AMD A8-3850: Llano ja Lynx-alusta

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 1 kommentti

Muutama sana Llanon ylikellotuksestaLlanon idea on integraatio. AMD on tarkoituksellisesti lukinnut kertoimet kaikissa malleissa. Tästä huolimatta AMD:n mukaan 3DMark Vantage tulokset voivat nousta jopa 30% nostamalla referenssikello 133 MHz:n asti, tiputtamalla samalla kertointa (kerrointa voi tiputtaa, mutta ei nostaa). Koska alustan kellogeneraattori on integroitu (kuten Intelin P67/H67/Z68), referenssitaajuuden säätö vaikuttaa myös northbridgeen, näytönohjaimeen ja PCI Express –väylään.Nopeampi northbridge kestää nostoa, ja pystyt käyttämään muistijakajia tuodaksesi RAM-asetukset kohdilleen. Nopeampi grafiikkapiiri on myös tervetullutta. PCIe-väylä on kuitenkin toinen tarina.

Vietin pari yötä keskustellen ASRockin ja Gigabyten tyyppien kanssa, jotka auttoivat minua lähes reaaliaikaisesti uusilla BIOS-versioilla. Lopulta pystyin saamaan Gigabyten A75M-UD2H:n avulla lähes 3,4 GHz taajuuden (se toimi nopeamminkin, mutta kaatuili rasituksessa) käyttämällä 23,5x kerrointa ja 145 MHz referenssitaajuutta, joka mittautui 143,5 MHz. jAPU tarvitsi vain 0.05 V jännitelisän tähän tulokseen.Ongelmana oli kuitenkin se, etten voinut käyttää SDD:tä. Yli 110 MHz referenssitaajuudella SSD ei enää tunnistautunut BIOSissa. Kovalevyä käyttämälläkin kesti yleensä kolme tai neljä uudelleenkäynnistystä kunnes asema tunnistui. Gigabyte on tietoinen ongelmasta ja yrittää löytää ratkaisua siihen, mutta kyseessä on oire joka johtuu koko systeemin laajuisesta yli speksien menemisestä. ASRockilla oli eri ongelm kun referenssitaajuutta nostettiin: USB 3.0 –toiminnallisuus katosi. Muut alustat eivät suostuneet kellottumaan juuri ollenkaan, kaatuen kauan ennen kuin törmäsimme väyläongelmiin.

Nostamalla A8-3850:n neljä ydintä 3,4 GHz taajuudelle on varmasti hyödyllistä suoritinpainotteisissa testeissä, mutta peleissä hyöty ei ollut läheskään yhtä suuri kuin nopeamman muistin käytöllä.

Llanon ylikellotus on käytännössä sama asia kuin skootterin viritys. Sitä ei osteta nopeuskisoja varten. Hankit sen koska se ei maksa paljoa, ja on tarpeeksi nopea ja kätevä.

Integroidun näytönohjaimen maailmanennätys on melko huvittava titteli, sille voit ostaa halvan Phenom II X3 720 BE:n 70 dollarilla, ja 1 Gt Radeon HD 6570:n toisella 70 dollarilla, ja saat paremman suorituskyvyn ja lukitsemattoman suorittimen 6 Mt L3-välimuistilla. Jos olet ylikellottaja, se lienee parempi valinta. Llanossa ei ole kyse tästä.

Onko Llano-ylikellotuksella tulevaisuutta?

Useat emolevyt joita testasin oli varustettu korkeammilla kertoimilla kuin mitä oli mahdollista asettaa, mutta miksi ne oli ylipäätään jätetty näkyville?

Lähteideni mukaan AMD aikoo myydä Black Edition APU:n, mutta aikataulua sille ei ole kerrottu. Jos kuitenkin saamme käsiimme lukitsemattomat CPU ja GPU –kertoimet, olisi huomattavasti helpompaa puristaa jokaisesta komponentista kaikki teho irti törmäämättä samoihin ongelmiin kuin referenssitaajuutta nostamalla.

kommentti 1

Anonymous User

Olisko tällasta mahdollista saada uudesta lisäosasta Mists of Pandaria? Myyjä liikkeessä väitti, että pitäisi toimia mainiosti, jos ei ihan täydellisiä grafiikoita halua. Itsellä kuitenkin fps-ongelmia, jopa fair asetuksilla.

Kommentoi artikkelia