Tom's Hardwaren näyttökatsaus: 2013

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 2 kommenttia

Liitännät

VGA


Näyttö on luonnollisesti liitettävä myös tietokoneen näytönohjaimeen, ja sitä varten tarvitaan siihen sopiva johto ja liitäntä. Vanha D-sub, eli VGA-liitäntä on edelleen käytössä monessa halvemmassa monitorissa, mutta analogisena liitäntänä se ei tarjoa yhtä hyvää laatua kuin uudemmat digitaaliset liitännät. VGA:an kuitenkin törmää vielä usein työpaikkojen projektoreissa, joten se ei ole hetkeen katoamassa. VGA:ta joutuukin käyttämään lähinnä pakosta, ja halvempien monitorien mukana toimitetaan yleensä vain VGA-kaapeli, mutta jos näytöstä löytyy muitakin liitäntöjä, ovat ne suositeltavia.


DVI

DVI on tietokonemonitoreissa yleisin digitaalinen liitäntä. Siitä on olemassa kaksi eri versiota, single-link ja dual-link DVI. Ensimmäinen tarjoaa tuen 1920x1200-resoluutioon asti 60 Hz taajuudella, ja jälkimmäinen tukee myös 30” 2560x1600 näyttöjä sekä 120 Hz Full HD –näyttöjä.


HDMI

HDMI on tuttu televisioista, ja sitä käytetään nykyään yleisesti myös näytöissä. HDMI mahdollistaa 1920x1080-resoluution 60 Hz virkistystaajuudella, ja mukana voi kulkea myös digitaalinen äänisignaali. HDMI v1.4:n myötä maksimiresoluutio on 4K, mutta vain 24 Hz virkistystaajuudella. Ensimmäiset HDMI 2.0 -televisiot ovat myös vihdoin saapuneet myyntiin, ja HDMI 2.0 tukee 4K-resoluutiota 60 Hz taajuudella. Näytöissä ei tätä liitäntää ole vielä nähty, eikä nykyiset näytönohjaimet vielä tue sitä.


DisplayPort

DisplayPort on näyttöliitäntöjen tulevaisuus, ja dual-link DVI:n lisäksi toinen tällä hetkellä tarjolla olevista liitännöistä, jotka tukevat 30” ja 27” korkearesoluutioisia näyttöjä, tai 120 Hz Full HD -näyttöjä. DP:n kaista riittää myös 4K-resoluutiolla 60 Hz virkistystaajuudella. Liitännän läpi kulkee myös HDMI:n tavoin äänisignaali. DisplayPortin läpi on myös mahdollista lähettää useampaa video- ja äänisignaalia kerralla.
Liitäntä on löytynyt AMD:n näytönohjaimista jo useamman sukupolven ajan, ja GeForce 600 –sarjan myötä myös Nvidia on alkanut tarjota sitä omissa korteissaan. Myös Intel tukee DisplayPortia omissa integroiduissa näytönohjaimissaan, ja Thunderbolt-liitäntään on yleensä toteutettu DisplayPort-tuki.

Kaikista liitännöistä on olemassa myös miniversioita joita löytyy esimerkiksi kannettavista ja Applen tuotteista. Myös AMD:n näytönohjaimissa on nähty mini-DP-liitäntöjä, jotka vaativat adapterin tavalliselle DP-johdolle.

kommenttia 2

Jii89

ok

Darce

ok

Kommentoi artikkelia