OCZ Vector 256 GB testissä: Barefoot 3 -ohjaimen ensiesiintyminen

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila

OCZ:n Barefoot 3 lupaa tehokasta tulevaisuuttaVaikka jouluun on vielä aikaa, OCZ:lla on jo syytä juhlaan. Barefoot 3 on yhtiön ensimmäinen kokonaan itse kehittämä muistiohjain. IMFT:lta peräisin olevaa NAND-muistia lukuun ottamatta myös aseman muut komponentit ovat OCZ:n omaa tuotatoa. OCZ:n lisäksi vain kaksi muuta yhtiötä eli Intel ja Samsung pystyvät samaan. Onko sillä sitten merkitystä? Ei tietenkään, vaan myös itse tuotteen on oltava kohdillaan ja sen on ansaittava arvostuksensa omilla meriiteillään.

Onneksi Barefoot 3 -ohjain on tarpeeksi nopea kilpaillakseen tasaväkisesti Samsungin 840 Pron kanssa. Normaalissa käytössä olisi erittäin hankalaa havaita tuntuvaa eroa niiden välillä (tai itse asiassa minkään muunkaan saman sukupolven ohjaimen välillä). Varsinaista maksimisuorituskykyä kiinnostavampaa on Vectorin kyky selviytyä kuormittavista tilanteista.

Vaikka OCZ asettaakin kunnon haasteen kilpailijoilleen, Vector on ensi sijaisesti huomattava parannus yhtiön aiemmin käyttämiin Marvellin ohjaimiin nähden. Vaikka Vertex 4 kolkutteli jo SATA 6 Gb/s -väylän suorituskyvyn rajoja, Vector ohittaa nopeuksissa edeltäjänsä erityisesti peräkkäisten luku- ja kirjoitusoperaatioiden saralla.Samaan aikaan kun yhtiö on onnistunut kasvattamaan aseman suorituskykyä, tehonkulutusta on saatu huomattavasti alemmas Vertex 4 -sarjaan verrattuna. Se on erittäin hyvä asia, sillä Vectorin edeltäjä oli testitaulukkomme 26 aseman joukosta pahin tehosyöppö. Tehonkulutuksen laskeminen tuntuisi vaikuttavan myös lämmöntuottoon. Aiemmissa avoimessa testipenkissä ajetuissa testeissä olemme saaneet Octane- ja Vertex-asemat ylikuumenemaan siihen pisteeseen, että järjestelmä ei enää tunnistanut niitä. Vector ei tuntuisi kärsivän vastaavista ongelmista. Se kuumenee huomattavasti enemmän kuin Samsungin 840 Pro, mikä ei yllätä kun katsoo asemien tehonkulutuslukemia, mutta emme havainneet lämmön vaikuttavan aseman vakauteen.

Koska Barefoot 3 -ohjaimen luomiseen on käytetty erittäin paljon resursseja tutkimuksen ja tuotekehityksen muodossa, olimme alun perin hieman huolestuneita OCZ:n tulevasta hinnoittelumallista. Vaikka asema ei olekaan hinnoiteltu muita ylemmäs, OCZ ilmeisesti näki aseman suorituskyvyn yltävän Samsungin 840 Pron tasolle ja asetti myös hinnan saman suuntaiseksi. Ainakaan yhtiö ei pyri kilpailemaan Samsungin kanssa hinnalla, vaikka se todennäköisesti kannattaisi, ottaen huomioon OCZ:n halun uudistaa imagoaan ja lisäksi Vector kuluttaa enemmän tehoa.
Hintojen vertailua
Suositeltu myyntihinta
Hinta per gigatavu
Takuu
Samsung 840 Pro 64 GB
$100
$1.56
5 vuotta
Samsung 840 Pro 128 GB
$150
$1.17
5 vuotta
Samsung 840 Pro 256 GB
$270
$1.05
5 vuotta
Samsung 840 Pro 512 GB
$600
$1.17
5 vuotta
OCZ Vector 128 GB $150
$1.17 5 vuotta
OCZ Vector 256 GB $270
$1.05 5 vuotta
OCZ Vector 512 GB $560
$1.09
5 vuotta

OCZ:n 512 gigatavun Vector-malli on kuitenkin poikkeus hinnoittelussa, sillä sen hinta on asetettu huomattavasti Samsungin vastaavaa 840 Pro -mallia alemmas. Taulukosta näkyy myös, että OCZ ei enää tarjoa 64 gigatavun asemaa halvimpana vaihtoehtona, mikä on täysin hyväksyttävissä SSD-asemien nykyisillä hinnoilla. Suosittelisimme joka tapauksessa mieluummin vähintään 128 GB aseman hankintaa.

Tämän joulumyynnin aikana SSD-asemien saralta vaikuttaisi löytyvän kaksi hyvää vaihtoehtoa, jotka molemmat perustuvat valmistajansa itse suunnittelemaan muistiohjaimeen. Se näkyy myös hinnoissa, sillä OCZ:n ja Samsungin lippulaivamallit pitävät edelleen korkeamman hintansa vaikka SandForce-pohjaiset asemat ovat laskenee paikoitellen jopa reippaasti alle dollariin gigatavua kohti. Kilpailu kahden johtavan valmistajan välillä voisi kuitenkin tuoda myös huippuasemien hintoja alaspäin.

Kommentoi artikkelia