Web-selainten Grand Prix: top 5 testattu ja arvosteltu

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia

JavaScriptiä tonneittainJavaScript-testejä on melkein yhtä monta kuin testattavia selaimia, ja päätimmekin ajaa ne kaikki. Miksi? Koska jokainen selain esittää eri testejä omissa markkinointituloksissaan. Useissa tapauksissa selaimen tekijä tekee myös testiohjelman. Pidämme myös ajatuksesta testata testejä... testataksemme niitä. Niidenhän pitäisi antaa enemmän tai vähemmän samoja tuloksia, eikös?

Google V8

Googlen V8 Benchmark Suite koostuu seitsemästä erillisestä JavaScrip-testistä, joiden geometrinen keskiarvo luo V8-testin tuloksen. Odotamme tämän testin suosivan Chromea koska molemmat ovat Googlen projekteja. Itse asiassa tämä testi on olemassa juuri Googlen JavaScript-enginen testausta varten. Ajoimme testi viisi kertaa ja otimme keskiarvot. Käytimme versiota 5 Googlen V8 Benchmark Suitesta.Kuten voit nähdä, tulos on odotetunlainen: Chrome on voittaja, Operan ollessa hyvä kakkonen. Chromen WebKit-serkku Safari tuli kaukaiseksi kolmoseksi, mutta silti selvästi kahden jäljellä olevan kilpailijan edelle.

JSBenchmark (CelticKane)

JSBenchmark ei ole uusi; itse asiassa se on ollut olemassa jo jonkin aikaa vanhalla nimellä: Celtic Kane. Tämä testi kestää vain sekunteja, ja tarjoaa suoraan keskiarvot kaikista ajokerroista. Ajoimme JSBenchmarkin viisi kertaa.JSBenchmark tuo melkein samat tulokset kuin Googlen V8, paitsi Safarin tullessa tällä kertaa toiseksi Operan sijaan. Chrome voittaa edelleen hyvällä marginaalilla ja Internet Explorer on jälleen vihoviimeinen.

Mozilla Dromaeo Javascript Testi

Ilmiselvää lienee, että tämä on Firefoxin tekijän, Mozillan luoma JavaScript-testi. Koska Dromaeo JavaScript -testi antaa huomattavan tarkat tulokset, testasimme vain kolme kertaa per selain. Keskiarvoista saimme lopputuloksen. Internet Explorer jumittui base 64 encoding and decoding -osion aikana. Pysäyttämällä ja heti uudelleen ajamalla testi se lähti taas käyntiin. Opera jumittui Regular Expressions -kohdassa, ja kuten IE-tapauksessa pysäytys ja uudelleenajo auttoi. Tosin testi ohitettiin noin 98% kohdalla, tämä tapahtui kaikkina kolmena kertana.Mozillan testissä näemme Operan kaukana edessä. Itse asiassa niin kaukana että pidämme tuloksia kyseenalaisina, erityisesti siinä tapahtuneiden virheiden takia. Chrome on etäinen kakkonen Safarin ollessa kolmas (silti selvästi edellä Firefoxia ja Internet Exploreria).

SunSpider

SunSpider on JavaScript-testi johon Apple viittaa omassa markkinoinnissaan. SunSpider-projekti oli alunperin Applen WebKit-tiimin aloittama. Tulokset tässä testissä ovat suhteellisen vakaat, joten testasimme ne vain kolme kertaa. Kuten yleensä, kolmen ajon keskiarvosta saatiin lopputulos.Tässä näemme kuinka Chrome ottaa hiuksenhienon voiton Operasta Google kintereillään. Safari häviää etumatkansa Firefoxille tässä testissä. IE tekee mitä odotimmekin, jääden viimeiseksi.

JavaScrip-testien analysoinnin jälkeen päätimme että Tom's Hardwaren täytyy ajaa ne kaikki myös tulevaisuudessa. Vaikka henkilökohtaisesti suosin JSBenchmarkia, sillä se ei ole kytköksissä selainvalmistajiin, sen tulokset eivät heijasta Dromaeon tuloksia. Ennen kuin Operan järkyttävän Mozilla-testin tulos voidaan selittää, uskon että meidän on ajettava kaikki testit saadaksemme selvimmän kuvan.

Kommentoi artikkelia