Viisi 160 - 240 dollarin 990FX-piirisarjallista emolevyä testissä

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

Gigabyte GA-990FXA-UD7


Gigabyte on suunnannut oman ehdokkaansa nimenomaisesti pelaajille tarjoamalla ainoana testissä tuen neljän kortin SLI-kokoonpanoille.Kaikki joita kiinnostaa useamman näytön samanaikainen käyttö huomaavat, että 990FXA-UD7 tukee jopa kuutta yhden korttipaikan näytönohjainta, vaikkakin kaistan rajoituksista johtuen toinen ja neljäs x16-paikka joutuvat tyytymään neljään kaistaan tiedonsiirrossaan. Ensimäinen ja kolmas paikka voivat vaihdella x16/x0 ja x8-x8 tilojen välillä, kun kolmas korttipaikka on käytössä. Sama pätee viidenteen ja seitsemänteen paikkaan.Emolevy olisi lähes täydellinen, jos Gigabyte olisi asentanut eteenpäin suunnatun USB 3.0 -liitännän siihen, jossa "ATX4P" portti nyt on. Sen sijaan USB 3.0 -liitäntä on sijoitettu emolevyn alareunaa, jossa sitä ei voida käyttää, jos alimmassa korttipaikassa on näytönohjain. Gigabyten mukaan kyseessä oli kuitenkin pakon sanelema ratkaisu, mutta he lupasivat keskittyä portin parempaa sijoitteluun tulevaisuudessa.

Toisin kuin Asuksella ja ASRockilla, 990FXA-UD7:n yli korttipaikka on niin lähellä muistipaikkoja, että yksipuoleisesta kiinnikkeestä olisi hyötyä. Mutta toisin kuin Asuksella ja ASRockilla, Gigabytellä ei ole yksipuoleisia kiinnittimiä. Onneksi saimme kuitenkin kiinnitettyä muistipalikat paikalleen, vaikka ylimmässä korttipaikassa olikin näytönohjain. Mutta meillä onkin kuitenkin huomattavasti kokemusta asentamisesta kuin keskiverto kasaajalla.

Kellotuksesta kiinnostuneet luultavasti pitävät 990FXA-UD7:n CLR_CMOS-nappulasta, joka on sijoitettu heti virta- ja reset-nappuloiden viereen. Lisäksi kellottajat osannevat arvostaa nappulan kirkasta suojakuorta, joka estää sen painelun epähuomiossa.

Jos 990FXA-UD7:n lataa täyteen näytönohjaimia, laajennuspaikkoihin ei jää tilaa ylimääräisille kiintolevyohjaimille. Siksi Gigabyte on integroinut ne suoraan emolevylle. Emosta löytyy kaksi Marvellin 9172 SATA 6 Gb/s -ohjainta jotka tuova emolle kaksi eSATA-porttia sekä kaksi SATA-porttia kuuden portin lisäksi, jotka SB950-ohjain sisältää.990FXA-UD7 sisältää SLI-siltoja kahden, kolmen tai neljän ohjaimen kokoonpanoihin. Gigabyte jopa tarjoaa muutaman CrossFire-sillan huolimatta siitä, että ne toimitetaan yleensä ohjainten mukana. Neljä SATA-kaapelia ovat kuitenkin lähinnä keskiverto suoritus ottaen huomioon, että emolevy sisältää kahdeksan porttia, vaikka otettaisiin huomioon, että etupaneelin eSATA-liitäntöihin käytettäsiin kolmannen osapuolen ohjaimen portteja.

Kommentoi artikkelia