Tom's Hardwaren näyttökatsaus: 2013

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 2 kommenttia

Työpöytänäyttöjen paneelirulettiJokainen meistä on epätäydellinen. Tämä pätee myös näyttöpaneeleihin. Kun ostat kaupasta näytön, oletatko sen olevan täsmälleen identtinen sen vieressä olevaan sisareen? Vaikka teoriassa näin pitäisi olla, käytännössä näyttöjen paneelien laatu voi vaihdella hyvinkin merkittävästi. Näytön ostaessa kannattaakin pitää mielessä myös takuuehdot, sillä osa valmistajista ei suostu vaihtamaan edes selkeitä tuotantovikoja sisältäviä paneeleja, sillä heidän mukaansa nämä viat ovat valmistustoleranssien sisällä.

Testin arvostelukappaleet eivät tällä saralle edustaneet parhaimmistoa, vaan useammasta paneelista löytyi valittamisen aihetta. Alla on katsauksessa yleisimmät paneeliviat, joiden kanssa saattaa joutua elämään jos takuupalautusta ei hyväksytä.Dell U2713HM on kerännyt huonoa mainetta keskustelupalstoilla laadunvaihtelun osalta. IPS-paneelin vikoihin lukeutuu niin sanottu IPS-glow, joka tarkoittaa katselukulman mukaan siirtyvää hehkua, joka näkyy näytön reunoilla erityisesti tummilla sävyillä. Tämä vika on tyypillinen IPS-paneelille, ja vaivaa erityisesti tuumakooltaan kookkaampia malleja.

IPS-hehkun lisäksi tarjolla on roima annos taustavaloa oikeassa alanurkassa, mikä on selkeästi nähtävissä vähääkin tummemmissa kuvissa.Myös Asus MX299Q käyttää IPS-paneelia. Sen tulos on selkeästi parempi kuin Dellin, mutta tästä huolimatta mustalla taustalla on nähtävissä hehkua ja taustavalon pilveytymistä reunoilla.

Cross-hatching -ilmiö on myös aiheuttanut keskustelua palstoilla, ja vika huomattiin Dellin ja Eizon näytöissä, joskin molemmissa todella lievänä. Vaaleita taustoja tarkkaan katsoessa voi huomata miten siinä esintyy vinottaisia harmaita viivoja. Vian oletetaan johtuvan kalvopinnoitteesta, ja ongelman vahvuus on yksilökohtaista.


Cross-hatching -ilmiö


Eizo FG2421 käyttää VA-paneelia, ja sille tyypillinen ongelma on gammasiirtymä, joka riippuu katselukulmasta. Edestä katsottuna keskellä on tummempi ympyrä joka vaalenee reunoille mentäessä. Tämä vaivaa erityisesti tummilla sävyillä, mikä on harmi ottaen huomioon, että VA on suosittu juuri mustan tason ansiosta.BenQ GW2760HS oli gammasiirtymältään heikompi kuin Eizo FG2421, mikä johtunee osittain kookkaammasta paneelista. Lisäksi havaittavissa oli taustavalon pilveytymistä reunoilla.TN-paneelia käyttävistä 120 Hz näytöistä heikompaa antia oli S23A750D. Sen taustavalo vuoti alareunasta selvästi, siinä missä VG248QE tyytyi pieneen pilveytymiseen sivuilla. Molemmat olivat kuitenkin väritoistoltaan ja katselukulmiltaan selkeästi testi muita näyttöjä heikompia. Nämä näytöt kuitenkin edustavat sitä mitä on luvassa myös halvemmilla 60 Hz TN-näytöillä kuvanlaadun puolesta.


S23A750D vasemmalla, VG248QE oikealla


Eizon lähettämä testikappale piti sisällään myös testin ainoan kuolleen alipikselin. Vihreä alipikseli oli päättänyt päivänsä ja se erottuu vaaleita ja vihreitä taustoja vasten. Yksittäisen alipikselin kuoleminen ei yleensä oikeuta näytön vaihtoa, mutta toisaalta sitä ei yleensä myöskään huomaa ellei varta vasten etsi.

kommenttia 2

Jii89

ok

Darce

ok

Kommentoi artikkelia