Tom's, Moorestown ja Centrinon luoja

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia

Ticky On PowerTH: Helpommin sanottu kuin tehty, arvaan. Mutta onnistuaksesi tässä sinun täytyi vastata virtakysymykseen, eikös niin?

TT: Totta, aloitetaan valmiustilan virrankulutuksesta. Meillä oli jo ennestään loistava ultramobiili PC-luokan laitealusta valmiina. Se oli vähävirtainen...muttei tarpeeksi. Joten oli iso haaste meille löytää keinot tiputtaa valmiustilan virrankulutusta tässä kokoluokassa. Teemme jatkuvaa työtä laboratorioissamme OSPM:n (OS Power Management) kanssa. Tahdomme käyttää Intelin prosessietua hyväksemme mahdollisimman paljon suorituskyvyn integroimisessa ja pienimpien transistorien tuomassa vähäisemmässä virrankulutuksessa. Esittelimme ensimmäisenä power gating -teknologian saareketasolla. Tahdomme laitteen käyttävän virtaa vain niiltä osin, mitkä ovat tarpeellisia senhetkisen toiminnon suorittamiseksi, kun taas muut osat ovat pois päältä. Nykyään suurin osa käyttöjärjestelmistä, kuten suuret Windows-tyyliset käyttöjärjestelmät, tekevät juuri päinvastoin. Sitä voisi verrata siihen, että koko taloon syttyy valot kun avaat etuoven. Tätä yritämme siis muuttaa.TH: Tämä selittänee osaltaan miksi Moorestown puhelimille ei tue PCI:tä eikä siis Windowsia, mutta suuremman kokoluokan Atom-alustaversiot, kuten tuleva Oaktrail, tukevat.

TT: Tämä riippuu myös monista muista tekijöistä. Joka tapauksessa esittelimme tämän matalimman tason virransäästöominaisuuden, joka käytännössä mahdollistaa selektiivisen virransyötön loogisille yksiköille. Kun en käytä esimerkiksi videontoistotoiminnallisuutta, enkooderi on pois päältä. Kun kuuntelen vain musiikkia, muu järjestelmä voi olla pois päältä. Tarvitsen vain vähän virtaa muistille ja NANDille. Eli aktiivisella virralla käynnistämme vain tarvittavat osat piiristä. Tällä tavalla saavutimme 50x pienemmän valmiusvirran ja yli kaksinkertaisen pienennyksen aktiiviseen virrankulutukseen ilman suorituskyvyn laskemista.TH: Vaikuttaa melkein mahdottomalta. PC- ja palvelinpuolella on yleensä tehtävä jonkinlaisia kompromissejä.

TT: Suorituskyvyn ylläpidossa ei ole ongelmaa, sillä kun tarvitsemme suorituskykyä, meidän tarvitsee vain aktivoida piiri. Olennaista tässä on saada tehtyä toiminto nopeasti ja sitten sulkea prosessori alustalla. Tämä osa on erittäin tärkeää, koska alustan saattaminen unitilaan nopeasti mahdollistaa suuremman virransäästön tekemällä prosessointi nopeammin kuin käyttämällä hitaampaa prosessoria. Tarjoamme korkeampaa suorituskykyä kuin yksikään kilpailijoistamme ja säästämme samalla sähköä.

Kommentoi artikkelia