Tom'sin Linux-opas: toimisto-ohjelmat

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia

Loppuyhteenveto



Otetaanpa pieni katsaus taaksepäin tämän artikkelin parhaimmistoon.

Toimisto-ohjelmistojen osalta OpenOffice.org tarjoaa parhaimman kokoelman sovelluksia. Writer, Impress ja Base ovat lähinnä Microsoftin vastineitaan. Calc on myös hyvä ohjelma, vaikka GNUmeric onkin näpsäkämpi ja sopii paremmin Excel-tiedostojen avaamiseen. GNOME Officen Dia on tehokas ja sujuva diagrammisovellus. Scribus on käytännössä ainoa FOSS-julkaisuohjelma. KOfficessa on kalenteri-,osoitekirja- ja projektinhallintatoiminnallisuus melko hyvin hallinnassa KOrganizer,KAddressBook ja KPlato -ohjelmilla. KDElla on myös korkeatasoisia taloushallintaohjelmistoja kuten KMyMoney ja Skrooke, joilla korvata Quicken. Kannattaa huomioida, että GNOME Officen GNUCash on ainoa vaihtoehto QuickBooks-luokan ammattimaiseen taloushallintoon.



En voi väittää vastaa niille, jotka sanovat Microsoft Wordilla olevan ominaisuuksia mitä avoimen lähdekoodin sovelluksilta puuttuu. Kuitenkin henkilökohtaisesti käytin viimeksi MS Officen 2003 -versiota. Siinä oli miljoona toimintoa, ja käytin niistä oikeastaan vain ehkä 50. Useimmat ihmiset ovat luultavasti samassa tilanteessa, ja OO.o Writer, AbiWord sekä KWord ovat tähän käyttöön aivan riittävät.

Jos olet epävarma Linuxiin siirtymisestä, koska pelkäät avoimen lähdekoodin olevan heikompaa kuin merkkituotteiden, kannattaa Windows-versio tarkastaa ensin. Kirjoitin tämän artikkelin AbiWordilla normaalin OpenOffice.org Writerin sijaan. Pidänkö siitä enemmän kuin Writerista? Osittain kyllä (luettavuus), ja osittain en (oletusformaatti), mutta en oikeastaan välitä niin paljon; molemmat kyllä saavat homman tehtyä.

Sinun täytyy olla rehellinen itsellesi ja pohtia mitä vaatimuksia sinulla oikeasti on toimistosovellukselle. Arvaan, että useimmille riittää perustoiminnot, jotka löytyvät useimmista kilpailevista tuotteista. Käytännössä toimistosovellukset eivät ole kovin seksikkäitä. Mitään uutta tai mullistavaa niissä ei ole tapahtunut sitten tekstinkorjauksen. MS Officella on kuristusote muista sovelluksista, sillä sitä olemme käyttäneet aina ennenkin. Mutta mitä arvoa MS Office on oikeasti lisännyt viimeisen vuosikymmenen aikana?

Tosiasia on se, että FOSS voi todella sekoittaa pakkaa. Olen henkilökohtaisesti säästänyt tuhansia dollareita käyttämällä ilmaisia vaihtoehtoja merkkituotteiden sijaan. Ainoa tapa selvittää, voitko myös sinä säästää rahaa, on kokeilla näitä sovelluksia itse. Kirjoita nimi Googleen, ja ala lataamaan. Ensi kerralla kun kirjoitat kirjettä, käytä OO.o Writeria MS Wordin sijaan. Kokeile GNUmericia Excelin sijaan pienellä budjetilla, tai käytä Scribusta luodaksesi itsellesi käyntikortti.

Kommentoi artikkelia