Aika päivittää: vertailussa 10 SSD-asemaa 240 - 256 gigatavun kapasiteetilla

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 1 kommentti

Viimeisen vuoden aikana SSD-asemien hinta gigatavua kohti on laskenut huimaa vauhtia. Kun aiemmin kaupasta valittiin 80 tai 60 gigatavun asema, nyt hinta-koko suhde alkaa olla kohdillaan jo 256 gigatavun malleissa. Otimme testiin 10 tuoreinta laboratorioomme saapunutta asemaa.

Tallennusmedian suorituskyvystä on tullut jo tärkeä osatekijä uutta tehokonetta rakennettaessa. Sen lisäksi, että koneeseen valitaan tehokas prosessori ja tehokas näytönohjain, mukaan kannattaa ottaa edes pieni SSD-asema varastona toimivan perinteisen kiintolevyn rinnalle.

Tallennustilan jakaminen eri tasoihin nopeuden perusteella on tehokäyttäjälle jo tuttua kauraa. Käytännössä harva on valmis hankkimaan niin paljon SSD-asemia, että niiden kapasiteetti täyttäisi kaiken tilantarpeen käyttöjärjestelmästä median tallennukseen. Paras ratkaisu on siis mekaanisen ja SSD:n sekoittaminen. Alla oleva video kertoo miksi.Aiemmin pienet 40 ja 60 gigatavun asemat oli hinnoiteltu satasen tuntumaan, mutta niistäkin oltiin valmiita maksamaan, sillä pienikin SSD-asema tuo melkoisesti lisää suorituskykyä. Silti edellisten sukupolvien asemat olivat jo melkein täynnä Windowsin asentamisen jälkeen eikä tilaa ollut kuin muutamille isommille ohjelmille. Nykypäivänä samaan hintaan saa jo 128 gigatavua, joka on selvästi parempi, mutta täyttyy sekin esimerkiksi pelien avulla suhteellisen pian. SSD-asemien hinta per gigatavu on kuitenkin tullut niin paljon alaspäin, että tänä jouluna kannattaa jo panostaa 240 ja 256 gigatavun asemiin.Uusia SSD-asemia ilmestyy markkinoille jatkuvasti ja tässä testissä käsitellään kymmenen uutta julkaisua. Osa niistä perustuu vanhaan tuttuun tekniikkaan (lähinnä SandForcen muistiohjaimiin), mutta osasta löytyy myös täysin uusia ratkaisuita, joita emme ole aiemmin päässeet testaamaan (Corsairin Neutron-sarja). Lisäksi joukosta löytyy asemia, jotka perustuvat tuttuun tekniikkaan, mutta niissä on käytetty uudenlaisia asetuksia (SandForce-muistiohjain, mutta ilman sivuun laitettua kapasiteettia).

Kuten SSD-testeissä yleensä, tässäkään artikkelissa ei nähdä yllättäviä tuloksia tai huimia eroja eri kilpailijoiden välillä. SSD-asemien tapauksessa voittajan ero muihin on yleensä kohtuullisen minimaalinen. Merkittävintä ovat ehkä kuitenkin hintalaput. Puolet testin kymmenestä asemasta asettuvat jo alle dollariin per gigatavu, eli ensi vuoden aikana moneen koneeseen tullaan hankkimaan isompi SSD-asema.

kommentti 1

hannibal_pjv

Näissä artikkeleissa olisi hyvä tehdä pikainen tarkistus myös suomen hintojen mukaan, vaikka muuten käännösartikkeli olisikin. Eli taulukkoon mukaan myös Suomen hinnat, niin näitä voi täällä oikeasti hyödyntää.

Kommentoi artikkelia