Testissä Intel Core i7-4770K -prosessori

Artikkelin kirjoittaja: Chris Angelini Artikkelin suomentaja: Manu Pitkänen | 2 kommenttia

Uusille prosessoreille uudet piirisarjat


Uusien prosessoreiden lisäksi Intel julkisti uuden 8-sarjaan kuuluvat piirisarjat: Z87, H87, H81, ja B85 Express. Näistä ensinnä mainittu on suunnattu tietokoneharrastajille.

Uudet piirisarjat ovat edeltäjiään pienempiä ja sisältävät aiempaa vähemmän pinnejä, mikä johtuu yksinkertaisesti siitä että Intel on siirtänyt ominaisuuksia piirisarjalta prosessorille. Esimerkiksi kolmen näyttöportin ohjaus on siirretty piirisarjalta prosessorille. Näistä kolmesta ensimmäinen Panel Self-Refresh -tuella varustettu eDP-portti. Teknologia mahdollistaa kuvan päivittämisen näytönohjaimesta riippumatta, minkä taas pitäisi johtaa parempaan akkukestoon. Toinen porteista voi olla joko DisplayPort tai HDMI. Kolmas portti on DisplayPort.Toinen suurempi uudistus on natiivi tuki kuudelle USB 3.0 -portille ja kuudelle SATA 6 Gb/s -portille. Z77 tuki vain neljä USB 3.0 -porttia ja kahta SATA 6 Gb/s -porttia.USB 3.0 -porteista on puhuttu paljon 8-sarjan piirisarjojen yhteydessä tämän kevään aikana. Intel havaitsi, että portit voivat aiheuttaa pieniä ongelmia joidenkin USB-laitteiden kanssa koneen herätessä lepotilasta. Käyttäjälle ongelma näyttäytyy kun tietokone herätetään ja USB-laitteella olevaa tiedostoa yrittää aukaista. Vikatilanteissa tiedosto ei avaudu normaalisti. Korjattujen C2-steppingin piirisarjojen toimitusten pitäisi olla jo alkanut. BGA-paketoiduista laitteista tätä ongelmaa ei löydy.

Intel pitää ongelmaa pienenä, minkä takia se ei alkanut kutsumaan jo toimitettuja virheellisiä piirisarjoja takaisin. Ongelman ei ole havaittu aiheuttavan datahäviöitä ja ongelmatilanteet korjaantuvat yleensä liittämällä USB-laite uudelleen tietokoneeseen.

kommenttia 2

DjZorlag

Eihän tästä mitään mullistavaa julkistusta odotettukaan, mutta tulipa taas Sandyille ja ivyille yksi syy lisää säilyttää arvonsa korkealla. Uskomattoman hyvät kaupat ovat kyllä tehneet ne jotka kasasivat koneensa kaksi vuotta sitten 2500k:n pohjalle varsinkin kun kyseistä kiveä sai jo silloin 200e hintaan. Nykyäänkin uudesta voisi vielä maksaa saman.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 7. kesäkuuta, 2013 @ 0:17

"Jos se ei ole rikki, korjaan sitä kunnes se on"

Miikkaa

Kaiken lisäksi nuo Haswellit käy kohtuu lämpiminä. Muropaketin testissä (http://muropaketti.com/artikkelit/prosessorit/intel-core-i7-4770k-core-i5-4670k-haswell,6) Core i7 4770K lämpötila nousi Intelin vakiocoolerilla Prime95-rasituksessa muutamassa minuutissa 100 asteeseen, jonka seurauksena prosessori alkaa laskemaan kellotaajuutta vahinkojen välttämiseksi. Ja Muron testeissä käytetty versio oli tosiaan Core i7 4770K myyntiversio eikä Engineering Sample.

Tuo johtuu kuulemma siitä, että siellä on pieni rako coren ja HS:n välissä ja ilma kun ei kovin hyvin lämpöä johda niin tässä on tulos. Kuulemma tahnojen vaihdolla osa on saavuttanut lähes 20 astetta alemmat rasituslämmöt. Kellotettavuus kärsii luonnollisesti huomattavasti, jos ei halua lähtä tahnoja vaihtamaan ja sitä kautta menättää prosessorin takuuta.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 22. lokakuuta, 2013 @ 17:06

Kommentoi artikkelia