Viisi 160 - 240 dollarin 990FX-piirisarjallista emolevyä testissä

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

Asus Sabertooth 990FX


Asus yrittää ottaa kaiken irtin AMD:n 990FX- ja SB950-piirisarjoista tarjoamalla kymmenen USB 2.0 -porttia I/O-paneelissa ja neljä kappaletta PCIe x16 -korttipaikkoja. Sabertooth 990 FX -emoon päätyvät joutuvat ASRockin emoon verrattuna luopumaan toisesta verkkokortista ja ylimääräisestä USB 3.0 -ohjaimesta, mutta saavat vaihdossa kaksi sisäistä SATA-liitäntää lisää.



Maksimaalisesta suorituskyvystä kiinnostuneet saattavat olla pettyneitä siihen, että molemmat kolmannen osapuolen SATA-ohjaimet toimivat vain 3 Gb/s -nopeuksilla, kaksi PCIe x16 -paikkaa jakavat yhteensä 16 kaistaa, keskimmäinen x16-paikka on rajoitettu vain neljään kaistaan ja vielä siihen, että Sabertooth 990 FX on tämän testin ainut emolevy, josta puuttuu Porta 80 -diagnostiikkanäyttö.

Toisaalta toimintojen sijaan Asus painottaa emolevyn ominaisuuksissa laatua ja vakautta. Ikävä kyllä emme voi testata näitä emolevyjä niin pitkään, että voisimme varmistaa Asuksen väitteet kestävyydestä. Asus kuitenkin todistaa kestävyydestä tarjoamalla levylle muita paljon pidemmän viiden vuoden takuun. Onneksi tulevien ylikellotustestien myötä saadaan edes jotain vihiä emolevyn ohjelmiston laadusta sekä vakaudesta.



PCIe-kaistojen jako on kaikesta huolimatta yksi ominaisuus, jossa Sabertooth päihittää ASRockin Fatal1tyn. Kun kilpailijat ovat asettaneet kolme PCIe x16 -porttiaan x16-x16-x4-asetuksille, Sabertoothissa nopeudet voivat vaihdella x16-x16-x0:sta x16-x8-x8 nopeuteen, jolloin kolmaskin kortti saa tarpeeksi kaistaa. Sen pitäisi olla riittävästi useimmille kolmen kortin kokoonpanoille, vaikka emolevyn mukana ei toimitetakaan kolmea tarvittavaa SLI-siltaa.

Keskellä oleva musta liitäntä voi käyttää enintään neljää kaistaa eikä sitä ole tarkoitettu CrossFire- tai SLI-käyttöön. Siihen voidaan silti asentaa esimerkiksi neljäs näytönohjain (yhden korttipaikan kokoinen) hoitamaan PhysX-laskentaa tai ohjaamaan ylimääräistä näyttöä. Siihen voidaan myös liittää nopea kiintolevyohjain tarpeen vaatiessa.

Asus lupaa emolevylleen quad-GPU SLI-tuen, viitaten kahteen kahden GPU:n GeForce GTX 590 -korttiin. Itse asiassa mikä tahansa SLI-tuella varustettu emolevy kykenee siihen. Ongelmana neljän GPU:n tukeen viittaamisessa on se, että se vaikuttaa lähes tahalliselta yritykseltä hämmentää vähemmän tietäviä käsitykseen neljän erillisen näytönohjaimen tuesta. Asus kuitenkin mainitsee emolevyn ohjekirjassa, että kyseessä on enintään kolmen näytönohjaimen kokoonpano.

Huolimatta omista innovaatioistaan yhden kiinnittimen DIMM-paikkojen saralla, Asus itse asiassa käyttää AMD:n omaa versiota kiinnikkeistä Sabertooth 990 FX -emolevyssään (verrattuna kilpailijan ylösalaisiin muistipaikkoihin). Vaikka Asuksen ratkaisu on asettelunsa puolesta toimiva, kumpikaan yhden kiinnikkeen ratkaisu ei ole erityisen hyödyllinen emolevyissä, joissa on näinkin paljon tilaa muistipaikkojen ja ylimmäisen näytönohjaimen välillä.

Suurin havaitsemamme asetteluun liittyvä ongelma ei ole erityisen häiritsevä: kahdeksanpinnisen CPU-virtaliittimen hakanen osoittaa ylöspäin ja sen tielle tulee toinen kaapeli, joka joudutaan kuljettamaan emolevyn reunan yli emolevyalustan takaiseen tilaan. Asukselta loppui yksinkertaisesti tila, eikä liitintä voitu asettaa toisin päin.



Nejä SATA-kaapelia ovat riittävästi useimpien käyttäjien tarpeisiin. Vaikka Sabertooht 990FX tukee jopa kahdeksaa sisäistä kiintolevyä, me luultavasti käyttäisimme kaksi 3 Gb/s -porttia etupaneelin eSATA-liitäntöjä varten. Olemme hieman pettyneitä kun paketista löytyy vain yksi SLI-silta, kun emolevyn pitäisi kuitenkin tukea (teoriassa ja manuaalin mukaan) kolmen kortin SLI-kokoonpanoa.

Kommentoi artikkelia