Tom's, Moorestown ja Centrinon luoja

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia

Tarve SoC-piirilleTH: System-on-Chip -malliset piirit ovat olleet jo vuosia käytössä alalla. Miksi Intelillä kesti näin kauan tehdä oma SoC?

TT: Se on hyvin monimutkainen kysymys. Aloitetaanpa vaikka kannettavasta tietokoneesta, joka oli edellinen alusta, jolla työskentelin ennen tätä. Kannettavassa ei ole kovin suurta motivaatiota pienentää kokoa, varsinkaan työpöytäkoneen korvikkeissa. Useita vuosia sitten pyrimme adoptoimaan useita kannettavan ominaisuuksia työpöytäpuolelle. [Toim.huom: Tässä viitataan luultavasti Core duo -ajan mobile-on-desktop -kokeiluun.]

Mutta työpöytäpuolella valmistajat ja käyttäjät eivät olleet motivoituneita, koska virransyötön, jäähdyttimien ja muiden komponenttien ekosysteemi oli jo olemassa ja vakiintunut. Myös kannettavan osalla on käynyt osittain samoin. Tilan tarve ja mahdollisuudet ovat hyvin erilaiset näillä kahdella alustalla. Kun emme ole rajoitettuja koon tai suorituskyvyn suhteen, nämä alustat voivat käyttää olemassaolevia komponentteja ja ohjelmoitavaa logiikkaa tehdäkseen esimerkiksi videonpakkausta tai purkua. Näille alustoille ei ole paljoa motivaatiota siirtyä SoC-ympäristöön.

Mutta kun puhumme pienemmistä laitteista, kuten älypuhelimista, digiboxeista ja muista sulautetuista järjestelmistä, niissä on aina rajoituksia koon ja virrankulutuksen suhteen. Rajoitukset ovat syypää SoC-suunnitteluun siirtymisessä. Tarvitsimme tietynlaisen suorituskyvyn ja virrankulutuksen, tehokkaan suorittimien, näytönohjaimen, videopiirin, dekooderin/enkooderin. Kaikki nämä on mahdutettava rajoitettuun pinta-alaan. Juuri tästä syystä meidän täytyi kehittää SoC näille laitteille.Minun pitäisi ehkä myös lisätä, ettei tämä ollut vielä fokuksessa kymmenen vuotta sitten. Puhelin ei ollut Intelin prioriteeteissä korkealla ennen kuin nyt. Kun huomasimme puhelimen saavuttavan kämmentietokoneen tason, siitä tuli fokussegmentti ja siitä lähtien olemme olleet tällä tiellä.

TH: Onko olemassa jotain rajoituksia, mitä kannattaa integroida SoC-piiriin?

TT: Ei. Oikeastaan se riippuu koosta. Puhelimessa koko riippuu piirilevyn koosta ja kuinka iso piirilevy puhelimeen mahtuu. Jos piirille on tilaa 12x12mm, yritämme mahduttaa siihen niin paljon kuin on mahdollista.

Kommentoi artikkelia