Web-selainten Grand Prix: top 5 testattu ja arvosteltu

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia

JohdantoOlemme laittaneet Apple Safarin, Google Chromen, Microsoftin Internet Explorerin, Mozillan FireFoxin ja Operan aika-ajoihin joissa olemme testanneet mikä näistä web-selaimista on todella nopein. Kuinka oma suosikkisi tulee sjoittummaan tilastoissamme?


"Nopein selain maan päällä."

Näin kertoo Operan kotisivu viime tiistaista lähtien. Viiden release candidaten ja kahden betan jälkeen Oslon pojat ovat vastikään julkaisseet lopullisen Opera 10.50. Väitös on melko rohkea etenkin kun asettuneet kilpailijat kentällä esittävät toinen toistaan vaikuttavampia suorituksia lyömättömän halpaan hintaan. Kestääkö se lähempää tarkastelua?

Ja vaikka ole saattanut missata sen iPad-hysterian takia, myös Mozilla ja Google vastikään julkaisivat uudet versiot omista selaimistaan. Opera ei ole ainoa joka antaa rohkeita lausuntoja suorituskyvystään. Applen ylihypetetyn laatan julkaisua edeltävinä päivinä Mozilla esitteli Firefox 3.6-version ja 20% nopeusedun 3.5-versioon. Kolme päivää myöhemmin Google julkisti hiljakseen Chrome 4.0 stablen, vaikka virallinen versionumero on 4.0.249.78.
Ei kuitenkaan unohdeta, että myös Cupertino tarjoaa selaimen. Itse asiassa Apple väittää Safarin olevan "maailman nopein web-selain". Kuulostaako tutulta? Jopa Internet Explorer, josta ei ole tullut uutta versiota sitten viime vuoden, on ollut otsikoissa viime aikoina. Kuitenkin syytökset IE:a vastaan herättävät eniten huomiota.

Olemme nähneet kasvavaa painetta Microsoftin selaimen hylkäämistä kohtaan Homeland Securitystä McAfeen kautta Googleen--ja jopa joihinkin valtion hallintoihin. Jos se on niin hirveän huono, miksi kukaan enää käyttää sitä? Onko suorituskyky riittävä syy sille miksi melkein 60% riippuu IE:ssä?
Päätimme, että jonkun on tarkastettava nämä selaimet. Eli pistimme siis viisi suurinta web-selainta testia- ja aika-ajoihin. Teimme tämän vastataksemme vakuuttavasti kysymykseen: mikä on maailman nopein selain (ainakin niin kauan kunnes seuraava päivitys tulee)?

Kommentoi artikkelia