Käynti Western Digitalilla: Miten huomisen tallennustila syntyy

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

Ei ihan jokapojan Dell XPSAnalyysihommat eivät ala tai pääty TEMiin. Sain mahdollisuuden nähdä kaksi muuta konetta, joilla voidaan suorittaa aivan yhtä tehokasta mutta hyvin erilaista materiaalianalyysiä. Molemmat koneista löytyi hieman lukion fysiikan luokkaa muistuttavasta huoneesta. Mielikuvaa auttoi syntymään seinällä ollut jaksollisen järjestelmän juliste, kuviollinen linolilattia sekä harmaan ja beigen harmoninen yhdistyminen. Molemmat näkemistäni laitteistoista ei muistuttanut ulkonäöltään aiempia instrumentteja. Ne olivat pikemminkin niittien, putkien ja ja metalliromun umpimähkäinen teelmys.

Koneista ensimmäinen oli ESCAn (elektronispektroskooppi kemialliseen analyysiin eli röntgenfotoelektronispektroskooppi, XPS) yksi. ESCAlla tutkitaan atomirakenteita ja kemiallisia sidoksia. Kun näytettä säteilytetään alumiinin K-alfa-röntgensäteillä, näytteen pinnasta emittoituu aineelle ominaisia elektroneja.

“Elektroni separoidaan niiden energian perusteella puolipalloanalysaattorin avulla," kertoi eräs tutkija. “Analysoimalla elektronien energioita, voimme päätella millaisesta atomista elektroni on peräisin. Tarkemmalla tutkimuksella voimme myös selvittää kemiallisen sidoksen tilan, josta elektroni on lähtöisin."

Kommentoi artikkelia