Tom's Hardwaren näyttökatsaus: 2013

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 2 kommenttia

JohdantoTyöpöytänäyttöjen kategoria ei ole viime aikoina ollut aivan yhtä trendikäs kuin älypuhelinten ja televisioiden rintamalla. Vielä muutama vuosi sitten työpöydällä seissyt 2560x1600-resoluution 30” näyttö oli parasta mitä kuluttajille oli tarjolla resoluution osalta. Pikakelauksella näiden muutaman vuoden aikana työpöytänäyttöjen pikselitiheys on jäänyt älypuhelimien, tablettien ja kannettavien jalkoihin.Vaikka työpöytänäyttöjen resoluutiokehitys on ollut hitaampaa viime vuosina, on tälläkin saralla alkanut vihdoin tapahtua jotain. 4K-näytöt tekevät tuloaan, vaikka tällä hetkellä halvimmasta Asuksen mallista saa yhä pulittaa tuhansia euroja. Kukkarolle kevyempää vaihtoehtoa tarjoavatkin nyt 27” 2560x1440-resoluution näytöt, joiden hinnat ovat tippuneet 500€ tuntumaan. Nohevimmat ovat myös löytäneet korealaiset halpaversiot, jotka tarjoavat saman resoluution sitäkin halvemmalla, jos vain luottoa ebay-kauppiaisiin löytyy.

1920x1080-resoluutio on kuitenkin edelleen markkinoiden yleisin resoluutio työpöytänäyttöjen osalta, ja valikoimaa on tarjolla suuri määrä eri kokoluokissa ja paneelityypeissä. IPS on tullut tutuksi Applen markkinoinnin myötä, ja ennen kallis paneelityyppi on saatu viime vuosina tuotua myös huokeammaksi jo siinä määrin, että TN-paneeliin ei tarvitse tyytyä kuin kaikkein halvimmissa malleissa. Pelinäytöt eivät ole kuitenkaan tähän kelkkaan hypänneet IPS:n suhteellisen hitauden takia. Useimmat 120 tai 144 hertsin pelinäytöt käyttävät edelleen TN-paneeleita, ja uhraavat kuvanlaadun liikesulavuuden alttarilla. VA-paneelit vuorostaan lupaavat erinomaista kontrastia ja mustan syvyyttä, mutta nekään eivät ole vailla omia heikkouksiaan liiketoiston ja katselukulmien osalta.Millä perusteella peruskäyttäjä ja pelaaja valitsee itselle sopivan näytön kaikista markkinoilla olevista vaihtoehdoista?

Tässä artikkelissa päätimme ottaa selvää minkälaisia vaihtoehtoja kuluttajille on olemassa, ja mitä kompromisseja näyttöä valitessa joutuu tekemään hinnan, kuvanlaadun ja liikesulavuuden osalta. Testiin otimme mukaan Delliltä 27” 2560x1440-resoluution IPS-näytön, joka lupaa suuren koon ja resoluution sekä erinomaisen kuvanlaadun. BenQ vuorostaan tarjoaa vastineen IPS-paneeleille sen Full HD VA-paneelilla. Asukselta mukana testissä on kaksi näyttöä, 29” IPS-näyttö erikoisella 21:9 kuvasuhteella, sekä 24” 144 Hz pelinäyttö TN-paneelilla. Samsungilta mukana on 23” 120 Hz malli jonka erikoisuutena on glossy-pinnoite ja mukana tulevat 3D-lasit. Viimeisimpänä testiin saatiin myös Eizon uutukainen, joka lupaa tuoda VA-paneelien edut pelinäyttöihin hurjalla 240 Hz virkistystaajuudella.

Luvassa on siis varsin kattava katsaus tämän hetken näyttöihin. Käymme testissä läpi näyttöjen erikoisominaisuudet sekä paneelityyppien vahvuudet ja heikkoudet. Lisäksi teemme lyhyen katsauksen eri resoluutioiden suorituskykyvaatimuksiin, mikä on hyvä pitää mielessä jos näyttöä harkitsee pelikäyttöön. Kun pöly laskeutuu, katsomme mikä malli sopii mihinkin tarkoitukseen.

kommenttia 2

Jii89

ok

Darce

ok

Kommentoi artikkelia