Viisi 160 - 240 dollarin 990FX-piirisarjallista emolevyä testissä

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

MSI 990FXA-GD80


MSI:n kolmen kortin CrossFire- ja SLI-kokoonpanoja tukeva emolevy uhkaa jäädä Gigabyten tukeman neljän kortin jalkoihin. MSI:lla on kuitenkin yksi vahva kilpailuvaltti ja se on hinta. Vain 180 dollarin hintainen 990FXA-GD80 on halvin emolevy, joka tukee kunnolla kolmea erillistä näytönohjainta. Tuki on toteutettu PCIe-väylien automaattisena muuttumisena x16-x0-x8-tilasta x16-x8-x8-tilaan, jos keskimmäiseen korttipaikkaan asennettaan näytönohjain.Kuten aiemmassa ECS-emolevyssä, myös MSI:n emolevystä löytyy CLR_CMOS-nappula I/O-paneelista. MSI on kuitenkin peittänyt nappulan paremmin, jotta vältytään vahingossa tapahtuneilta painalluksilta. 990FXA-GD80:stä ei löydy ECS:n tarjoamaa toista verkkoliitäntää eikä Bluetooth-tukea, mutta huomattavasti halvempi hinta on vaatinut joitain uhrauksia.

Komponenttien asetteluun puuttumatta Asus tarjoaa parhaan yhdistelmän ominaisuuksia ja hintaa. Silti Sabertooth 990FX vaatii kahdeksalla korttipaikalla varustetun kotelon kolmen kaksipaikkaisen näytönohjaimen tukemiseen, kun MSI onnistuu tekemään sen normaalin seitsemän korttipaikkaisen kotelon puitteissa. Kolmea näytönohjainta käytettäessä emolevy menettää nelikaistaisen porttinsa käyttökelpoisuuden, mutta siitä löytyy kuitenkin ylimmäiseksi jätetty x1-korttipaikka, jota ei Asuksen tarjonnasta löydy.MSI on jättänyt USB 3.0 -liitännän kohtalaisen alas emolevyn reunalle, mutta välttänyt kuitenkin törmäyksen näytönohjaimen kanssa sijoittamalla liitännän 90 asteen kulmaan. Kotelosuunnittelijat ovat jo pitkään jättäneet tarpeeksi tilaa SATA-kaapeleille samalla alueella, joten tilaa on riittävästi.

Loput komponenttien asetteluun liittyvät ongelmat ovat triviaaleja ja ne vaivaavat tämän testin kaikkia malleja. Niihin kuuluvat esimerkiksi audioliitännän sijoittelu alas takakulmaan sekä prosessorikannan ja muistipaikkojen turhan tiivis läheisyys. MSI sekä muut testin emolevyt vaativat erityisen pitkiä etupaneelin kaapeleita sekä tarkkaa harkintaa käytettäessä ylisuuria prosessorijäähdyttimiä ja korkeita muistikampoja.990FXA-GD80:n mukana toimitetaan kolme SLI-siltaa, pidempi tarkoitettu kolmen kortin kokoonpanoja varten. Lisäksi paketista löytyy kuusi SATA-kaapelia ja USB 3.0 -adapteri etupaneeliin.

Kommentoi artikkelia