Arvostelussa Ubuntu 10.04 LTS: Lucid Lynx

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 1 kommentti

Loppuyhteenveto


Arvio
Ottaen huomioon muutokset käyttöjärjestelmässä, henkilökohtaiset huomiot ja käyttökokemuksen kokonaiskuva, Ubuntu 10.04 LTS on päivittämisen arvoinen. Minulla oli vain muutamia pieniä ongelmia viidellä hyvin erilaisella testikokoonpanolla, eikä mikään niistä ollut ylitsekäymätön. Tämä on selvä parannus verrattuna kahteen aikaisempaan marraskuiseen julkaisuun, 9.10 "Karmic Koala" ja 8.10 "Intrepid Ibex". Lucid osoittautui edellisen LTS-julkaisu 8.04 Hardy Heronin seuraajan lisäksi myös kehitysaskeleeksi verrattuna vanhaan suosikkidistroomme, Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope.

Ennestään Linuxin heikkoina kohtina tunnetut levykuvat, käyttäjätilit, videoeditointi, musiikkikaupat, pilvitallennustila ja WiFi-ajurit on kaikki hoidettu kuntoon viimeisen kahden vuoden aikana. Ubuntu 10.04 LTS:ssä nämä muutokset kulminoituvat loistavaan tuotteeseen. Olen henkilökohtaisesti siirtänyt kaikki koneeni Lucidiin, ja olen suositellut päivitystä niille, jotka ovat vielä käyttäneet luomaani 9.04 tweakattua versiota.

Testitulokset
Vaikka tulokset eivät olekaan erityisen vaikuttavat, Ubuntu 10.04 LTS voittaa edeltäjänsä, Ubuntu 8.04 LTS:n 16/25 testissä. Lucidin suorituskyky tippui Hardyn alle vain Lame (MP3-pakkaus), Lightsmark 2008 (3D-valaistus), unitila, Blender (3D-renderöinti), 7z (tiedostonpakkaus), FutureMark PeaceKeeper (Firefox-suorituskyky), UNiGiNE Tropics, UNiGiNE Sanctuary, ja Doom 3 -testeissä. Näistä testeistä vain Lightsmark 2008, Lame ja Blender antoivat 8.04:lle merkittävämmän johtoaseman.

Toisaalta Lucid on nopeampi kuin Hardy useimmissa testeissä, ja useimmiten vielä selvällä erolla. Molempien käyttöjärjestelmien ollessa perusasetuksilla Hardy Heron on suhteellisen tasoissa Lucid Lynxin kanssa, mutta kun kaikki muuttujat (näytönohjaimen ajurit ja työpöytäefektit) asettaan samalle tasolle, ilves kynii vanhan linnun.

Loppupäätelmät
Lucidin julkaisusta olen huomannut ainakin fanfaarien puutteen. Puhuin epäonnistuneen julkaisun vaaroista edellisessä Ubuntu-arvostelussa. Lucid Lynxin vaisu vastaanotto johtuu luultavasti Karmic Koalan karmaisevasta pettymyksestä. Julkaisuaikaan sitä hypetettiin paljon, ja kun se vihdoin tuli, kaikki pettyivät. Sama tuntui tapahtuvan 9.04 Jaunty Jackalopen aikaan johtuen 8.10 Intrepid Ibexin heikkoudesta.

Canonicalin täytyy rikkoa hyvän huhtikuun ja masentavan marraskuun julkaisusykli. Kun seuraava päivitys, Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat tulee marraskuussa, näemme onko asiat muuttuneet. Canonical on jo sanonut siirtyvänsä kohti GNOME 3.0 -kehitystä, joka on nyt tarjolla lähteissä GNOME Shellinä.

Lyhyesti sanottuna
Lyhyesti sanottuna tämä käyttöjärjestelmä toimi loistavasti kaikilla viidellä testikoneella. Se suoriutui melko moitteettomasti näyttäen isompia ja pienempiä kehitysaskeleita useammilla eri osa-alueilla verrattuna vanhempaan Long Term Support -julkaisuun. Kaikki ominaisuudet, käytön helppous, vakaus ja hiottu ulkoasu tekevät Ubuntu 10.04 LTS Lucid Lynxistä tähän asti lähestyttävimmän Linuxin.

Eli ilman huolen häiväystäkään voimme ilmoittaa, että vuoden vanha Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope joutuu antamaan kruununsa Ubuntu 10.04 LTS Lucid Lynxille, josta on tullut uusin Linuxin distrokuningas.

kommentti 1

Anonymous User

Täsmälleen samaa mieltä noista vasemmalle siirretyistä napeista. Aina kun asennan johonkin koneeseen ubuntun, ne siirtyvät välittömästi oikealle. Tämä ei haittaisi niin paljon jos ne saisi suht helposti muutettua, mutta kun se on vielä niin hankalaa...

Kommentoi artikkelia