AMD A8-3850: Llano ja Lynx-alusta

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 1 kommentti

SATA/USB3.0-suorituskyky



Mitä tulee tallennuspuoleen, AMD:n A75 on kehittyneempi kuin mikään Intelin vastine. A55 sen sijaan on askel taaksepäin.
A75 tarjoaa kuusi SATA 6 Gb/s –liitäntää, RAID 0, 1, 10 –tuen, FIS-kytkennän ja neljä USB 3.0 –liitäntää. Vaikka integroitu USB 3.0 on ainoa usi ominaisuus, halusimme testata alustan suorituskyvyn.

SATA 6Gb/s: hivenen nopeampi?

AMD ei väitä SATA 6 Gb/s kontrollerin suorituskyvyn kehittyneen, mutta mittasimme silti hieman paremmat tulokset peräkkäiskirjoituksessa ja satunnaissuorituskyvyssä käyttämällä 240 Gt OCZ Vertex 3 Pro –SSD-levyä.




Vaikka Intelin kontrolleri on yleenä johdossa, AMD:n kehitys on johtanut parempaan peräkkäislukuun, satunnaislukuun sekä käytännössä tasatulokseen työasematestissä.



USB 3.0: Parempi kuin erillispiiri

USB 3.0 ei ole enää uusi tuttavuus. Se löytyy käytännössä kaikista uusista emolevyistä, vaikka harva laite hyödyntää sen täyttä potentiaalia. Meillä on kuitenkin muutama korkean suorituskyvyn USB 3.0 –laite jolla voimme testata AMD:n integroidun kontrollerin suorituskykyä.

Meidän 890GX-testiemolevymme on Asus M4A89GTD Pro/USB3, ja siinä on NEC µPD720200 kontrolleri. Z68-pohjainen testiemolevy on Asus P8Z68-V Pro varustettuna ASMedia ASM1042-kontrollerilla. ASRock A75 Extreme6 saa kunnian toimia AMD:n kontrollerin kanssa, mutta siitä löytyy myös ASM1042. Käytämme testissä Kingstonin DataTraveler HyperX Max 3.0 –muistitikkua testissämme. Sen 195 Mt/s lukunopeus ei ole lähelläkään liitännän maksimia, mutta se on silti merkittävä askel eteenpäin verrattuna USB 2.0 –pohjaisiin laitteisiin. Testikuorma koostuu 12 772:sta tiedostosta 621:ssä kansiossa, vieden 56,9 Gt tilaa.



Kaikki kolme kontrolleria ovat nopeita – 50 gigatavua liikkuu kuuden ja kahdeksan minuutin sisään. AMD:n logiikka suoriutuu kuitenkin ensimmäisenä, ASMedian seuratessa perässä samalla emolevyllä. NEC jää kolmannelle tilalle, Intelin alustan jäädessä viimeiseksi.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että USB 3.0 –portit eivät toimi ennen kuin ajurit on asennettu, joten jäljelle jäävät USB 2.0 –liitännät ovat vielä hyödyllisiä erityisesti hiirelle ja näppäimistölle BIOS-säätöjä varten.

kommentti 1

Anonymous User

Olisko tällasta mahdollista saada uudesta lisäosasta Mists of Pandaria? Myyjä liikkeessä väitti, että pitäisi toimia mainiosti, jos ei ihan täydellisiä grafiikoita halua. Itsellä kuitenkin fps-ongelmia, jopa fair asetuksilla.

Kommentoi artikkelia