Viisi 160 - 240 dollarin 990FX-piirisarjallista emolevyä testissä

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

ASRock Fatal1ty 990FX Professional


Kolme USB 3.0 -ohjainta, pari suorituskykyisiä BCM57781-verkkokortteja sekä tyylikkään oloinen punamusta värimaailma erottavat ASRockin Fatal1ty 990FX -emolevyn samanhintaisista kilpailijoistaan. Lisäksi I/O-paneeliin lisätty isokokoinen "Clear CMOS" painike painottaa tämän mallin sopivuutta tehokkaaseen ylikellotukseen.



Näytönohjainten jäähdytys on otettu huomioon kun kaksi ylintä PCIe x16 -paikkaa on levitetty kolmen paikan päähän toisistaan. Molemmat paikat tarjoavat 16 kaistaa parhaan mahdollisen CrossFire- tai SLI-suorituskyyn saavuttamiseksi kahdella kortilla. Emolevyn kolmas x16-paikka tarjoaa kuitenkin vain neljä kaistaa, mikä ei sinänsä ole pettymys, sillä emme varsinaisesti edes odottaneet kolmen kortin tukea alle 200 dollarin hintaiselta emolevyltä. Korttipaikkaa voisi siltä käyttää myös kolmen kortin CrossFire- tai SLI-kokoonpanoon, vaikka sen heikohko kaistanleveys sopisi paremmin tehokkaalle massamuistiohjaimelle, verkkokortille tai erilliselle GeForce-kortille, jota käytetään PhysX-laskentaan tai ylimääräisen työpöytänäytön kiinnittämiseen.



AMD:n SB950 Southbridge tarjoaa kaistaa kaikille kuudelle Fatal1ty-emosta löytyvälle sisäiselle SATA 6 Gb/s -liitännälle. Sen sijaan, että emolevyyn olisi asennettu läjä ylimääräisiä sisäisiä SATA-liitäntöjä, joita suurin osa käyttäjistä ei edes tarvi, ASRock on päättänyt kokeilla jotain uutta lisäämällä emoon toisen sisäisen USB 3.0 -liitännän, josta etupaneeliin saadaan yhteensä neljä USB 3.0 -porttia. Koska USB 3.0 -kaapelit ovat tunnetusti paksuja ja huonosti taipuvia, ASRock on viisaasti sijoittanut liittimet korttipaikkojen yläpuolelle helpommin saavutettavaksi.

Fatal1ty 990FX:n sijoittelu on yleisesti ottaen erittäin hyvä, vaikka muutamia ongelmiakin löytyy. Esimerkiksi yksipuoleiset muistikampojen kiinnittimet, joiden avulla on tarkoitus pystyä irrottamaan muistikampa ilman näytönohjaimen irrottamista, on asennettu väärin päin. Lisäksi muutamissa vanhemmissa kotelomalleissa kiintolevykehikko saattaa tulla tielle käytettäessä eteenpäin taivutettuja SATA-liittimiä. Sinänsä porttien suunnittelussa on järkeä, sillä vertikaalinen tila korttien mahduttamiseksi on luultavasti enemmän tarpeen, mutta ongelmia saattaa silti esiintyä.



Yksi parhaita asioita Fatal1ty 990FX -emolevyn lisätarvikkeissa on mukana toimitettavat kuusi SATA-kaapelia, vaikka paketista löytyvät 3,5 tuuman etupaneeliin tarkoitetut USB 3.0 -portit ovat myös mahtava lisä niihin koteloihin, joiden etupaneelista portit puuttuvat. Kuvassa näkyvät huonosti manuaalin päällä olevat yksi SLI-silta sekä audiokaapeli.

ASRock tarjoaa osalle ylemmän hintaluokan malleistaan kolmen vuoden takuun ja tähän sarjaan kuuluu myös Fatal1ty 990 FX Professional, vaikka yhtiön sivuilla ei tarkkoja mallinimiä vielä mainitakaan. Asia on mainittu vain siksi, että mielestämme olisi mukavaa nähdä ilmoitus takuusta myös kirjoitetussa muodossa!

Kommentoi artikkelia