Tom'sin Linux-opas: toimisto-ohjelmat

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia

Standardit, metodologia, kestikokoonpano ja kuvakkeetStandardit

Seuraavaksi tulemme esittelemään kokoelman helposti asennettavia sovelluksia niille, jotka miettivät tai ovat aikomassa vaihtaa Windowsin Linuxiin. Tämä tarkoittaa sitä, että näiden sovellusten on oltava riittäviä täyttämään keskivertokäyttäjän tarpeet kotona tai toimistolla. Kolme pääkriteeriä näille sovelluksille ovat: käytettävyys, laatu ja suosio.

Kuten yleensä, testeihin sisällytetään top 3 -distrot: Ubuntu, openSUSE ja Fedora. Jotta sovelluksella olisi edes mahdollisuuksia löytää tiensä artikkeliin, sen täytyy olla saatavilla ainakin yhdessä näiden kolmen distron repossa (repository, ohjelmistolähde), tai .deb tai .rpm -tiedostoina kehittäjän virallisilla kotisivuilla.

Sovellukset, jotka olivat liian bugisia, kaatuilevia tai muuten vaan eivät toimineet kunnolla, jätettiin pois. Sovelluksen laatu määriteltiin vertaamalla sen ominaisuuksia oman kategoriansa suosituimpaan ja käytetyimpään sovellukseen (jos sellaista oli). Jos kategoriassa ei ollut selvää vertailukohdetta, pidimme kuitenkin huolen, ettei mikään Win9x-ajasta selvinnyt muinaisjäänne tullut kummittelemaan testeissämme. Koska ilmaiset avoimen lähdekoodin sovellukset ovat jatkuvasti käyttäjien toimesta bugien etsiskelyn ja korjailun alla, ja suuri käyttäjäkanta siis auttaa luomaan entistä paremman tuotteen. Koska ohjelmistotuki on yhteisön varassa, myös dokumentaatio ja yhteensopivuus on suosituimmilla sovelluksilla parempaa. Suosiolla on siis suuri vaikutus sovelluksen laatuun, vaikka toiminnallisuus olisi sama. Useamman alustan sovelluksille annetaan myös enemmän painoa suosion takia.

Rajaus #1: Web-sovellukset & Online-palvelut.

Melkein jokainen artikkeli, jossa käsitellään Web-sovelluksia ja online-paleveluita on käytännössä riippumaton siitä, käytäänkö Windowsia tai Linuxia.

Rajaus #2: Windows-sovellukset

Vaikka sisällytänkin sivun virtualisoinnista ja emuloinnista, se tehdään vain esitelläksemme virtualisoint/emulointisovelluksia. Emme siis keskity Windows-sovellusten pyörittämiseen Linuxilla.

Rajaus #3: Preferenssit

Käyttäjän omat mieltymyksen kohteet, kuten 3D työpöytäefektit, näytönsäästäjät ja muut kilkkeet eivät kuulu tähän artikkeliin.

Rajaus #4: Pelit

Natiivit pikkupelit, ilmaispelit, indiepelit ja kaupalliset pelit sekä virtualisoinnin tai emuloinnin kautta pelattavat pelit käydään läpi myöhemmässä artikkelissa.

Rajaus #5: Palvelimet

Keskitymme Linuxiin kuluttajille, joten palvelinpuoli jätetään sikseen, ja keskitymme klienttiin.

Metodologia

Tämä artikkeli on kolmas viidestä (englanninkielisestä) Tom's Definitive Linux Software Roundup -artikkelista, ja laitteisto on kerinnyt siinä välillä päivittymään muutamilta osin. Uusi laitteisto löytyy alla olevasta taulukosta. Myös ohjelmisto on muuttunut. Aloitin Ubuntu 9.04 -versiolla, mutta vaihdoin Kubuntu 9.10-versioon. Osa versioista on siis saattanut olla Jauntystä eikä uudemmasta Karmicin ohjelmistolähteestä. Osa kuvankaappauksista on GNOME:sta ja osa KDE:sta.

Testikokoonpano:

OS 1

Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope (64-bit)

OS 2

Kubuntu 9.10 Karmic Koala (64-bit)

CPU

AMD Athlon 64 X2 3800+ @ 2.0 GHz (dual core)

Emolevy

Biostar NF61S-M2 TE

Muisti

4GB DDR2 @ 800MHz (2 x 2GB)

Näytönohjain

EVGA GeForce GTX 260 (896MB GDDR3)

Kiintolevy

Western Digital WD2500KS 250GB SATA 3 Gb/s, 7,200 RPM, 16MB Cache

Optinen asema

Asus DVD-RW 1814-BLT-BULK-BG

Virtalähde

Corsair TX750W (750W max)Testataksemme Ubuntu-yhteensopivuutta käytimme puhdasta ja päivitettyä Ubuntu 9.10:stä (32-bit) GNOME-käyttöliittymällä. openSUSEn ja Fedoran yhteensopivuutta testatessa käytimme versioita openSUSE 11.2 (32-bit) KDE GUI ja Fedora 12 (32-bit) GNOME.

Virtuaalikoneen tiedot:

Versio

Oracle VirtualBox 3.0 OSE

OS 1

Ubuntu 9.10 Karmic Koala (32-bit)

OS 2

openSUSE 11.2 (32-bit)

OS 3

Fedora 12 Unite (32-bit)

CPU

2 CPUs - AMD-V and Nested Paging enabloitu

Muisti

2,048MB

Videomuisti

128MB - 3D-kiihdytys päällä

Tallennustila

10GB - Dynaamisesti laajentuva

Audio

ALSA Audio DriverTestattaessa näiden sovellusten toiminnallisuutta (ja niiden 64-bittisyyden tukea) käytin pääkäyttöjärjestelmänä natiivia (ei-VM) ja päivitettyä 64-bittistä Kubuntu 9.10 -asennusta. Jos sovellusta ei ollut tarjolla 64-bittiselle arkkitehtuurille, käytin Ubuntun 32-bittistä asennusta virtuaalikoneen kautta. Sovelluksen versionumero näkyy suluissa jokaisen sovelluksen nimen vieressä. Versiot eivät välttämättä ole uusimpia, tai samoja, jotka on saatavilla omasta ohjelmistolähteestäsi.

Ikonien selitykset:

- Ohjelma on saatavilla Ubuntun ohjelmalähteistä (via Synaptic)

- Ohjelma on saatavilla Ubuntun ohjelmalähteistä jos KDE on asennettu (toimii silti GNOMElla).

- Ohjelma on saatavilla openSUSEn ohjelmalähteistä (via YaST2).

- Ohjelma on saatavilla Fedoran ohjelmalähteistä (via YUM).

- Ohjelma on saatavilla .deb-pakettina.

- Ohjelma on saatavilla .rpm-pakettina

- Ohjelmalle ei ole 64-bittistä binääriä (vaikka lähdekoodi/shell voi toimia).

- Ohjelma on saatavilla Windowsille

- Ohjelma on saatavilla Macille.

- Ohjelma on maksullinen.

Huomio: tässä artikkelissa käytety ikonit on lainattu deviantdarkin hydroxygen icon setistä ja löytyvät GNOME-look.org -osoitteesta, josta löytyy myös muita laadukkaita teema-elementtejä.

Kommentoi artikkelia