Parhaat työpöytänäytöt: kesä 2012

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 3 kommenttia

Liitännät

VGA


Näyttö on luonnollisesti liitettävä myös tietokoneen näytönohjaimeen, ja sitä varten tarvitaan siihen sopiva johto ja liitäntä. Vanha D-sub, eli VGA-liitäntä on edelleen käytössä monessa halvemmassa monitorissa, mutta analogisena liitäntänä se ei tarjoa yhtä hyvää laatua kuin uudemmat digitaaliset liitännät. VGA:an kuitenkin törmää vielä usein työpaikkojen projektoreissa, joten se ei ole hetkeen katoamassa. VGA:ta joutuukin käyttämään lähinnä pakosta, ja halvempien monitorien mukana toimitetaan yleensä vain VGA-kaapeli, mutta jos näytöstä löytyy muitakin liitäntöjä, ovat ne suositeltavia.


DVI

DVI on tietokonemonitoreissa yleisin digitaalinen liitäntä. Siitä on olemassa kaksi eri versiota, single-link ja dual-link DVI. Ensimmäinen tarjoaa tuen 1920x1200-resoluutioon asti 60 Hz taajuudella, ja jälkimmäinen tukee myös 30” 2560x1600 näyttöjä sekä 120 Hz Full HD –näyttöjä.


HDMI

HDMI on tuttu televisioista, ja sitä käytetään nykyään yleisesti myös näytöissä. HDMI mahdollistaa 1920x1080-resoluution 60 Hz virkistystaajuudella, ja mukana voi kulkea myös digitaalinen äänisignaali. HDMI v1.4:n myötä maksimiresoluutio on 4K, mutta vain 24 Hz virkistystaajuudella.


DisplayPort

DisplayPort on näyttöliitäntöjen tulevaisuus, ja dual-link DVI:n lisäksi toinen tällä hetkellä tarjolla olevista liitännöistä, jotka tukevat 30” ja 27” korkearesoluutioisia näyttöjä, tai 120 Hz Full HD -näyttöjä. DP:n kaista riittää myös 4K-resoluutiolla 60 Hz virkistystaajuudella. Liitännän läpi kulkee myös HDMI:n tavoin äänisignaali. DisplayPortin läpi on myös mahdollista lähettää useampaa video- ja äänisignaalia kerralla.
Liitäntä on löytynyt AMD:n näytönohjaimista jo useamman sukupolven ajan, ja GeForce 600 –sarjan myötä myös Nvidia on alkanut tarjota sitä omissa korteissaan. Myös Intel tukee DisplayPortia omissa integroiduissa näytönohjaimissaan, ja Thunderbolt-liitäntään on yleensä toteutettu DisplayPort-tuki.

kommenttia 3

Ibanez90

Ainakin omien kokemuksien mukaan alta 300€ näytöistä ylivoimaisesti paras on Eizo Foris FS2332 joka vie Delliä jokaisella osa alueella. Tuli aika monta näyttöä testattua ennen kuin löytyi näyttö johon olen tyytyväinen ja se on tämä. Delliltä tuli testattua U2311H sekä U2312HM, Benqulta XL2410T.

Dellissä on niin huono tuo näytönkalvo mikä saa valkoisen näyttämään likaiselta ja muutenkin värit todella oudot vaikka ne calibroisi verrattuna tähän Eizoon.

Mynthon

Tästäkin valikoimasta näkee, että näytön valinta on kompromissia kompromissin perään.
Valmistajat hannaavat oled-paneelien markkinoille tuloa, mutta tuskin niistäkään mitään kaikki vanhojen paneelityyppien heikkoudet ratkaisevaa messias-teknologiaa loppujen lopuksi tulee.

hannibal_pjv

Toki tulee... tripla hinnalla...
Siis sitten, kun hinta on laskenut "järkevälle" tasolle. Ensi alkuun niistä nyhdetään 10-20 kertaista hintaa.
Mutta arvatenkin noita Oled näytäjäkin voidaan tehdä halvalla (ja huonosti) tai sitten kaikki asiat huomioiden varsin hyviä ja tyyriitä.
Mutta ans kattoo. Kyllähän ne lupaavilta vaikuttavat jo noiden kannettavien härpäkkeiden osalta, mutta hyvillä IPS näytöillä on puhelinpuolella ihan hyvä maine, joten ei se ero niin valtava ole.

Kommentoi artikkelia