Tom'sin Linux-opas: toimisto-ohjelmat

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia

Erilainen toimisto-ohjelmistopaketti



Lotus Symphony (v. 1.3)

Ensi katsomalta IBMn Lotus Symphony vaikuttaa yksinkertaiselta toimisto-ohjelmistolta josta löytyy vain tärkeimmät kolme sovellusta. Lähempi tarkastelu paljastaakin, ettei Symphony ole toimisto-ohjelmisto ollenkaan, ainakaan tavanomaisessa muodossa. Ohjelmistokokoelman sijaan Symphony on oikeastaan vain yksi sovellus, joka pystyy tekemään useita asioita. Voit avata dokumenttejä, taulukoita ja esityksiä erillisiin välilehtiin Symphony-ikkunan sisällä. Näin siis koko "ohjelmistopaketti" käydään läpi ilman tekstinkäsittelyn, taulukkolaskennan ja esitysgrafiikan erottelemista.

Päätyökalupalkki sijaitsee välilehtipalkin alapuolella valikkopalkin sijaan, jotta vaihtaminen tehtävien välillä olisi helpompaa. Työkalupalkkeja ilmestyy lisää avatun tiedoston sivuille. Päätyökalupalkin lisäksi sivupalkkien toiminnallisuus muuttuu riippuen valitusta tiedostosta ja välilehdestä. Välilehtien käyttö Symphonyssä tekee siitä poikkeavan toimisto-ohjelman, mutta silti yllättävän luontevan johtuen välilehtien käytöstä web-selaimissa.



Tekstinkäsittelyn, taulukkolaskennan ja esitysgrafiikan lisäksi Symphonyssä on sisäänrakennettu web-selain. Symphonyn selain ei todellakaan korvaa Firefoxia, mutta sillä on kätevä avata hyperlinkkejä dokumentista saman sovelluksen alla, sen sijaan, että joutuisi avaamaan uuden selainikkunan.



Yllättävästi Symphony pystyi aukaisemaan tämän artikkelin kaikkine linkkeineen, ikoneineen ja erikoisasetteluineen rikkomatta sitä. Teksti tosin näytti sahalaitaiselta. Kun tallensin artikkelin .doc-tiedostona ja avasin sen Word 2007:ssa, siinä tapahtui sama kuin kaikissa muissakin tekstinkäsittelyohjelmissa jotka sisällytin testiin: linkit kuvissa puuttuivat. Kuten OOn Writerissa, taulukoista katosivat reunat, mutta kuvat pysyivät paikoillaan tekstiin nähden.



Lotus Symphonyn taulukkolaskennassa on pienet solut oletusasetuksena. Tämän takia yli seitsemän merkin merkinnät näkyvät #-merkkeinä kunnes rivin leveyttä manuaalisesti säädettiin (toim.huom: Excel tekee myös näin). Symphony avasi testitiedostona käyttämäni .xls-tiedoston oikein. Tallensin Symphonyn taulukkotiedoston .xls-tiedostoksi, jonka avasin Excel 2007:ssa, ja myös se oli kunnossa.



Esitykset olivat oikeastaan luonnollisia välilehtityylisten työkalupalkkien kanssa Lotus Symphonyssa. Asettelu pysyi paikoillaan tuodessa MS Powerpoint .ppt-tiedosto ohjelmaan. Toiminnallisuus ei ole kuitenkaan yhtä laaja verrattuna PowerPointiin tai Open Officen Impressiin.



Kaiken kaikkiaan Symphony visuaalisesti miellyttävä ja modernin oloinen. valitettavasti vaikka väriskeemat miellyttävät silmää, teksti dokumentissa, työkalupalkeissa ja valikoissa on suorastaan epämiellyttävän näköistä, johtuen enimmäkseen raskaasta pikselöitymisestä. Ikonit työkalupalkeissa näyttävät erikokoisilta luoden "rauhattoman" vaikutelman. Symphony käsittelee myös vihjetekstit ja vetovalikot ikkunoina, joissa on siis kaikki ikkunoiden työpöytäefektit. Kuten voit kuvitella, tämä saattaa käydä nopeasti ärsyttäväksi. Windowsin ikkunoiden 3D-efektit näkyvät siis myös Symphonyn ikkunoissa. Se ei ole ongelma jos et käytä efeketejä, tai käytät efektejä konservatiivisesti. IBM on vakuuttanut minulle, että tämä bugi tullaan korjaamaan. He kertoivat myös, että he pohtivat mahdollisuutta lisätä 64-bittinen deb/rpm -tuki myöhemmin tulevaisuudessa.




Symphony ottaa selvästi uuden lähestymistavan vanhaan toimisto-ohjelmistokaavaan. Jos IBM pystyy tasoittamaan sahalaidat, tämä sovellus saattaisi helposti korvata useimpien distrojen tuottavuusohjelmistot, ehkä jopa Corelin tai MS Worksin Windows-koneilla. Kuitenkin sen erilaisuus saattaa karkottaa käyttäjät, jotka etsivät korvaajaa MS Officelle. IBM Lotus Symphony on kuitenkin seuraamisen arvoinen sovellus.

Kommentoi artikkelia