Testissä kahdeksan 5.1- ja 7.1-kanavaista kuulokemikrofonia pelikäyttöön

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

Arctic Sound P531


Arctic on kohtalaisen uusi tulokas äänitekniikan alalla ja yhtiö onki paremmin tunnettu jäähdytysratkaisuistaan. Arcticin premium-luokan headset-ehdokas on P531, joka on yksi tämän testin kolmesta fyysisillä 5.1-elementeillä varustetuista kuulokemikrofoniyhdistelmistä.Kuulokkeet ovat ulkoisesti tyylikkäät, vaikka niistä ei erityisemmin välity esimerkiksi tunnelma laadukkaista materiaaleista. Se on ehkä ymmärrettävääkin kun otetaan huomioon niiden kohtuullisen halpa 50 dollarin hinta. Yhdistelmälle kertyy painoa runsaat 370 grammaa, mikä tekee niistä yhden testin painavimmista. Paino ei silti käy häiritseväksi pidemmissäkään pelisessioissa. Päätä vasten tulevat pehmusteet ovat miellyttävän tuntuiset eivätkä ne purista päätä liiaksi. Korvan pehmusteet ovat pienet, mutta juuri sen kokoiset, että korvakin voisi mahtua niiden sisään, mikä ei kuitenkaan ilmeisesti ole tarkoituksena.Mikrofonin varsi liikkuu ylös ja alas ja sitä voidaan myös taivutella haluttuun muotoon. Sen taajuusvaste on hyvä erityisesti alapäässä ja myös taustakohina jää vähäiseksi. Yläpäässä taajuusvaste on kuitenkin kevyemmän puoleinen.

Arctic tarjoaa mikrofonille myös erilaisia ääniprofiileita, joilla oman äänensä voi muuttaa reaaliaikaisesti eri kuuloiseksi. Niistä lisää myöhemmin.Molemmista kuulokkeista löytyy neljä erillistä kaiutinta: yksi keskikanava, yksi etukanava (oikea ja vasen), yksi sivukanava (oikea ja vasen surround-kanava) sekä bassokaiutin eli subwoofer. Etukaiuttimet ovat isoimmat ja myös niiden taajuusalue on laajin. Elementin koko on 40 mm ja se pystyy toistamaan ääniä 18 Hz:n ja 20 kHz:n väliltä. Keski- ja surround-kanavat ovat 30 mm elementtejä ja ne kykenevät toistamaan 20 Hz:n ja 20 kHz:n alueen. Bassokaiutin on kooltaan 27 mm ja sen taajuusalue ylettyy 10 Hz:stä 400 Hz:n.

Arcticin järjestelmä on ainoa laatuaan. Muissa 5.1 kanavan kuulokemikrofoneissa elementit ovat 30 mm kokoiset ja bassokaiutin on isoin 40 mm läpimitallaan. Teoriassa on mukavaa, että tärkeät etukanavat on varustettu isommilla elementeillä, mutta toisaalta pienempi bassokaiutin herättää epäilyksiä. Silti Arcticin kuulokkeet tarjoavat kohtuullisen tehon myös alemmissa äänissä.Johtoon kiinnitetty kaukosäädin ei tarjoa mitään järjestelmää, jolla mötikän voisi kiinnittää esimerkiksi vaatteisiin. Se on isompi kuin suuri osa muista johtoon kiinnitetyistä säätimistä, mutta silti liian pieni ettei se lentelisi ympäriinsä pöydälle sijoitettuna. Kaukosäätimestä löytyy mykistyspainike mikrofonille ja äänensäädöt eri kanaville sekä lisäksi yleinen äänenvoimakkuuden säädin. Kuten muissakin kuulokemikrofoneissa, kaukosäädin tuntuisi olevan yksi paketin heikoimpia osia, vaikka se ajaakin asiansa kohtuullisesti.Kuulokkeet liitetään koneeseen USB-kaapelilla, eikä Arctic tarjoa analogista vaihtoehtoa niille, jotka mieluummin antaisivat äänen prosessoinnin äänikortin tehtäväksi.Arctic Sound P531 sisältää ajuripaketin, jonka avulla voidaan säätää kuulokkeiden ulostulon asetuksia. Main Settings -välilehdellä voidaan säätää järjestelmän sisään- ja ulostulot. Tarjolla on myös mahdollisuus käyttää kuulokkeita virtuaalisessa 7.1-kanavaisessa tilassa.Mixer-välilehdeltä voidaan säätää eri linjojen tasoja.Effect-välilehti tarjoaa säädöt virtuaalisen ympäristön asetusten muuttamiseen ja myös taajuuskorjaimen, jonka avulla tehokäyttäjät voivat säätää äänen mieleisekseen.Magic Voice on toiminto, jonka avulla oman äänensä voi muuntaa reaaliaikaisesti eri profiilien mukaiseksi. Tarjolla ääniprofiilit hirviölle, piirrettyille, miesäänelle ja naisäänelle. Myös pelkkää äänen korkeutta voi muuttaa.Headsetin mukana toimitetaan ohkainen käyttöohjekirja sekä ajuri-CD. Se ei ole paljon, mutta mitään ei toisaalta jää puuttumaan. Lisäksi ottaen huomioon koko testin halvimman hinnan, emme edes odottaneet kummoisia lisätarvikkeita.

Kommentoi artikkelia