Arvostelussa Ubuntu 10.04 LTS: Lucid Lynx

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 1 kommentti

Uudempi Ubuntu Software Center
Jos olet sattunut lukemaan arvostelun Ubuntu 9.10 Karmic Koalasta, tiedät jo, että en pidä Ubuntu Software Centeristä.

9.10 Ubuntu Software Center oli ensimmäinen versio, joka korvasi lisää/poista ohjelma -työkalun. Suurimpia valituksenaiheita Karmicin software centerissä oli toiminnallisuuden väheneminen, nimittäin kyvyttömyys järjestää ohjelmat suosiotähtien mukaan ja tarpeeton määrä hiirenklikkauksia ladatessa useampia ohjelmia yhtäaikaa.

Hyvät uutiset on se, että vaikka checkboxeja useamman ohjelman valintaan ei löydy, sinun ei enää tarvitse mennä ohjelman tietosivulle ladataksesi sen. Ohjelmat voidaan lähettää lataus/asennus -jonoon Asenna-painikkeella, joka näkyy heti selaa/etsi -sivulla. Vaikka tämä ei ole vieläkään yhtä nopeaa kuin lisää/poista ohjelma -työkalu, tämä uudistus vähentää huomattavasti tarvittavia hiirenklikkauksia Ubuntu Software Centerissä.Huonot uutiset on se, että suosiotähdet (hyvä tapa etsiä parhaat ohjelmat) ovat kateissa, vaikka luulenkin, että ohjelmien luokittelu hakusivulla ottaakin huomioon suosion laittamalla suosituimmat ohjelmat ensimmäiseksi. Tämän voi todeta tekemällä pikahaun, kuten esimerkiksi "audio", "video" tai "image". Näet, että suosituimmat ohjelmat listataan ensin, eikä aakkosten mukaan tai onko ohjelma asennettu vai ei. Vaikka tämä on varmasti hyvä asia, kyky järjestää ohjelmat suosion mukaan kirjoittamatta hakutermejä oli helppo tapa etsiä laadukkaita ohjelmia.

Onneksi Ubuntu Software Center on myös saanut merkittävän lisän tässä versiossa: se hallitsee myös kaikkia Personal Package Archives (PPA) -arkistoja. PPA on vaihtoehtoinen tapa asentaa ohjelmia joita sinulla ei ole. PPA on kätevä kun distro, jota käytät, ei sisällä uusinta versiota ohjelmasta omassa ohjelmistolähteessään. Yksi parhaista esimerkeistä PPAn tarpeelel on Firefox. Vaikka se on oletuksena asennettu, Ubuntun asentama versio Mozilla Firefoxista ei päivity isommissa versiomuutoksissa. Esimerkiksi Ubuntu 9.10 mukana tuli Firefox 3.5.3 asennettuna ja ennen pitkää se päivittyi automaattisesti 3.5.8-versioon Ubuntun kautta. Kuitenkin jos haluat sen 20 prosentin nopeushyödyn joka tuli Firefox 3.6:n mukana sinun on käskettävä Ubuntua etsimään uusinta Firefoxia muualta kuin sen ohjelmistolähteestä. Tässä kohtaa vastaan tulee PPAt. Voit ajatella niitä minilähteinä, jotka yleensä lisäävät yleensä vain yhden ohjelman. Joten jos haluat uusimman verion Firefoxista Karmic-koneella sinun täytyy lisätä Firefox stable PPA...

ppa:mozillateam/firefox-stable

...Ohjelmistolähteisiin (System/Administration/Software Sources). Lisäämällä tämän osoitteen löydät Firefoxin viimeisimmän version listattuna pakettien hallinnassa (package manager). Ennen 9.10 Karmic Koalaa käyttäjien piti käydä useampia kohtia läpi lisätäkseen ylimääräisiä ohjelmalähteitä. Karmic yksinkertaisti prosessia yhteen kopioi-liitä -toimintoon. Lucidissa tämän toiminnallisuuden hallinta on leivottu suoraan Ubuntu Software Centeriin.

Yksi hyöty tästä on .deb:n hallinta. Jotkin uudemmat .deb-tiedostot lisäävät asennuksen lisäksi myös vastaavan PPAn, jotta ohjelma voi saada päivityksiä. Hyvä esimerkki tästä on Google Chrome. Chromen .deb-tiedosto automaattisesti lisää virallisen Google Chrome PPAn niin, ettei sinun tarvitse poistaa ja uudelleenasentaa sitä aina kun uusi versio julkaistaan. PPA antaa Chromen päivittää itse itsensä. Pitämällä PPAt järjstyksessä Ubuntu Software Centerissä pystyy helposti näkemään mikä .deb asentaa PPAn. Näin voit myös poistaa ohjelmat jotka on lisätty PPAn tai .debin kautta suoraan Ubuntu Software Centeristä pitäen samalla enemmän ohjelmistonhallintatehtäviä yhden työkalun sisällä.

Karmicin kompuroineen Ubuntu Software Centerin jälkeen Lucid on ottanut muutaman varovaisen askeleen oikeaan suuntaan. Ubuntu Software Centerin lopullinen tarkoitus on korvata useampi erillinen ohjelmistonhallintatyökalu: Add/Remove Applications, Computer Janitor, Software Sources, Synaptic Package Manager, ja Update Manage. 9.10-versiossa Add/Remove Applications oli ainoa työkalu joka korvattiin (mielestämme heikosti). Lucidin Ubuntu Software Center ei juuri laajenna työkalua. Se tuntuu muutokselta Add/Remove Application:sta eikä askeleelta taaksepäin kehityksessä.

kommentti 1

Anonymous User

Täsmälleen samaa mieltä noista vasemmalle siirretyistä napeista. Aina kun asennan johonkin koneeseen ubuntun, ne siirtyvät välittömästi oikealle. Tämä ei haittaisi niin paljon jos ne saisi suht helposti muutettua, mutta kun se on vielä niin hankalaa...

Kommentoi artikkelia