Tom's Hardwaren näyttökatsaus: 2013

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 2 kommenttia

Eizo FG2421 – uudenlainen pelinäyttö





Eizo on tunnettu nimi työpöytänäyttöjen osalta enimmäkseen ammattilaiskategoriassa. Japanilaisvalmistajan näytöt ovat yleensä keskittyneet laatuun ja kalliimpiin paneeleihin, mutta viime vuosina myös Eizo on ottanut askelia pelinäyttöjen suuntaan. Eizo Foris-sarjan pelinäytöt ovat tästä huolimatta aina käyttäneet joko IPS- tai VA-paneelia, mikä on tähän asti tarkoittanut myös 60 Hz virkistystaajuutta.

Eizo Foris FG2421 tuo markkinoille pitkään odotetun näytön, joka yhdistää laadukkaamman VA-paneelin ja 120 Hz virkistystaajuuden. Eizo markkinoi näyttöä 240 Hz virkistystaajuudella, mutta aivan ilman temppuja tätä ei ole kuitenkaan saavutettu. Käytännössä FG2421 joko kaksinkertaistaa 120 Hz signaalin, toistaen ruudut, tai vaihtoehtoisesti sulkee taustavalon joka toinen ruutu.



Turbo 240 -nimellä kulkeva tekniikka on käytännössä hyvin samankaltainen kuin Nvidian Lightboost-näyttöjen taustavalotekniikka, jossa taustavaloa vilkutetaan korkealla taajuudella. Lightboost-näyttöjen osalta kyseessä on epävirallinen modi joka vaikuttaa merkittävästi kuvanlaatuun heikentäen sitä, mutta samalla se lisää liikesulavuutta tuoden sen perinteisten putkinäyttöjen tasolle. Turbo 240 on ensimmäinen virallinen toteutus tästä tekniikasta, mutta myös muut valmistajat ovat tuomassa omia versioitaan tästä pelinäyttöihin.



FG2421 käyttää 24” 1920x1080-resoluution VA-paneelia, ja se asettuu kilpailemaan Asuksen ja Samsungin TN-pelinäyttöjä vastaan. Eizon näyttö on fyysiseltä rakenteeltaan jämäkkä ja laadukas, jopa verrattuna Dellin 27” malliin. Eizo ei kuitenkaan tarjoa Asuksen tapaan pystyasentoa tai helppoa kääntöominaisuutta. Eizon näyttöliitäntöinä toimivat DP, DL-DVI ja HDMI. Näistä HDMI ei kykene ajamaan näyttöä 120/240 Hz virkistystaajuudella.



Eizon OSD on testiryhmän ehdottomasti paras. Fyysiset näppäimet ovat saatavilla kätevästi näytön edessä ja niiden käyttö on helppoa ja tarkkaa verrattuna Samsungin kosketusnäppäimiin tai Asus MX2779:n hipaisunäppäimiin. Itse OSD tarjoaa todella kattavan määrän eri säätöjä ja valmisasetuksia. Virtavalon saa pois päältä, kuten myös näytön takana olevan LED-valaistun Eizo-logon.



Perusasetuksilla Eizon näyttö käyttää FPS1-valmisasetusta, mikä käyttää erikoista FPS (high) gamma-asetusta sekä Turbo 240 -ominaisuutta. Gamma-asetus on luotu selkeästi kadottamaan kaikki varjot FPS-peleistä, mutta muuhun käyttöön tätä ei voi suositella. Turbo 240 vuorostaan voi aiheuttaa näytön vilkkumista työpöytäkäytössä vaaleita taustoja vasten. Tämä on testattavissa Lagom-sivuston inversion-testeissä. Vilkkuminen ei vaivaa kaikkia, mutta PWM-kirkkaudensäädön tavoin se voi aiheuttaa joillekin ongelmia. Näin ollen se on parempi pitää poissa päältä normaalissa työpöytäkäytössä. Eizon näyttö on PWM-vapaa 20% kirkkaustasolle asti.

Eizo tarjoaa käyttäjälle kolme user-asetusta joita voi säätää mielensä mukaan. Lisäksi Eizo tarjoaa ScreenManager Pro for Gaming -sovelluksen, jonka kautta profiileja voi vaihtaa pikanäppäimillä. Kalibroimme näytölle kaksi user-asetusta, joista toinen käyttää Turbo 240 -ominaisuutta, ja toinen ei. Tiloja voi vaihtaa kätevästi mode-nappia painamalla, tai edellä mainitulla sovelluksella. Turbo 240 tiputtaa näytön kirkkautta, joten sen ollessa päällä kirkkausasetusta kannattaa säätää korkeammalle.

Kalibroinnin tuloksena kirkkausasetus jätettiin 40% tasolle Turbo 240 päällä ja 32% pois päältä. Mustan taso pidettiin 50%, mutta joissain pelitesteissä haaleaa kuvaa pystyi korjaamaan tiputtamalla se 40% tasolle asti. Tämä kuitenkin saattaa johtaa yksityiskohtien häviämiseen muissa tilanteissa, joten asetuksen kanssa kannattaa olla tarkkana. Kontrasti oli optimaalinen 50 tasolla. Värilämpötila oli hieman kylmä perusasetuksilla (off), mutta se saatiin korjattua asettamalla värilämpötilaksi 6500K. Se on sidoksissa myös gain-valikon väriasetuksiin.



Gamma on User1-esiasetuksella 2.2, ja se myös pidettiin tällä tasolla Turbo 240:n ollessa päällä. Gamma-asetus 2.0 on käytännössä lähempänä sRGB-standardin 2.2-arvoja, joten se on tarkempi vaihtoehto työpöytäkäytössä. Pelikäytössä hieman korkeampi gamma kuitenkin havaittiin miellyttävämmäksi. Lisäasetuksissa tarjolla on myös Contrast Enhancer -asetus. Yleensä tarjolla on dynaaminen kontrasti, mutta Eizon tapauksessa dynaamisuutta ei huomattu. Asetus lienee parempi pitää pois päältä, mutta joissain tapauksissa se voi Black level -asetuksen tavoin syventää mustia.



Eizon paneelin kuvanlaatu on jokseenkin kaksijakoinen. Puolimatta paneeli estää heijastuksia kohtuullisesti, mutta parhaimmillaan näyttö on pimeässä. Sharpin valmistama VA-paneeli tarjoaa testin parhaan mustan tason, joka lähentelee tältä osin plasmatelevisioiden toistokykyä. Kontrasti on näin ollen erinomainen, jättäen jälkeensä kilpailevat IPS ja TN-paneelit. Vain BenQ:n VA-paneeli yltää lähemmäksi, mutta sekin vaikuttaa hailakammalta.


Harmaalla taustalla paneelin gammasiirtymäongelmat näyttäytyvät selvimmin


VA-paneeleja kuitenkin vaivaa gamma-siirtymä katselukulmasta riippuen, ja keskellä näyttöä kuva on tummempi kuin näytön reunoilla. Tämä on valitettava VA-paneelien ominaisuus mikä tekee niistä epätarkempia kuin IPS-paneeleista kuvankäsittelytarkoituksessa. Eizon paneeli ei kärsi tästä yhtä suuressa määrin kuin BenQ, mutta tummissa kuvissa se on selvästi havaittavissa. Reunojen kirkkautta havaittiin myös joillain tummilla väreillä siinä määrin ettei kyseessä ollut pelkästään gamma-siirtymän vika. Samaa ongelmaa ei kuitenkaan havaittu täysin mustalla taustalla. Yleisellä tasolla FG2421 on kuitenkin huimasti muita näyttöjä edellä mustan toistossa.


BenQ GW2670HS (vasen), Dell U2713HM ja Eizo FG2421 (oikea) tarjoavat eri tason pelielämyksiä Amnesia: the Dark Descentissä


Valitettavasti siinä missä VA-paneeli suoriutui erinomaisesti kontrastin osalta, ei se väritoistoltaan kyennyt samaan. Erityisesti punaisen toistossa oli selviä ongelmia, ja Lagomin testeissä punainen jäi lähemmäksi pinkkiä. Katselukulmiltaan ja väritoistoltaan se oli kuitenkin kokonaisuutena selkeä parannus verrattuna testin TN-paneeleihin.

Turbo 240 -ominaisuus toimi testufo-testissä varsin hyvin tuoden merkittävää parannusta liikesulavuuteen. Ilman asetusta näyttö ei ollut yhtä sulava kuin sen TN-kilpailijat, mutta Turbo 240 päällä liikesulavuus oli testin parasta. Asuksen 144 Hz näytölle on mahdollista tehdä Lightboost-modaus joka parantaa liikesulavuutta samalla tavalla, mutta samalla se aiheuttaa jo ennestään heikon kuvanlaadun heikkenemistä. Myös Samsungin näytöllä on sama ominaisuus, joskin se toimii myös AMD:n näytönohjaimilla.

Eizon syöttöviive ei ole testin parhaita, ja jää parhaimmillaan pari ruutua jälkeen VG248QE:stä ja BenQ GW2760HS:stä, mutta ottaen huomioon BenQ:n kuvan sumeus ja overdrive-virheet, ei se ole pelikäytössä juurikaan parempi vaihtoehto. Parasta liiketoistoa ja lyhyintä syöttöviivettä edustaa edelleen perinteiset CRT-putkinäytöt.

kommenttia 2

Jii89

ok

Darce

ok

Kommentoi artikkelia