Langattomat verkot: yhdeksän 802.11n reititintä testissä

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia

Asus RT-N13U Ja RT-N16



Asus RT-N13U on melkein juuri sitä mitä odotamme kypsältä valtavirtaa edustavalta tuotteelta. 70€ hinnalla N13U näyttää tarjoavan keskitasoista suorituskykyä tarpeeksi edullisilla (mutta hyödyllisillä) lisäominaisuuksilla tehdäkseen laitteesta haluttavan. Emme tarkoita ominaisuuksia kuten WPA tai WPA2-salaus tai NAT ja SPI -palomuureja. Nämä sisäänrakennetut ominaisuudet ovat olleet laitteissa niin pitkään, että ne kuuluvat jokaisen reitittimen vakiokalustoon ja huomautamme vain jos ne puuttuvat. Tämä pätee myös Wi-Fi Protected Setup (WPS) -tukeen joka helpottaa WLAN-suojauksen asennusta ja asiakasyhteyden muodostusta.



Kiinnostavampaa on se, että N13U toimii vain 2,4 GHz taajuudella ja käyttää kahta 3dBi antennia, joten emme välttämättä voi odottaa huimaa suorituskykyä. Kaikki neljä peräosan LAN-porttia ovat 10/100. Myönnämme, että 10/100 on tarpeeksi useimmille kotikäyttäjille, sillä todennäköisesti et suoratoista yli 60 Mb/s nopeuksista HD-videota (Blu-ray on korkeimmillaan 40 Mb/s), mutta silti hitaampaan yhteyteen tyytyminen kaivertaa hieman näin Teraluokan NAS-varmuuskopioinnin aikaan.

Asus integroi yhden USB 2.0-liitännän tulostinjakoa varten jolla voi tehdä mistä tahansa tulostimesta langattoman tai Ethernet-pohjaisen. Liitäntää voi käyttää myös USB-kiintolevylle, muuttaen reitittimen NAS-laitteeksi ja (kiitos kohtuullisen helpon mukana tulevan softapaketin) FTP-palvelimina. Suosikkiominaisuutemme on luultavasti kytkin laitteen pohjassa joka vaihtaa reitittimen repeater (toistin) tai access point (liitäntäpiste) -moodiin. Oletamme AP-moodin olevan järkevä jos sinulla on Gigabitin kytkin ja haluat roikottaa siitä 11n liityntäpisteen. Liityntäpisteiden hinnat alkavat 30€, joten miksei ostaa tätä reititintä? Pidämme enemmän toistin-moodista koska jonain päivänä tulet päivittämään reitittimesi, ja sitä tehdessäsi sinulla on toistin valmiina täyttämään WiFi-yhteyden kuolleita kulmia.

Asus heittää mukaan muutamia näppäriä verkkotyökaluja jotka yksinkertaistavat asennusta ja ylläpitoa jottei sinun tarvitse häärätä valikoissa. Jos olet krooninen lataaja, BitTorrent lataus-clientti sattaa olla käytännöllinen. Me olemme kiinnostuneita enemmän "EZQoS"-toiminnosta jolla priorisoidaan liikennettä, kuten pelejä tai FTP-liikennettä, vaikka toivoisimmekin QoS (quality of service) olisi hieman rakeisempi.



RT-N16 (150€) on tavallaan N13Un isoveli. Sen mukana saat kaksi USB 2.0 -porttia yhden sijaan, kolme antennia kahden sijaan, ja neljä gigabitin LAN-porttia. Tämä on edelleen 2,4 GHz laite, mutta Asus sisällyttää 480 MHz prosessorin, joka on teoriassa riittävä sitten kun haluat ajaa muutamaa sataa tuhatta yhtäaikaista P2P-streamia. EZQoS on myös mukana, kuten tulostinjako, FTP ja muut GUI-karkit. Myöhemmin näemme saako tuplahinnalla myös tuplatehon.

Kommentoi artikkelia