Parhaat työpöytänäytöt: kesä 2012

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 3 kommenttia

Hintaluokka: 400-500€Tästä hintaluokasta löytyvät ensimmäiset kuvankäsittelijöille suunnatut IPS-näytöt erikoisominaisuuksineen. Lisäksi tarjolla on 27” 120 Hz 3D-näyttöjä pelaajille, joiden mielestä vastaava 23” malli on liian pieni.

27” Samsung SyncMaster S27A950D

Samsungin erikoisella jalustalla varustettu 120 Hz malli edustaa 3D-näyttöjen korkeinta hintakategoriaa. Näyttö on melkoinen design-ilmestys ohuine reunoineen ja toispuolisine jalkoineen, mutta tästä huolimatta se käyttää TN-paneelia. Lisäksi ongelmana on näytön vasemman reunan taipuminen alemmaksi kuin oikean reunan poikkeuksellisen jalustansa takia.

Hinta- ja tuotetiedot Edukas.fi:ssä.

24” Asus PA246Q

Asuksen PA246Q ProArt edustaa ammattilaiskuvankäsittelijöille suunnattujen näyttöjen alkutasoa. 1920x1200-resoluution näyttö käyttää laadukkaampaa P-IPS-paneelia, joka kattaa 98% Adobe RGB –väriavaruudesta. Näyttö on myös esikalibroitu tehtaalla, mutta parhaaseen tulokseen pääsee omalla kalibraattorilla.

Näyttö tarjoaa laadukkaan paneelin lisäksi kattavat liitännät (HDMI, D-Sub, DisplayPort, DVI-D) ja fyysiset säädöt. Näytölle saa myös tulostusta varten mitta-asteikon luonnollisessa tulostuskoossa, ja myös kuva kuvassa –toiminallisuus löytyy.

Hinta- ja tuotetiedot Edukas.fi:ssä.

27” 2560x1440 –halpanäytöt

Harrastajien parissa viime aikoina puhetta ovat herättäneet halvat korealaiset 27-tuumaiset 2560x1440-resoluution näytöt. Muun muassa 120Hz.net –verkkosivustolla myydään malleja, joiden luvataan yltää modattuna jopa 120 Hz virkistystaajuudelle. Näytöt käyttävät IPS-paneeleja, mutta ne eivät ole A+-laatuluokan näyttöjä, vaan paneelien laadussa voi olla vaihtelua, eikä fyysisen rakenteen kestävyydestä voi mennä takuuseen. Tästä huolimatta halpa hinta ja modattavuus on houkutellut monia harrastajia näiden mallien perään.

Korealaisia malleja löytyy useammasta hintakategoriasta, ja halvimmat eBay:ssa myytävät mallit pääsevät jopa alle 400€ kategorian. Useat mallit kuitenkin tulevat loppukustannuksiltaan nousemaan päälle 400 euron, etenkin 120Hz.netin kautta myytävät erikoismallit. Koreamallien lisäksi tarjolla on myös luotettavammista lähteistä saatavia halpoja 2560x1440-näyttöjä muun muassa Hazrolta. Näitäkään ei kuitenkaan myydä Suomessa. joten halpaa korkearesoluutioista näyttöä etsivän on parempi kääntää katseensa ulkomaisille verkkosivuille.

kommenttia 3

Ibanez90

Ainakin omien kokemuksien mukaan alta 300€ näytöistä ylivoimaisesti paras on Eizo Foris FS2332 joka vie Delliä jokaisella osa alueella. Tuli aika monta näyttöä testattua ennen kuin löytyi näyttö johon olen tyytyväinen ja se on tämä. Delliltä tuli testattua U2311H sekä U2312HM, Benqulta XL2410T.

Dellissä on niin huono tuo näytönkalvo mikä saa valkoisen näyttämään likaiselta ja muutenkin värit todella oudot vaikka ne calibroisi verrattuna tähän Eizoon.

Mynthon

Tästäkin valikoimasta näkee, että näytön valinta on kompromissia kompromissin perään.
Valmistajat hannaavat oled-paneelien markkinoille tuloa, mutta tuskin niistäkään mitään kaikki vanhojen paneelityyppien heikkoudet ratkaisevaa messias-teknologiaa loppujen lopuksi tulee.

hannibal_pjv

Toki tulee... tripla hinnalla...
Siis sitten, kun hinta on laskenut "järkevälle" tasolle. Ensi alkuun niistä nyhdetään 10-20 kertaista hintaa.
Mutta arvatenkin noita Oled näytäjäkin voidaan tehdä halvalla (ja huonosti) tai sitten kaikki asiat huomioiden varsin hyviä ja tyyriitä.
Mutta ans kattoo. Kyllähän ne lupaavilta vaikuttavat jo noiden kannettavien härpäkkeiden osalta, mutta hyvillä IPS näytöillä on puhelinpuolella ihan hyvä maine, joten ei se ero niin valtava ole.

Kommentoi artikkelia