 voitti uudemman 10.04 selvällä erolla. Näistä tuloksista johtuen oli selvää, että jokin täytyi olla vialla.

Koska testasimme jo Hardyä, päätimme kokeilla johtuuko ongelma työpöytäefekteistä (Compiz-Fusion DE). Asettamalla ne 'normal' -tilaan Hardyssä (oletustila Lucidissa), huomasimme, että Compiz-Fusion oli kuin olikin syypää.Asettamalla Desktop Effects Normal-tilaan Ubuntu 8.04 LTS:ssä ei juuri vaikuttanut suorituskykyyn. Vain puolen fps:n ero mitattiin DE päällä ja pois.

Ongelmana olivat siis Nvidian ajurit. Mutta voisiko muutoksella 195.36.15-ajureista 195.36.24-ajureihin olla niin suuri vaikutus? Jatkoimme graafisesti raskaiden testien tekemistä Hardyllä (DE pois päältä), mutta meidän oli mitattava erikseen Lucidin tulokset ja toistaa testit uusimmalla Nvidian ajurilla.

Asentamalla Nvidian 195.36.24 ajurit manuaalisesti, aloitimme testaamisen uudestaan, tällä kertaa molempien käyttöjärjestelmien käyttäessä samaa Nvidian ajuria.Mistä kiikastaa? Viimeisin Nvidian ajuri lisäsi vielä pienemmän FPS-lukeman kuin mitä DE:n päälle laittaminen Hardyssä vähensi. Kahden ongelmanratkaisuyrityksen jälkeen näytti siltä, että jokin muu vaikutti tuloksiin.

Mutta ennen kuin siirtyisimme jaettuihin kirjastoversioihin ja laajennettuihin tiedostojärjestelmätesteihin, ajattelimme tarkastaa, mitä työpöytäefektejä perusasetukset Lucidissa käyttivät, ja vertasimme niitä Hardyn käyttämiin. Asennettuamme Simple CCSM:n (Compiz Configuration Settings Manager) huomasimme, että joillain efekteillä oli eri nimi Lucidissa. Koska asetukset vaihtelivat jonkin verran, Lucid piti testata myös DE pois päältä, jotta sitä voitiin verrata Hardyyn.Toden totta, työpöytäefekteissä on jotain vikaa, sillä ne romahduttavat Lucidin tulokset. DE pois päältä Lucid kuitenkin voittaa Hardyn kummallakin Nvidian ajurilla.

Koetimme disabloida kaikki efektit Simple CCSM:stä manuaalisesti. Ensin asetimme efektitaosn normaalille System/Preferences/Appearances-kohdassa. Lucidissa oli neljä efektiä joita emme voineet sulkea: Window Decorations, Move Windows, Place Windows, ja Resize Windows. Joka kerta kun yrität sulkea nämä asetukset, ne käynnistyvät uudestaan. Ottamalla kaikki muut efektit pois päältä, fps oli yhä selvästi hitaampi kuin Hardylla. Ongelma saattaisi siis hyvinkin olla yhdessä tai useammassa jäljelle jääneistä asetuksista. Tasatilanteessa 10.04 Lucid Lynx on voittaja, etenkin kun Hardy ei edes osaa käyttää näytönohjainta suoraan asennuksen jälkeen.

kommentti 1

Anonymous User

Täsmälleen samaa mieltä noista vasemmalle siirretyistä napeista. Aina kun asennan johonkin koneeseen ubuntun, ne siirtyvät välittömästi oikealle. Tämä ei haittaisi niin paljon jos ne saisi suht helposti muutettua, mutta kun se on vielä niin hankalaa...

Kommentoi artikkelia