Tom's Hardwaren näyttökatsaus: 2013

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 2 kommenttia

BenQ GW2760HS – Mustaa kaipaaville

BenQ:n GW2760HS on testijoukon edullisempia malleja huolimatta sen 27” koosta. 1920x1080-resoluution AMVA-paneelilla se ei kilpaile korkearesoluutioisen Dellin tai nopeampien 120 Hz paneelien kanssa, mutta se tarjoaa kohtuullisen kompromissin hinnan, koon ja kuvanlaadun osalta. BenQ mainostaa näyttöä myös PWM-vapaana. PWM-himmennys aiheuttaa taustavalon vilkkumista korkealla taajuudella, mikä saattaa rasittaa joidenkin käyttäjien silmiä.GW2760HS on fyysisiltä ominaisuuksiltaan testijoukon pohjilla Samsungin S23A750D:n kanssa. Näytössä ei ole kallitusta kummempia säätöjä, mutta sen reunat ovat erityisen ohuet, joten se sopii siltä osin eyefinity-käyttöön. OSD-näppäimet ovat näytön alareunassa takapuolella joten niitä on paineltava sormituntumalta. Asetusvalikoima on kohtuullinen, mutta valikoiden käyttö on hidasta. Liitäntöinä toimii DVI, HDMI ja VGA. Näyttö käyttää Dellin, Eizon ja Asuksen tavoin kevyttä mattapinnoitetta.

Dellin tavoin BenQ:n näyttö vaati melko vähän kalibrointia parhaan tuloksen saavuttamiseksi. Käyttöön jäi sRGB-esiasetus 30% kirkkaudella. BenQ tarjoaa AMA overdrive-asetuksen, joista ufotestin perusteella paras on High, sillä Premium aiheutti selviä virheitä. Näyttöä käytettiin HDMI-kaapelilla ja asetuksista on valittavissa limited tai full RGB HDMI:n sävyjen oikeaan toistoon HDTV:llä tai tietokoneella.

Kuvanlaadultaan BenQ ei ole kaukana Dell U2713HM:stä. BenQ:n katselkulmat ovat hieman heikommat, mutta vuorostaan sen mustan syvyys on selkeästi parempi. Gamma jäi sRGB-asetuksella 2.2 alapuolelle eikä sitä saa korjattua sRGB-asetuksella. Mustalla taustalla havaittavissa oli pientä pilveytymistä nurkissa, mutta tämä ei ole yleensä havaittavissa peruskäytössä. Gammasiirtymä on myös huomattavissa tummilla taustoilla, mutta yleisellä tasolla BenQ:n musta on selkeästi parempi kuin Dellin, ja jää vain Eizolle. Lisää VA-paneelien gammasiirtymästä ja näyttöjen mustan toistosta kerrotaan artikkelin sivulla 12.

Skyrim-testissä BenQ hävisi ainoastaan Eizolle. Nähtävissä on vain pientä pilveytymistä reunoilla


Liiketoiston osalta GW2760HS oli testin heikoimpia Dellin ohella. AMA-asetuksista huolimatta nähtävissä oli virheitä ja testiufo oli Dellin tavoin sumea. BenQ:n syöttöviive oli VG248QE:n ohella testin pienin, mikä ei sinänsä ollut yllätys sen ollessa resoluutiolta ja virkistystaajuudeltaan perustasoa verrattuna testin muihin malleihin. Pieni etu syöttöviiveessä ei kuitenkaan todennäköisesti houkuttele FPS-pelaajia yhtä paljon kuin 120 Hz mallit.


BenQ:n (vasemmalla) syöttöviive oli VG248QE:n ohella testin parhaimmistoa.

kommenttia 2

Jii89

ok

Darce

ok

Kommentoi artikkelia