Langattomat verkot: yhdeksän 802.11n reititintä testissä

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia

Asus RT-N13U Ja RT-N16Asus RT-N13U on melkein juuri sitä mitä odotamme kypsältä valtavirtaa edustavalta tuotteelta. 70€ hinnalla N13U näyttää tarjoavan keskitasoista suorituskykyä tarpeeksi edullisilla (mutta hyödyllisillä) lisäominaisuuksilla tehdäkseen laitteesta haluttavan. Emme tarkoita ominaisuuksia kuten WPA tai WPA2-salaus tai NAT ja SPI -palomuureja. Nämä sisäänrakennetut ominaisuudet ovat olleet laitteissa niin pitkään, että ne kuuluvat jokaisen reitittimen vakiokalustoon ja huomautamme vain jos ne puuttuvat. Tämä pätee myös Wi-Fi Protected Setup (WPS) -tukeen joka helpottaa WLAN-suojauksen asennusta ja asiakasyhteyden muodostusta.Kiinnostavampaa on se, että N13U toimii vain 2,4 GHz taajuudella ja käyttää kahta 3dBi antennia, joten emme välttämättä voi odottaa huimaa suorituskykyä. Kaikki neljä peräosan LAN-porttia ovat 10/100. Myönnämme, että 10/100 on tarpeeksi useimmille kotikäyttäjille, sillä todennäköisesti et suoratoista yli 60 Mb/s nopeuksista HD-videota (Blu-ray on korkeimmillaan 40 Mb/s), mutta silti hitaampaan yhteyteen tyytyminen kaivertaa hieman näin Teraluokan NAS-varmuuskopioinnin aikaan.

Asus integroi yhden USB 2.0-liitännän tulostinjakoa varten jolla voi tehdä mistä tahansa tulostimesta langattoman tai Ethernet-pohjaisen. Liitäntää voi käyttää myös USB-kiintolevylle, muuttaen reitittimen NAS-laitteeksi ja (kiitos kohtuullisen helpon mukana tulevan softapaketin) FTP-palvelimina. Suosikkiominaisuutemme on luultavasti kytkin laitteen pohjassa joka vaihtaa reitittimen repeater (toistin) tai access point (liitäntäpiste) -moodiin. Oletamme AP-moodin olevan järkevä jos sinulla on Gigabitin kytkin ja haluat roikottaa siitä 11n liityntäpisteen. Liityntäpisteiden hinnat alkavat 30€, joten miksei ostaa tätä reititintä? Pidämme enemmän toistin-moodista koska jonain päivänä tulet päivittämään reitittimesi, ja sitä tehdessäsi sinulla on toistin valmiina täyttämään WiFi-yhteyden kuolleita kulmia.

Asus heittää mukaan muutamia näppäriä verkkotyökaluja jotka yksinkertaistavat asennusta ja ylläpitoa jottei sinun tarvitse häärätä valikoissa. Jos olet krooninen lataaja, BitTorrent lataus-clientti sattaa olla käytännöllinen. Me olemme kiinnostuneita enemmän "EZQoS"-toiminnosta jolla priorisoidaan liikennettä, kuten pelejä tai FTP-liikennettä, vaikka toivoisimmekin QoS (quality of service) olisi hieman rakeisempi.RT-N16 (150€) on tavallaan N13Un isoveli. Sen mukana saat kaksi USB 2.0 -porttia yhden sijaan, kolme antennia kahden sijaan, ja neljä gigabitin LAN-porttia. Tämä on edelleen 2,4 GHz laite, mutta Asus sisällyttää 480 MHz prosessorin, joka on teoriassa riittävä sitten kun haluat ajaa muutamaa sataa tuhatta yhtäaikaista P2P-streamia. EZQoS on myös mukana, kuten tulostinjako, FTP ja muut GUI-karkit. Myöhemmin näemme saako tuplahinnalla myös tuplatehon.

Kommentoi artikkelia