Tom'sin Linux-opas: toimisto-ohjelmat

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia

Toimisto-ohjelmistot



Vaikka Linux tunnetaan sen todella laajasta valinnanvarasta ja muokattavuudesta, käyttöjärjestelmä on yleensä yksinkertaisen ja karsitun oloinen. Toimisto-ohjelmistot ovat toimiva valinta niille, jotka kaipaavat useampia erilaisia tuottavuussovelluksia, mutta eivät halua etsiä jokaista sovellusta erikseen, tai kaipaaavat jonkinlaista konsistenttiä tuntumaa niiden välillä.
Vain toimisto-ohjelmat jotka ovat osa suurempaa ohjelmistoa on listattu tässä. Tarkempaa kuvausta näistä ohjelmistoista löytyvistä ohjelmista löytyy artikkelin myöhemmistä osioista, jotka on omistettu erityyppisille sovelluksiilla (esim. tekstinkäsittely, taulukkolaskenta, tietokanta).

OpenOffice.org (v3.0.1)

OpenOffice.org on tällä hetkellä toimisto-ohjelmistojen ykkösvalinta Linuxilla, sekä loistava ilmainen vaihtoehto Microsoft Officelle nykyisille Windowsin tai Macin käyttäjille. Ubuntussa ja useimmissa muissa Linux-distroissa on oletuksena asennettuna vähintään Writer-tekstinkäsittelijä, Calc-taulukkolaskenta ja Impress-esitysgrafiikkasovellus, jotka ovat osa OpenOfficea. Näiden sovellusten lisäksi löytyy Base tietokantasovellus, Draw grafiikkaeditori sekä Math kaavaeditori.
Yksi tämän ohjelmiston parhaimmista ominaisuuksista on sen kyky avata, editoida ja tallentaa MS Officen tiedostoformaatteja helposti. OOn oletustiedostotyyppi on Open Document Format (ODF), jonka pitäisi olla helposti siirrettävissä muihin moderneihin toimistosovelluksiin. Avoimen lähdekoodin edustajana tunnetun Sunin tuen, sekä MS Office -yhteensopivuuden ansiosta OO tullee pysymään johtoasemassaan lähitulevaisuudessa (ellei Oracle sekoita pakkaa).





SoftMaker Office (2008 trial edition)

SoftMaker Office on kaupallinen ohjelmisto joka kattaa kolme yleisintä toimistosovellusta, eli tekstinkäsittelyn, taulukkolaskennan ja esitysgrafiikan. SoftMaker Office ei ole ainoa kaupallinen toimisto-ohjelmisto Linuxille, mutta se on ainoa joka läpäisee käytettävyystestin tässä artikkelissa. Hienoa että SoftMaker myy tuotetta, jonka pystyy oikeasti asentamaan.

SoftMaker Officen voi ostaa 79,99 dollarin hintaan CD:llä tai latauksena. 30 päivän testiversio on myös saatavilla, joten sitä kannattaa kokeilla. *Versio 2010 on myös saatavilla Windowsille.





KOffice (v1.6.3)

KOffice on osa laajempaa K Desktop Environment (KDE) -projektia, ja se on myös ehdottomasti tämän testikerran laajin ohjelmisto kahdeksan sovelluksen kokoelmallaan. "Tuottavuussovelluksiin" kuuluu KWord tekstinkäsittelijä, KSpread taulukkolaskentasovellus, KPresenter esitysgrafiikkasovellus ja Kexi tietokantaohjelmisto. "Luovuusohjelmistoihin" kuuluu Kivio diagrammisovellus (Vision korvaaja), Karbon14 vektrorigrafiikkaa varten, KPlato projektinhallintasovellus ja Krita kuvaeditori.

Käytin tässä arvostelussa KOfficen versiota 1.6.3. Versio 2.0 KOfficesta sisältää täyden KDE 4 -integraation ja merkittävän kasvojenkohotuksen. Vaikka pitkään odotettu 2.0 on viimein julkaistu, se ei ole vielä tarjolla yhdessäkään distrojen virallisessa ohjelmistolähteessä tätä artikkelia kirjoittaessa. KDE-projektilla on myös tapana tehdä .0 -julkaisuista uuden version ensimmäinen katsaus, eikä varsinainen vakaa milestone-julkaisu kuten monilla muilla on tapana.





GNOME Office

Toisin kuin aikaisemmat ohjelmistot, GNOME Office Suite on lähinnä muutaman tuottavuusohjelman kokoelma, eikä niiden väliltä löydy juurikaan integraatiota tai samankaltaisuuksia. Tähän ohjelmistoon kuuluu Abiword tekstinkäsittelijä, Evolution PIM, GNUmetric taulukkolaskenta ja GNUCash-talouslaskentaohjelmisto.

Koska GNOME Office ei ehkä koskaan ollut tarkoitettu toimisto-ohjelmistoksi, se ei ole ensimmäinen vaihtoehto valittaessa kokonaista ohjelmistopakettia. Yksittäiset sovellukset ovat kaikki hyviä omillaan, jotkut jopa loistavia, mutta yhdessä niistä ei kuitenkaan muodostu kokonaista toimisto-ohjelmistopakettia.

Kommentoi artikkelia