Tom's Hardwaren näyttökatsaus: 2013

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 2 kommenttiaPaneelityypitVanhoista CRT-kuvaputkinäytöistä ollaan jo päästy suurilta osin eroon, ja tuloillaan ovat uudet OLED-näytöt. Nykyään valtaa kuitenkin pitävät TFT LCD-paneelit, joita on useaa eri tyyppiä. Alla on listattu niistä yleisimmät lyhyen kuvauksen kera.

TN – Twisted Nematic

Valtaosa tällä hetkellä myynnissä olevista kuluttajahintaluokan näytöistä on varustettu TN-paneelilla. Twisted Nematic –tekniikalla varustetut paneelit ovat vasteajaltaan nopeita ja halpoja valmistaa, mutta niitä vaivaa heikot katselukulmat ja väritarkkuus. Lisäksi kaikki 120 Hz paneelit ovat TN-paneeleja.

IPS – In Plane Switching

IPS-paneelit ovat vyöryneet viime aikoina markkinoille kovaa tahtia myös alempiin hintaluokkiin. Ennen vain kalliista ammattilaisnäytöistä löytyvä paneelitekniikka tarjoaa erinomaiset katselukulmat ja hyvän väritarkkuuden, mutta sen vasteaika ei vedä vertoja TN-paneelille, joten siitä ei ole tällä hetkellä tarjolla 120 Hz versiota.

IPS-paneeleista on tarjolla useampaa versiota. Halvimmat mallit ovat 6-bittisiä e-IPS-paneeleja, jotka takaavat edelleen TN-paneeleja paremmat katselukulmat ja värit, mutta e-IPS ei vedä vertoja kalliimmille 8- tai 10-bittisille H-IPS, P-IPS ja S-IPS-paneeleille. Yleensä IPS-paneelien tarkempia speksejä ei ilmoiteta kuin laadukkaimmissa ammattilaiskäyttöön suunnatuissa paneeleissa. H-IPS tarjoaa yleensä korkeamman kontrastin kuin S-IPS, ja A-TW-polarisointikalvolla varustetussa H-IPS-paneelissa ei esiinny IPS-paneeleita vaivaavaa hehkumisefektiä katsottaessa tummaa kuvaa sivusta. Molemmissa on kuitenkin erinomainen väritarkkuus. P-IPS on vuorostaan 10-bittinen paneeli, eli sen väripaletti on kooltaan 1,07 miljardia väriä.


kolme H-IPS -näyttöä ja iPad 2 S-IPS-paneelilla

VA – Vertical Alignment

Siinä missä IPS-paneeleja kehittää LG, VA:sta vastaa Sony ja Samsung. VA-paneeleja on IPS:n tapaan useaa eri tyyppiä. Ne tarjoavat TN-paneelia laajemmat katselukulmat, ja niiden vahvuutena on syvä musta, jonka ansiosta niiden kontrasti on selkeästi paras, jos OLED-paneeleita ei oteta lukuun. VA-paneelien vasteaika on kuitenkin joukon hitain, ja useimmat VA-paneelit ovat pelikäyttöön liian hitaita. Tarjolla on kuitenkin muutamia VA-paneelilla varustettuja pelinäyttöjä muun muassa Eizolta.

VA jakautuu kahteen yleisimpään tekniikkaan: MVA ja PVA. MVA tarjoaa yleensä hyvät katselukulmat ja mustan tason, ja teoriassa IPS:ää paremman vasteajan. Käytännössä sitä vaivaa kuitenkin ghosting-ongelma, eikä sen väritarkkuus vedä vertoja IPS:lle. PVA on jatkokehitetty versio MVA:sta, mutta sitäkin vaivaa sama ghosting-ongelma. PVA:sta on vielä hiottu Samsungin S-PVA, joka parantaa väritarkkuutta ja katselukulmia.PLS – Plane to Line Switching

Uusimpana tulokkaana on Samsungin oma S-PLS, joka on hyvin samankaltainen laadukkaampien IPS-paneelien kanssa. Samsungin mukaan S-PLS:llä on laajemmat katselukulmat, korkeampi kirkkaus, pienemmät valmistuskustannukset ja korkeampi kuvanlaatu. Tuttuun tapaan paneelivalmistajien puheet kannattaa kuitenkin ottaa varauksella. Samsungin PLS-paneeleja löytyy valmistuskustannuksien pienuudesta riippumatta toistaiseksi vain kalliimmista näytöistä.

OLED – Organic Light Emitting Diode

OLED-paneeleja ei vielä kuluttajaluokan näytöistä löydy älypuhelimia lukuun ottamatta. Referenssikäytössä OLEDia on kuitenkin saatavilla esimerkiksi Sonylta, ja ensimmäiset suurelle OLED-paneelilla varustetut TV:t ovat jo tulleet markkinoille. Näin ollen myös työpöytänäytöt tulevat ennen pitkää siirtymään OLED-tekniikkaan, joka mahdollistaa muun muassa millinohuet näytöt, taipuvat paneelit, syvän mustan ja olemattomat vasteajat. Aikatalu OLED-paneeleihin siirtymiselle on kuitenkin venynyt vuosi vuodelta, joten peruskäyttäjät työpöydälle OLED-näyttöjä joutunee vielä odottelemaan vuosia.IGZO

4K-näyttöjen ja älypuhelinten korkearesoluutioisten paneelien myötä termistössä liikkuu myös IGZO, mutta kyseessä ei ole paneelityyppi vaan uusi materiaalitekniikka joka mahdollistaa korkearesoluutioiset näytöt. IGZO-näytöt ovat tähän mennessä käyttäneet IPS-paneeleita.

kommenttia 2

Jii89

ok

Darce

ok

Kommentoi artikkelia