Aika päivittää: vertailussa 10 SSD-asemaa 240 - 256 gigatavun kapasiteetilla

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 1 kommentti

|

Adata XPG SX900 ja Premiere Pro SP900

Adatan ensimmäiset SandForcen toisen sukupolven ohjaimeen perustuvat asemat kuuluivat S511-sarjaan. Niiden sisuksista löytyi synkronista ONFi-yhteensopivaa muistia ja ne oli asetettu käyttämään seitsemän prosentin ylijäämätilaa (over-provisioning).

Muutama kuukausi sitten SandForce antoi kuitenkin kumppaneilleen mahdollisuuden poistaa ylimääräisen tilan käytöstä, mikä kasvattaa suoraan käyttäjän saatavilla olevaa tilaa. Jos asemasta löytyy muistia 256 gigatavun edestä, muistiohjaimen valmistaja antoi asemien valmistajalle mahdollisuuden vapauttaa koko tilan asiakkaidensa käyttöön.Adata on yksi valmistajista, jotka tarttuivat SandForcen antamaan mahdollisuuteen julkaisemalla SX910, SX900 ja SP900 mallit. Kuten yleensäkin, mallien väliset erot luodaan käyttämällä erilaisia NAND-tekniikoita ja väyliä. SP900 on Adatan budejttimalli, joka perustuu 25 nm asynkroniseen NAND-muistiin. SX900 ja SX910 perustuvat puolestaan nopeampaan 25 nm synkroniseen muistiin.

Nopeuden lisäksi SX900 ja SP900 on varustettu normaalilla kolmen vuoden takuulla. SX910 on muutoin identtinen SX900-mallin kanssa, paitsi että sille luvataan viiden vuoden takuu. Pidempi takuu näkyy myös luonnollisesti hinnassa.Kun mitataan 4 KB kokoisia satunnaiskirjoituksia ja lukuja sekä 128 KB satunnaisia lukuja, niin Adatan SX900 ja SP900 antavat lähes identtisiä tuloksia. Tulokset ovat erikoisia sen vuoksi, että aiempien testien perusteella 120/128 kokoisissa asemissa voidaan havaita selkeitä eroja. Tuloksia selittää kuitenkin se, että 240/256 kokoisissa asemissa alkaa olla niin paljon NAND-muistia, että kaikki kanavat voidaan ottaa maksimaaliseen hyötykäyttöön, vaikka SP900:n muisti onkin hieman hitaampaa (eikä ero edes alun perin ole erityisen suuri).

Suurimmat erot saadaan aikaan asemien välille 128 KB peräkkäiskirjoitusnopeuden testissä. Kun kyseessä on pakkautuva data, molemmat SSD-asemat saavuttavat loistavia tuloksia. Kun tallennettavana on sen sijaan pakkautumatonta dataa, SX900 jää nopeamman aseman jälkeen noin 60 MB/s kun jononsyvyys on yli kahden.

kommentti 1

hannibal_pjv

Näissä artikkeleissa olisi hyvä tehdä pikainen tarkistus myös suomen hintojen mukaan, vaikka muuten käännösartikkeli olisikin. Eli taulukkoon mukaan myös Suomen hinnat, niin näitä voi täällä oikeasti hyödyntää.

Kommentoi artikkelia