Parhaat työpöytänäytöt: kesä 2012

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 3 kommenttia

Hintaluokka: 200-300€Siirryttäessä yli 200€ budjettikategoriaan, on tarjolla useita vaihtoehtoja eri tarpeisiin, joten yksiselitteistä paremmuusjärjestystä ei löydy. Tarjolla on 27” TN-näyttöjä niille, 120 Hz TN-näyttöjä sekä laadukkaampi IPS-paneelilla varustettuja malleja. Myös VA-paneelien ystäville löytyy mahdollisuuksia.

27” BenQ G2750

BenQ:n malli edustaa 27”, 1080p-resoluution, TN-paneelin ja 60 Hz virkistystaajuuden komboa, jota on tarjolla myös usealta muulta valmistajalta tässä hintaluokassa. Samaan tapaan kuin 23” TN-paneelit, myös näistä on turha odottaa hyvää kuvanlaatua tai kattavia säätöjä. Full HD –resoluutio 27” paneelissa on myös kohtuullisen pieni, kun ottaa huomioon kuinka läheltä työpöytänäyttöä yleensä katsotaan. Siinä missä televisiota katsotaan metrien päästä, työpöytänäytöstä voi erottaa pikselit huomattavasti helpommin istuessa alle metrin etäisyydellä. Jos näytön koko on kuitenkin pääasia, 27” TN-paneeli tarjoaa sitä kohtuuhintaan.

Hinta- ja tuotetiedot Edukas.fi:ssä.

23” Samsung Syncmaster S23A700D

Samsung tarjoaa 120 Hz paneelin tällä hetkellä halvimmillaan alle 300 euron. Samsungin paneeli on laadukas mitä tulee TN-paneeleihin, mutta varoituksen sanana se on poikkeuksellisesti glossy-tyyppiä mattapaneelin sijaan. Vaikka Samsungin mukaan sen Ultra Clear –paneeli estää heijastuksia paremmin kuin normaalit glossy-paneelit, vaatii näyttö tarkat valaistusolosuhteet, jos ei halua ihastella kuvaruudulta omaa naamatauluaan tai huonetta. Pelaajalle tämä näyttö on kuitenkin yksi parhaimpia valintoja, varsinkin jos sen löytää kohtuuhintaan.

S23A700D toimii dual-link DVI-liitännällä, ja sen mukana toimitetaan tätä varten sitä tukeva kaapeli. 120 Hz virkistystaajuutta varten näyttö on kytkettävä kyseisellä kaapelilla näytönohjaimen dual-link DVI –liitäntään. 120 Hz virkistystaajuus mahdollistaa myös 3D-käytön, ja Samsung toimittaakin näytön mukana sen omat 3D-lasit. 3D-käyttöä varten tarvitaan Tridef-ohjelmisto ja AMD:n näytönohjain. Näytöstä löytyy kuitenkin myös 2D-3D-konversio, joskin sen hyöty on melko rajallinen.

Hinta- ja tuotetiedot Edukas.fi:ssä.

24” Dell UltraSharp U2412M

Dellin 24” malli tarjoaa pikkuveljensä tavoin hyvän rakenteen ja eIPS-paneelin kohtuuhintaan. U2412M on harvoja markkinoilla jäljellä olevia 16:10-kuvasuhteen näyttöjä, ja sen resoluutio on 1920x1200. Vaikka näyttö on suunnattu enemmän toimistokäyttöön, se kelpaa U2312HM:n tavoin myös pelikäyttöön. Hinnan ja laadun suhde kohtaa Dellissä ehkä parhaiten tämän hintaluokan malleista, joskin muut tällä sivulla esille tuodut mallit vastaavat hieman eri tarpeisiin.

Hinta- ja tuotetiedot Edukas.fi:ssä.

23” Eizo Foris FS2331

Eizo tarjoaa tähän hintaluokkaan ensimmäisen VA-paneelilla varustetun mallin. FS2331 on suunnattu Eizon tyylistä poiketen viihdekäyttäjälle, ja sen pitäisi kelvata myös pelikäyttöön, toisin kuin useimmat VA-näytöt. Eizon näytön vahvuutena on syvät mustat, joten jos muiden paneelien vaalea musta vaivaa, on FS2331 harkinnan arvoinen. Näytön mukana tulee myös pieni kaukosäädin näytön säätämistä varten, mutta itse näytön fyysiset säädöt ovat rajatut. Käytännössä tämän mallin lähin vastine on Dellin U2312HM, joka voittaakin sen kaikilla osa-alueilla lukuun ottamatta VA-paneelin erinomaista mustan syvyyttä.

Hinta- ja tuotetiedot Edukas.fi:ssä.

kommenttia 3

Ibanez90

Ainakin omien kokemuksien mukaan alta 300€ näytöistä ylivoimaisesti paras on Eizo Foris FS2332 joka vie Delliä jokaisella osa alueella. Tuli aika monta näyttöä testattua ennen kuin löytyi näyttö johon olen tyytyväinen ja se on tämä. Delliltä tuli testattua U2311H sekä U2312HM, Benqulta XL2410T.

Dellissä on niin huono tuo näytönkalvo mikä saa valkoisen näyttämään likaiselta ja muutenkin värit todella oudot vaikka ne calibroisi verrattuna tähän Eizoon.

Mynthon

Tästäkin valikoimasta näkee, että näytön valinta on kompromissia kompromissin perään.
Valmistajat hannaavat oled-paneelien markkinoille tuloa, mutta tuskin niistäkään mitään kaikki vanhojen paneelityyppien heikkoudet ratkaisevaa messias-teknologiaa loppujen lopuksi tulee.

hannibal_pjv

Toki tulee... tripla hinnalla...
Siis sitten, kun hinta on laskenut "järkevälle" tasolle. Ensi alkuun niistä nyhdetään 10-20 kertaista hintaa.
Mutta arvatenkin noita Oled näytäjäkin voidaan tehdä halvalla (ja huonosti) tai sitten kaikki asiat huomioiden varsin hyviä ja tyyriitä.
Mutta ans kattoo. Kyllähän ne lupaavilta vaikuttavat jo noiden kannettavien härpäkkeiden osalta, mutta hyvillä IPS näytöillä on puhelinpuolella ihan hyvä maine, joten ei se ero niin valtava ole.

Kommentoi artikkelia