OCZ Vector 256 GB testissä: Barefoot 3 -ohjaimen ensiesiintyminen

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila

Vain kaksi vuotta sen jälkeen kun OCZ osti Indilinxin osakkeita 32 miljoonalla dollarilla, yhtiö on valmis julkaisemaan ensimmäisen kokonaan itse kehittämäänsä muistiohjaimeen perustuvan SSD-aseman. Onko uusi Barefoot 3 -ohjain tarpeeksi nopea, jotta 256 GB kokoinen Vector-asema nousee suoraan huipulle?

OCZ on ollut viime aikoina paljon huomion keskipisteenä ja vieläpä usein sellaisissa tilanteissa, joissa yhtiö itse mieluummin pitäisi matalaa profiilia. Osan julkisuudesta on aiheuttanut yhtiön ylimmässä johdossa käynyt myllerrys, mutta myös äskettäinen NAND-muistin huonosta saatavuudesta johtunut odotettua heikompi taloudellinen tulos on saanut huomiota. OCZ:n kilpailijoiden joukosta on myös kuulunut kommentteja, joiden mukaan OCZ:n yritykset myynnin kasvattamiseksi hintoja alentamalla ovat syynä koko alalla nähtyihin hinnan alennuksiin. Sen kilpailijoille ei ole jäänyt muita vaihtoehtoja kuin seurata perässä.

Silti OCZ:n ongelmat julkisuudessa eivät ole tämän artikkelin pääasiallinen aihe. Huolimatta markkinatilanteeta, OZC on vakaasti jatkanut yrityksiään saavuttaa suurempi pystysuuntainen integraatio tuotteidensa valmistuksessa. Sen sijaan, että OCZ tyytyisi ostamaan kolmannen osapuolen muistiohjaimen, NAND-muistit toiselta valmistajalta ja käyttämään asemissa valmista ohjelmistoa ja sen jälkeen vielä kutsumaan asemaa omakseen, yhtiö on tajunnut jo pitkän aikaa sitten, että ainut keino erottua joukosta on valmistaa itse mahdollisimman suuri osa komponenteista.

Tähän mennessä OCZ on julkaissut asemia ohjelmistoilla ja ohjaimilla, joihin sillä on ollut lyhytaikainen yksinoikeus. Komponenttien valmistajien on kuitenkin pakko tarjota tuotteitaan muillekin jossain vaiheessa. Olimme aiemmin saaneet sen käsityksen, että Vertex 4 -asemien Everest 2 -ohjain olisi ollut OCZ:n omaa tekniikkaa, mutta jälkeenpäin on käynyt ilmi, että se perustui Marvellin suunnitteluun. OCZ:n ohjelmistoon tekemien muokkausten ansiosta Vertex 4 -asemat olivat erittäin nopeita. Ohjelmiston 1.5 version myötä OCZ oli tehnyt toimintaan vielä lisää merkittäviä uudistuksia, joiden jälkeen ohjelmisto oli selkeästi kilpailijoitaan edellä monella osa-alueella.Oma muistiohjain: ihan oikeasti tällä kertaa?

Nyt OCZ on julkaissut Vector-aseman, joka perustuu uuteen Barefoot 3 -ohjaimeen. Toisin kuin Vertex 4 -asemien Everest 2 -piirit, jotka oli selvästi brändätty Indilinx IDX400M000-BC -nimellä ja jotka vaikuttivat yhtiön omalta tuotannolta, tällä kertaa kyseessä on oikeasti talon sisällä tehty suunnittelutyö, joka perustuu Indilinx- ja PLX-kauppojen myötä saatuun osaamiseen.Nykyisessä tilanteessa OCZ hallitsee siis kaksi kolmesta ainesosasta, joita SSD-aseman valmistamiseen tarvitaan. Yhtiö todennäköisesti haluaisi päästä käsiksi myös NAND-tuotantoon, mikä helpottaisi sen aiemmassa osavuosikatsauksessa esille tulleita ongelmia muistin saatavuudessa. Mutta kuten kaikki alaan perehtyneet tietävät, OCZ:lla on potentiaalia saada aikaan merkittäviä uutuuksia oman muistiohjaimensa avulla. Oman muistiohjaimen myötä sen ei tarvitse panostaa resursseja tuotejulkistukseen tietäen samalla, että sen kilpailijat seuraavat lähellä takana käyttäen samoja ohjaimia, vastaavia ohjelmistoja ja samasta putiikista ostettuja muistipiirejä.

OCZ on ollut yllättävän avoin uuden ohjaimensa toimintaperiaatteista. Barefoot 3 -ohjaimen sisältä löytyy yksi ARM Cortex -ydin sekä yhtiön oma Aragon-kumppanisuoritin. Ensimmäinen on vastuussa SATA-väylän kanssa kommunikoinnista ja toinen hoitaa datan siirtoa NAND-muistille ja takaisin. Yhtiö ei ole kertonut tarkemmin ARM:lta lisensoidun prosessorin arkkitehtuurista tai kellotaajuudesta, mutta Aragon-piiristä on kuitenkin tarjolla enemmänkin tietoa.Kesällä 2012 yhtiön silloinen toimitusjohtaja Peter Peterson kertoi seuraavaa:

"Barefoot 3 -ohjaimessa käytetään yhtiön itse suunnittelemaa 400 MHz:n kellotaajuudella toimivaa Aragon-prosessoria, joka on 32-bittinen ja rakennettu TSMC:n 65 nm GP-prosessilla.

Aragon-ydin on maailman ensimmäinen SSD-optimoitu prosessori ja se tukee SSD-asemille suuniteltu RISC-käskykantaa, mikä mahdollistaa suurimman osan komennoista suorittamisen yhden kellojakson aikana"

Olemme tarkistaneet asian OCZ:lta ja kesällä kerrotut tiedot pitävät yhä paikkansa.

Uudessa asemassa on siis Indilinxin tekniikkaan perustuva ohjain, joka on luonnollisesti varustettu omalla yksilöllisellä ohjelmistollaan. Asemassa on pakko kuitenkin edelleen käyttää kolmannen osapuolen NAND-muistia. Sen sijaan, että asemassa käytettäisiin 20 nm flash-muistia IMFT:lta tai 21 nm Toggle-mode-muistia, jota löytyy Samsungin 840 Pro -asemasta, OCZ on päätynyt 25 nm ONFi 2.x -yhteensopivaan muistiin, jonka valmistaja on IMFT.

Kommentoi artikkelia